szerző:
Tetszett a cikk?

Kígyóeleségnek szánt egér, patkány és mellette a melegszendvicsre szórt, reszelt sajt és hamburgerbuci ömlesztve, ugyanabban a hűtőben – ez látható azokon a budai kávézóban készült fotókon, ahol a vendégeket egzotikus állatokkal szórakoztatják. A hvg.hu talált egy korábbi dolgozót, aki kitálalt: a gyerekeknek mutogatott csüngőhasú malac és a boa már többeket megharapott, a beteg gekkókat kegyelemből a fagyasztóban ölték meg.

Két hete írtunk arról a budai kávézóról, ahol a vendégeknek a legkülönfélébb állatokat – kengurut, tengerimalacot, kígyót – szolgálnak fel az étel-ital mellé, ami az állatvédők szerint már önmagában állatkínzás. Cikkünk megjelenését követőn sikerült beszélnünk az exZOOtic Café egy korábbi dolgozójával, aki elképesztő részleteket árult el a vendéglátóhelyről. Az állításai nemcsak alátámasztják az állatokkal való elfogadhatatlan bánásmódot és rossz körülményeket, de ezek alapján felmerülhet, hogy a közegészségügyi veszélyhelyzetről is szó van. A kérdés akkora virtuális botrányt generált a közöségi hálón, hogy kérte, nevét ne tüntessük fel, ugyanakkor vállalta, hogy bármilyen hivatalos eljárásban megismétli a hvg.hu-nak elmondottakat. Ezeket fotókkal is alátámasztotta, amiket a helyszínen mutattunk meg az egyik tulajdonosnak.

„Annyira imádom azt a cukimuki pofiját” – lelkendezett az exZOOtic Café egyik vendége két cuppogás között a kirakatban kuporgó szurikátának. Annak, amelyiket a folyamatosan nyitogatott bejárat melletti, huzatos részen tartanak, teljesen egyedül, ezért a csoportban élő állat válaszként sípoló hangon hívta nemrég elpusztult társát. Eközben a kávézó „sztárja”, a csüngőhasú malac pazar médiaidőzítéssel éppen a tulajdonossal készített interjú közben tojt méretes kupacot a laminált padlóra, (nem) kár, hogy a diktafon szagot nem rögzít.

©

Úgy tűnt, hogy mindez a vendégeket nem zavarja, folyamatosan jöttek. Volt, aki kisgyerekkel, akit a szemünk láttára tettek le a földre kúszni-mászni a nyuszi mellé, éppen oda, ahonnan fél órával korábban még a vizeletet mosták fel. A kicsivel lévő családtagok egyike viszont inkább arra panaszkodott közepesen bosszúsan, hogy „ez a nyúl nem szereti, ha simogatják”.

Nem bírta tovább nézni

Talán nem véletlenül, a hvg.hu-nak borító korábbi alkalmazott szerint kegyetlen, ahogy tartják, illetve használják őket. „Ezek az állatok szenvednek. Nemcsak az állandó macerálástól, de sokszor attól is, ha visszatettük őket a helyükre. Mert például a brazíliai óriás madárpókot annyira kis dobozban tartották, hogy a lábai már a műanyag tartó falán voltak. Néha annyira sajnáltam, hogy nem volt szívem visszarakni, inkább magamra tettem, hadd mászkáljon” – mondta a hvg.hu-nak kitálaló alkalmazott. Összesen több mint egy hónapot dolgozott az exZootic Caféban, mindkét itt szokásos munkakörben, először pultosként, majd „állatos”-ként.

Utóbbi az elnevezése ugyanis annak a dolgozónak, aki ügyel az állatokra, kiviszi őket a vendégeknek, és jobb esetben vissza is veszi őket, ha szükséges. „Mert vannak olyan vendégek is, akik annyira nem is figyelnek oda szerencsétlenekre, ezért előfordul, hogy az állat leesik, miközben próbál elmenni. Volt egy göndörszőrű tarantula, aminek kiszakadt a lába, mikor elejtették vagy eldobták, így vegetált egy ideig, majd elpusztult” – mondta.

A munkabeli elkülönítés azért (lenne) kötelező, mert az ételt, italt készítő, felszolgáló pultos elvileg egyáltalán nem nyúlhat az állatokhoz, forrásunk szerint viszont a gyakorlatban óhatatlanul előfordult, hogy pultosként ő „kapott el” egy állatot szükséges esetben. De szerinte ez még a legkisebb gond, mert olyan generális problémákat tapasztalt, hogy nem érti, miért üzemelhet jelenleg is a vendéglátóhely.

