szerző:
Gergely Zsófia

Felfüggesztette a hatóság annak az állatos kávézónak a működését, amelyről a hvg.hu szerdán írta meg, hogy elképesztő higiéniai hiányosságokkal működött, ráadásul az állatokkal sem bántak jól. Cikkünk után azonnal kivonultak a hatóságok egy összevont ellenőrzésre, és kiderült, tényleg beteg állatokkal szórakoztatták a vendégeket, tényleg tele a konyha csótánnyal és megtalálták a gyanús mélyhűtőt is.

A hvg.hu egy korábbi dolgozótól szerzett információk alapján szerdán hozta nyilvánosságra, hogyan működik a budai ExZOOtic Café. Kígyóeleségnek szánt egér, patkány és mellette a melegszendvicsre szórt, reszelt sajt és hamburgerbuci ömlesztve, ugyanabban a hűtőben, a gyerekeknek mutogatott csüngőhasú malac és a boa már többeket megharapott, a beteg gekkókat kegyelemből a fagyasztóban ölték meg – itt olvashatja el cikkünket.

Nem sokkal a cikk megjelenése után a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya összevont ellenőrzésre jelent meg a Bartók Béla úti ExZootic Caféban, ez azt jelenti, hogy az állategészségüggyel, és az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakemberek vizsgálódtak egyszerre.

A helyszíni ellenőrzés során olyan hiányosságokat tártak fel, ameyek miatt a hatóság szakemberei azonnali hatállyal felfüggesztették az egység működését – közölte a kormányhivatal. A hiányosságok pótlására határidőt adtak, a kávézó kizárólag újabb helyszíni szemle és hatósági hozzájárulás birtokában nyithat újra.

A csótányokat is megtalálták

A hvg.hu írt arról, hogy a kávézóban csótányok vannak a pultnál, a hatósági emberei szerdán többek közt ezt is tapasztalták. Ahogy fogalmaztak, a "konyhatér nagyfokú csótányszennyezettsége” miatt kellett az egység működését azonnali hatállyal felfüggeszteni.

„Az egyik raktárhelyiségben jelöletlen, vélhetően állati takarmányozásra szánt májat, nyers csirkeszárnyat tároltak. Nem vezették a szükséges dokumentációkat, nem volt kihelyezve zárt hulladéktároló, helyette egy falra függesztett zsákban gyűjtötték a hulladékot. Nem tudták a helyszínen bemutatni az alapanyagok eredetét igazoló számlákat, szállítóleveleket” – sorolták a hiányosságokat.

A hvg.hu által lehozott fotókon látható volt, hogy a hüllőknek szánt fagyasztott patkány mellett tartották a vendégeknek szánt élelmiszert, így a hamburgerbucikat. A kormányhivatal ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy „a mélyhűtőkben szabálytalanul tároltak élelmiszert”.

Tényleg betegek voltak az állatok

A kávézóban teljes nyitvatartás alatt dögönyözhető állatokat nemcsak a hatósági állatorvosok vizsgálták meg, hanem az Állatorvostudományi Egyetem Egzotikusállat- és Vadegészségügyi Tanszékén dolgozó állatorvosok is. „Az állatok további bemutatásához feltételeket szabtak, például egyes terráriumokban egymással versengő fajokat tároltak, melyeket szét kell választani, a terráriumokat zárhatóvá kell tenni” – közölték.

A tulajdonos váltig tagadta, hogy az állatok rossz bőrben lennének, ezt a hatóság döntése cáfolja, mint írják, az üzemeltetőnek „el kell távolítani a beteg állatokat”. Ugyancsak el kell távolítani a „harapós” malacot az ügyféltérből – tették hozzá. A korábbi dolgozótól tudtunk arról is, hogy a csüngőhasú malac, a kávézó sztárja veszélyes, ezt el is ismerte a nekünk adott interjúban a kávézó üzemeltetője.

A felsorolt hiányosságok pótlását követően kizárólag újabb helyszíni szemle és hatósági hozzájárulás birtokában nyithat újra az egység a Pest Megyei Kormányhivatal döntése értelmében – kíváncsian várjuk ennek megvalósulását, amiről szintén beszámolunk.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Fotó: kék rózsát állítottak elő kínai kutatók

Egy szép magyar buszhoz most Debrecenbe kéne menni – fotók

Egy szép magyar buszhoz most Debrecenbe kéne menni – fotók

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Egyetlen fotó tökéletesen megmutatja a világ leggazdagabb emberének átalakulását

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

Ha van gyereke, ezt nézze: több mint 650 magyar mesevideó van fenn egy YouTube-csatornán

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

"Megvesztek ott az elvtársak"? 1,3 milliárd dolláros bírság veszélyes vakcina miatt Kínában

Márki-Zay mellett kampányolt a beteghordó, kirúgták a hódmezővásárhelyi kórházból

Márki-Zay mellett kampányolt a beteghordó, kirúgták a hódmezővásárhelyi kórházból