szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A heti parlamenti ülés legindulatosabb felszólalása eddig Hadházy Ákos LMP-s társelnöké volt.

Hadházy Ákos LMP-s társelnök az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) "rendszerszintű visszaéléseiről" kérdezte volna Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki lepasszolta a választ az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Ezt kifogásolta is Hadházy, aki szerint Lázár azért passzolja le a válaszadást, mert "annyira nehezen védhető a téma", az ÁEEK a felelőtlen közpénzgazdálkodás szinonímájává vált.

Az ÁEEK az elmúlt időszakban több bírságot is kapott a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, az össztétel elérte a 100 milliót, több közbeszerzést "elkaszáltak". Hadházy szerint az EU-s pénzek elköltését felügyelő miniszter beavatkozására is szükség van.

"Ki a felelős azért, hogy az állami szerv magatartása miatt emberi életek kerülnek veszélybe?" – tette fel a kérdést azzal kapcsolatban, hogy a szabálytalan eljárás miatt csúszik majd a defibrillátorbeszerzés is.

Hadházy szerette volna megtudni, a jogsértő közbeszerzések miatt lesz-e belső vagy külső vizsgálat.

Kövér László házelnök mikor megadta a szót Rétvári Bence emmis államtitkárnak, odaszólt az LMP-s politikusnak, hogy ezért a témáért az Emmi felelős.

Rétvári Bence válaszát azzal kezdte, Hadházy Ákos a legnagyobb korrupciós üggyel, a 4-es metróval nem foglalkozik, méghozzá azért, mert egyre több MSZP-s ül az LMP-ben, és a szocialisták volt tanácsadója, Ron Werber is nekik dolgozik.

Utána Európai Bizottsági jelentésekből idéz, hogy Magyarországon a közbeszerzés átláthatóság szempontjából az élvonalba tartozik, mert a közbeszerzések adatai kikerülnek az internetre. Utána arról beszél, több a műszerbeszerzés, ezért van több eljárás. Hozzátette, az ÁEEK fellebbezett a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatai ellen, meg kell várni a jogerős döntést. A hatóságok jóváhagyták a beszerzést, a döntőbizottság is kimondta, szándékos jogsértés nem történt.

Majd újból felhozta, Hadházy lobbizik egy amerikai multi érdekében, a cég kérelme – amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottságnak beadott – ugyanaznap felkerült Hadházy honlapjára is. Hogyan jutott hozzá, milyen kapcsolatban áll a multival – kérdezett vissza Rétvári.

Az államtitkári választ nem fogadta el Hadházy – a Rétvári által feltett kérdésekre nem tért ki –, azt mondta, beszélhet ő a 4-es metróról is, rögtön számon is kérte Rétvárit, hogy ha ezt tartják a legnagyobb korrupciós ügynek, miért nem volt elszámoltatás, hiszen ez 2005-2006-ban történt.

Hadházy szerint sokkal súlyosabb korrupciós ügy, hogy az ÁEEK perre ment azért, hogy 700 millióval drágábban vehessen lélegeztetőgépet.

Arra pedig, hogy a szabálytalanságok miatt évekkel később kaphatják meg a kórházak, Hadházy azt mondta, "a mocskos lopások miatt emberek halnak meg", majd erélyesen odaszólt – minden bizonnyal Rétvárinak –, hogy miért mosolyog.

Kövér László házelnök ezt sem hagyhatta szó nélkül, "próbálja a száján kijövő szavakat megválogatni" – mondta..

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Mennyi 8-ból 6? Alvás közben álmodókkal kommunikáltak kutatók

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt

Nyílt levelet írt Ungár Péter a Borkai-botrány egyik szereplője miatt