szerző:
hvg.hu

Mindkettőjükről megjelentek pletykák, és míg Lőrinczy György egy vállrándítással elintézte, Kerényi Miklós Gábor máshogy reagált. Az Operett főigazgatója azt állítja, nem tudott semmiről.

Az Operettszínház főigazgatója, Lőrinczy György azt állítja, nem tudott arról, hogy Kerényi Miklós Gábor különös fegyelmezési, nevelési eszközökkel él, vagyis bántalmazza, fizikailag és verbálisan megalázza a fiatal művészeket. A Fidelio.hu-n megjelent interjúban Lőrinczy azt mondja,

"Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy nem, nem tudtam róla – és hozzáteszem, hogy nem lepődöm meg, ha nem hiszed el, mert valószínűleg én sem hinném el hasonló helyzetben. Ez a legnagyobb problémám. Ha nem lennék most igazgatóként a kellős közepén ennek az egésznek, én sem hinném el, hogy egy több mint húszéves munkakapcsolatban én ezekről nem tudtam. És ezért nem is tartom vétlennek magam."

Arra, hogy erről régóta beszélnek, a főigazgató azt mondta, sok alaptalan pletykát hallott Kerényiről.

"Szanaszét beszélték azt is – én több mint húsz éve hallottam –, hogy elítélték pedofíliáért. Azóta ötször kapott erkölcsi bizonyítványt, igazgathatott színházat."

A most terjedő történetek viszont gyanússá váltak számára. El is mondja, miért:

"Szerda este volt egy katartikus megbeszélés – nekem az volt a fordulópont. Felbukkant valahol egy rólam szóló komment, aminek egy része nem bűn, a másik része nettó hazugság volt, ezért aztán nem szívtam mellre. Kerényi viszont nemcsak hogy mellre szívta a róla szóló bejegyzéseket, de egyre az érdekelte, hogy van-e már név valamelyik történethez.

"Jó lenne, ha elhinnéd, hogy lélektanilag ekkor esett le nekem, hogy ha egy vádra ennyire másként reagálunk, akkor tán mégis lehet valami különbség a valóságtartalomban is."

Kerényi állítása szerint akkor ott azt mondta, a színháznak kötelessége őt megvédeni, a művészek álljanak ki mellette,

"mire mi mondtuk, hogy ezt nem tudjuk megtenni, mert nem tudjuk, nem történt-e valami."

Utána 2-3 nap eltelt a nyilatkozat kiadásáig, amit Lőrinczy azzal magyarázott, hogy a kommentek, hozzászólások alapján kerestek tanúkat, áldozatokat, és jelentkeztek mások is. Vasárnap etikai vizsgálatot tartottak Kerényi távollétében – aki akkor már Szentpéterváron volt –, ahol akkorra már tudtak konkrét történeteket Kerényivel kapcsolatban. Erre az igazgatóság egyhangúlag megszavazta, hogy megvonja a bizalmat a művészeti vezetőtől.

"Ekkor felhívtam Kerényit, megmondtam, hogy ez az utolsó beszélgetésünk, és közöltem vele a döntésünket. Kis idő múlva kérte a nyugdíjazását. Ha ezt nem tette volna, akkor én teszem meg, még aznap."

Eldöntötte azt is, ha előkerül az első név, azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól. Ez Maros Ákos interjúja után be is következett. Azt mondta, mindent megtesz azért, hogy ilyen ne forduljon elő soha többet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton-Windisch Judit Itthon

Kerényi Miklós Gábor: "Én úgy éltem meg, hogy segíteni próbálok"

Nyugdíjazásom én kértem, ezért engem kirúgni nem lehet - mondta a hvg.hu kérdésére Kerényi Miklós Gábor, miután kedd délelőtt az Operettszínház bejelentette: azonnali hatállyal felmentette a munkavégzés alól a KERÓ művésznéven ismert rendezőt, az intézmény eddigi művészeti igazgatóját. Kerényi állítja, hogy az ellene felhozott esetek egy olyan oktatási folyamat játékos részei voltak, amelyek kölcsönösségen alapultak, és nem volt szexuális töltetük. A rendező azt mondja, egész egyénisége szabálytalan, de a történetek mögött nem volt valódi zaklatás, abuzálás, szexuális erőszak. Kerényi Miklós Gábor Szentpéterváron rendez, így telefonon beszéltünk vele.

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gruevszki után újabb migráns akart bejönni Magyarországra Szerbia felől

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Gyurcsány irodája is megsemmisült a Teréz körúti tűzben

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Már van, ahol elkezdett havazni

Már van, ahol elkezdett havazni

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!

Mi a siker titka? Alex Ferguson segít megérteni!