Az egyik, hogy bár tilos az emberi és állati táplálékot együtt tárolni, a kávézóban a kígyóknak, hüllőknek szánt patkány- és egértetemeket közvetlenül a vendégeknek felszolgált ételek mellett, azokkal együtt tartották. Erről fotókat is mutatott, ezeken az látható, ahogy a két tömb reszelt sajt és a fekete hamburgerbucik mellett ott látható a 10 darabos fagyasztott rágcsáló. A sajttal megszórták a mit sem sejtő vendég melegszendvicsét, a hamburgerbucit adták egzotikusan csengő „afrika burgerként”, a patkány és egér pedig ment a hüllőknek – magyarázta a know-howt kérdésünkre.

A bekarikázott fehér, 10 darab az egér, mellette a patkány. Látszik, ahogy leemelték róla a tömbsajtot, felül pedig a fekete burgerbucik. Kattintson a nagyobb felbontású képért!
©

Fagyis hűtőben halálba segített állatok?

Korábbi cikkünkben is szó volt a gekkókról, amelyek láthatóan teljesen le voltak soványodva, ezt a tulajdonos azzal indokolta, hogy betegen fogadták be. Csakhogy az ott dolgozó szerint a beteg gekkók közül több is elpusztult, illetve ott helyben ölték meg őket, hogy ne szenvedjenek tovább. „Ennél a fajnál ennek a humánus módja a fagyasztás, ezért volt olyan állat, amit betettek a fagyasztóba” – állította forrásunk. Csakhogy szerinte jobb híján ugyanannak a fagylaltos fagyasztónak az alsó részében zajlott a gekkók eutanáziája, ahol tégelyekben a fagyit is tartották.

A higiénia teljes hiánya azonban nemcsak az ételek tárolására, de az egész helyre jellemző volt szerinte. Az állatvédők által tapasztalt szag nem véletlen, ahogy fogalmazott, „lehetetlen tisztán tartani” az ilyen állatok tartására alkalmatlan helyet. „Próbáltunk nemcsak feltakarítani a folyamatosan odapiszkító állatok után, hipózni is a helyüket, de hiába. Ezért is jöttek elő többször a csótányok, hemzsegnek a pult mögött, a pénztárgépnél, volt, hogy vendég is észrevette és kiment. Többször volt ugyan pár héten belül csótányirtás, de eredménytelenül, mert nem a drágább, hatékonyabb módszert alkalmazták” – állította.

Véreset pisil a kenguru, bőrbeteg a leguán

Az egészen október végéig ott dolgozó alkalmazott részletesen beszélt arról is, mennyire sínylődnek az állatok, végül ezért is jött el, „nem bírta tovább nézni”. „Még a beteg állatok sem kaptak semmilyen kezelést, mialatt ott voltam, pedig járt ott az állatorvosuk. Többen olyan rossz bőrben volt, hogy az már a vendégeknek is feltűnt és megjegyezték. A kenguru véreset pisilt, a szurikáta azért van most egyedül, mert a testvére rejtélyes körülmények közt meghalt. A leguán bőrbeteg, csúnyán terjedő gennyes sebe volt, és szegény nagyon fázik, folyamatosan infralámpa alatt kellene lennie, ezért kucorog a lehető legmelegebb helyen” – sorolta forrásunk, hozzátéve, hogy az állomány cserélődik, és nem tudni, némelyik állat hova tűnt.

Az állatvédők azt is kifogásolták korábban, hogy nem is tanácsos együtt tartani ilyen fajokat, a nemrég még ott alkalmazott forrásunk konkrét példákat is mondott, ennek milyen, eddig nem ismert következményei voltak. „A tengerimalacot többször is a kenguru szájából kellett kiszedni. Nyilván nem ette volna meg, de tartotta a mellső lábaival és harapta” – írta le.

Már harapott meg gyereket a kávézó sztárja

Ráadásul az összezárt állatok nemcsak egymásra, de szerinte a vendégekre is veszélyesek – állítja a korábbi dolgozó. A vendégek főkedvence, a csüngőhasú malac kifejezetten agresszív, ahogy fogalmaz, rendszeresen „nekiharap a lábnak”. „Mindig szóltam a gyerekekkel érkezőknek, hogy lehetőleg ne nyúljanak hozzá, de így is megharapott egy 7 év körüli kisfiút. Nem lett nagy baj, picit vérzett és lefertőtlenítettük, de teljesen kiszámíthatatlan az az állat. Folyamatosan figyelni kellett, és gyorsan közbelépni, például lekötni valami kajával” – mesélte.

A kávézó saját Facebook-oldalán olyan képekkel csalogatja a vendégeket, amelyeken az érthetően lelkes gyerekek nyakába teszik a kígyókat. Csakhogy forrásunk szerint a két vörösfarkú boa közül csak az egyik kezes, a másik már több dolgozót is megharapott. „Amikor én dolgoztam, nem adtam ki ezt az állatot, mert megbízhatatlan, csak a véletlenen múlt, hogy nem történt semmi. De máskor megtették, pedig többször támadott. Akkor pláne, ha a kezünkön érezte például a patkány szagát, ami simán előfordulhatott volna egy gyereknél, ha előtte más állat volt nála” – mondta. Szerinte hiába nincs méregfoga, így marni nem tud, „csak” fájna a harapása, de nem mindegy, milyen testi-lelki sérülést okozna.

