szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A heti parlamenti ülés legindulatosabb felszólalása eddig Hadházy Ákos LMP-s társelnöké volt.

Hadházy Ákos LMP-s társelnök az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) "rendszerszintű visszaéléseiről" kérdezte volna Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki lepasszolta a választ az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ezt kifogásolta is Hadházy, aki szerint Lázár azért passzolja le a válaszadást, mert "annyira nehezen védhető a téma", az ÁEEK a felelőtlen közpénzgazdálkodás szinonímájává vált.

Az ÁEEK az elmúlt időszakban több bírságot is kapott a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, az össztétel elérte a 100 milliót, több közbeszerzést "elkaszáltak". Hadházy szerint az EU-s pénzek elköltését felügyelő miniszter beavatkozására is szükség van.

"Ki a felelős azért, hogy az állami szerv magatartása miatt emberi életek kerülnek veszélybe?" – tette fel a kérdést azzal kapcsolatban, hogy a szabálytalan eljárás miatt csúszik majd a defibrillátorbeszerzés is.

Hadházy szerette volna megtudni, a jogsértő közbeszerzések miatt lesz-e belső vagy külső vizsgálat.

Kövér László házelnök mikor megadta a szót Rétvári Bence emmis államtitkárnak, odaszólt az LMP-s politikusnak, hogy ezért a témáért az Emmi felelős.

Rétvári Bence válaszát azzal kezdte, Hadházy Ákos a legnagyobb korrupciós üggyel, a 4-es metróval nem foglalkozik, méghozzá azért, mert egyre több MSZP-s ül az LMP-ben, és a szocialisták volt tanácsadója, Ron Werber is nekik dolgozik.

Utána Európai Bizottsági jelentésekből idéz, hogy Magyarországon a közbeszerzés átláthatóság szempontjából az élvonalba tartozik, mert a közbeszerzések adatai kikerülnek az internetre. Utána arról beszél, több a műszerbeszerzés, ezért van több eljárás. Hozzátette, az ÁEEK fellebbezett a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatai ellen, meg kell várni a jogerős döntést. A hatóságok jóváhagyták a beszerzést, a döntőbizottság is kimondta, szándékos jogsértés nem történt.

Majd újból felhozta, Hadházy lobbizik egy amerikai multi érdekében, a cég kérelme – amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottságnak beadott – ugyanaznap felkerült Hadházy honlapjára is. Hogyan jutott hozzá, milyen kapcsolatban áll a multival – kérdezett vissza Rétvári.

Az államtitkári választ nem fogadta el Hadházy – a Rétvári által feltett kérdésekre nem tért ki –, azt mondta, beszélhet ő a 4-es metróról is, rögtön számon is kérte Rétvárit, hogy ha ezt tartják a legnagyobb korrupciós ügynek, miért nem volt elszámoltatás, hiszen ez 2005-2006-ban történt.

Hadházy szerint sokkal súlyosabb korrupciós ügy, hogy az ÁEEK perre ment azért, hogy 700 millióval drágábban vehessen lélegeztetőgépet.

Arra pedig, hogy a szabálytalanságok miatt évekkel később kaphatják meg a kórházak, Hadházy azt mondta, "a mocskos lopások miatt emberek halnak meg", majd erélyesen odaszólt – minden bizonnyal Rétvárinak –, hogy miért mosolyog.

Kövér László házelnök ezt sem hagyhatta szó nélkül, "próbálja a száján kijövő szavakat megválogatni" – mondta..

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
40 forinttal is drágulhat az ásványvíz a betétdíjtól, állami cég húzhat hasznot a visszaváltásból

40 forinttal is drágulhat az ásványvíz a betétdíjtól, állami cég húzhat hasznot a visszaváltásból

Kínába igazolt Kádár Tamás

Kínába igazolt Kádár Tamás

Jakus Ibolya: Történelmi lecke fiúknak

Jakus Ibolya: Történelmi lecke fiúknak