Így néz ki a hely reggel, a vendégek érkezése előtt - a volt dolgozó szerint lehetetlen tökéletesen feltakarítani
©

A suttyomban megmentett malacok tetvesek

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány, illetve az Országos Állatvédőrség Alapítvány feljelentést tett az ügyben, a korábbi alkalmazott vállalná a tanúskodást. Azt is őszintén elmondta, hogy a kávézó tulajdonosai felróhatják neki, hogy felmondásakor az engedélyük nélkül elvitt magával egy pókot és pár tengerimalacot. „Meg akartam menteni őket, mert felmerült, hogy a nemrég született kismalacokat megetetik a kígyókkal, de azt sem bírtam nézni, hogy a hátsó, hideg raktárban tartják őket a földön, egy terráriumban” – indokolta. A tengerimalacokat azóta megvizsgálta állatorvos, és megállapította, hogy tetvesek – miközben nem zárható ki, hogy nem sokkal előtte vendégek simogathatták őket egy tea/süti mellett.

A korábbi munkatárs állításaival egyesével szembesítettük a kávézó ügyvezetőjét, Oláh Győzőt, aki korábbi cikkünkben még divathullámnak nevezte az állatvédők támadását. Ezt most is tartja, mint mondta, „sok embernek vannak frusztráltságai, felfelé nem tud rugdosódni, hát földbe tapos másokat”. Mostanság szerinte „az állatvédelem népszerű, de átesünk a ló túloldalára”, miközben inkább a megelőzéssel kellene foglalkozni, fellépni a felelőtlen tenyésztés ellen. A kávézó vezetője szerint ezt teszi a kisebbség, a hóban, fagyban dolgozó valódi állatvédők, és vannak azok, akiket ő fotelállatvédőknek nevez, utóbbiak a Facebookon és hatóságoknál dühöngenek és bejelentgetnek.

Tényleg a kávézó hűtője, a malac valóban harap, a kígyó "szagra" megy

Az állatok tartási körülményeivel, esetleges veszélyességükkel, illetve a higiéniával kapcsolatos reagálását tételesen idézzük:

  • Megerősítette, hogy a „normális mélyhűtőjük” látható a birtokunkba került fotókon. „Gerinceseket élve nem adhatnak” oda eleségként, ezért a fagyasztva tárolt egér, patkány, ugyanakkor elismerte, hogy az nem lehetne az embereknek felszolgált élelmiszer mellett. Állítja, hogy nem így tartják, van külön „állatos hűtőjük”, ugyanakkor a képekkel nem tudott vitatkozni, ezért arra utalt, hogy szabotázs történt. „Nem szereti az összeesküvés-elméleteket”, de szerinte akár a nekik rosszat akaró konkurencia is állhat a sokkoló fotó mögött. Hogy ezt mégis hogyan lehetne kivitelezni, megrendezni, arra nézve nem tudott semmi konkrétumot mondani, végül elismerte, hogy erre nézve bizonyítéka nincsen, csak több „furcsa” támadás történt egymás után.
  • A beteg gekkókat valóban fagyasztással halálba segítették, amelyik nem pusztult el magától. Hogy eleve miért kellett esetlegesen fertőző, beteg állatokat idevenni, arra azt mondta, hogy nem adták ki a vendégeknek, legfeljebb „egyszer-kétszer”, és csak nagyjából egy hétig voltak „kinn” (értsd: a vendégtérben).
  • A Süti névre hallgató, csüngőhasú malac tényleg harap, kérdésünkre, hogy akár gyereket is, szó szerint azt válaszolta, hogy „mindenkit”. De „be van oltva” és szólnak, hogy lehetőleg ne abajgassák, maximum a fenekénél, ne a fejénél, mert egy pillanat alatt odakap – tette hozzá. Az állat ugyanis a legnagyobb sztár, „üvöltve követelik a nevét skandálva”, ezért el van kényeztetve. Már megbeszélték a tenyésztővel, hogy visszaadják a „már hízósúlyban lévő” Sütit, és hoznak helyette egy új kismalacot. Ezek után az interjú legpikánsabb, felhúzott lábbal abszolvált része volt, mikor pont ezek után odajött és odapiszkított, majd rágcsálni kezdte egy betérő család babakocsijának az alját. Oláh erről azonnal szólt az anyukának, de őt nem zavarta.
  • A harapós boával kapcsolatban Oláh Győző azt mondta: őt soha nem harapta meg, csak arról tud, hogy alkalmazott „keze után kapott”. De az ő hibája, mert kezet kellett volna mosnia, ha előtte más állat volt nála, annak a szagát érezhette – tette hozzá. Láttuk, hogy az asztalokon ki van téve alkoholos fertőtlenítő, kérdés, mennyire veszik komolyan a vendégek a veszélyt. Sok függ a vendég a „kisugárzásától” is – fejtegette – van, akinél egyszerűen megvadulnak az állatok.
  • Tagadta, hogy a korábbi alkalmazott által magával vitt tengerimalacot oda akarták volna adni a hüllőknek. Üzlettársa valóban megfenyegette ezért a dolgozót, de ő nem akar „ötezer forintos pók és három malac miatt rendőrségre járni”.
  • Állítása szerint csak pár napja szerzett tudomást arról, hogy a korábban lovakkal foglalkozó üzlettársát a Kincsem Park határozatban tiltotta ki „a teljes telepről”. Kérdésünkre ezt a Kincsem Park megerősítette, állítólag nem tett eleget az ott tartott állataikkal kapcsolatos anyagi kötelezettségeinek. Erre Oláh Győző azt mondta, „mindenki hibázik, mindenkinek van múltja”, de továbbra is rá fogja bízni a napi üzemeltetést hosszú távon.
  • A szurikátát felboncolták, de nem tudni, mitől pusztult el, a testvére pedig nem „sír”, az éles, sivító-ugató hangot azért adja ki, mert így hívja a nőstényt. Tudja, hogy nagyon egyedül van, ezért úgy döntött, hogy kap társat, „kicsit kibővítve” a helyét. A huzat szerinte nem zavarja, mert a szavannán is hideg van éjjel, de azért felhúznak majd egy plasztikfalat a bejárati ajtóhoz.
  • A támadások ellenére sem tervezi, hogy bezárja az exZootic Cafét, de azért pár dolgon változtatni fog. Így legalább egy napra, hétfőnként bezárnak majd, akkor alaposabb takarításra, alomcserére lenne mód. Lehet, hogy 10 helyett csak délben nyitnának, amúgy sem délelőtt jönnek a legtöbben – ez pár órával kevesebb igénybevételt jelentene az állatoknak.

A hüllők élősködői veszélyesek lehetnek az emberre

Már a nyitás napján bement körülnézni Héjjas Barbara állatorvos, aki 16 éve foglalkozik kifejezetten hüllőkkel is. „Már az első napon látszott, hogy vannak problémás dolgok: a szakállas agámán harapott sebet láttam, szerencsétlen kengurunak hasmenése volt, mert a gyerekek a személyzet szeme láttára etették ropival. Ezek az állatok már eleve attól szenvednek, hogy a ragadozó és saját zsákmányállata együtt van, sőt, volt, hogy együtt pakolják rá ugyanarra a vendégre” – magyarázta.

Azóta is többször bement ellenőrizni az állatokat, volt, hogy egy nap kétszer, reggel és este, hogy kiderítse, legalább cserélik-e őket a vendégtérben, hogy felváltva tudjanak pihenni. De ugyanazok az állatokat találta ott délelőtt és este is, folyamatosan abajgatva a 10-22 óráig tartó nyitvatartás alatt, hétfőtől-vasárnapig.

Állatorvosként nem érti, a hely hogyan üzemelhet egyáltalán, ugyanis az állatok nem megfelelő tartási körülményein túlmenően itt már közegészségügyi veszélyt is lát. „Ott kezdődik, hogy milyen szűrésen estek át az állatok. A hüllőknél azért is végzünk bélsár és egyéb vizsgálatokat, mert 80 százalékuknál előfordul olyan élősködő, ami embernél hasmenést, hányást okoz. De szélsőséges esetben, gyerekeknél, időseknél vagy egy immunhiányos betegnél akár halált is okozhat egy fertőzés” – mondta Héjjas Barbara a hvg.hu-nak. Szerinte azok a nagyon sovány gekkók, amiket maga látott a kávézóban, nagyon valószínű, hogy ilyen típusú betegségben is szenvedhetnek.

„Problémát és rizikót jelenthet az is, hogy a koszos, vizelettel szennyezett alomról felveszik például a tengerimalacot, és ráteszik az asztalra, a vendégekre. Olyan is van, hogy a kígyó közelében, ami a természetes ragadozója ennek a stresszérzékeny állatnak. Amit én láttam, az a rágcsáló vemhes volt ráadásul, és valószínűleg gombás lehetett, mert szőrhiányos volt a lába” – mondta.

Az állatorvos elfogadhatatlannak nevezte, hogy az exZOOtic Café kijátssza az állatvédelmi előírásokat arra hivatkozva, hogy kávézóként nem minősülnek állatkertnek, így nem kell a pontosan rögzített feltételeket biztosítaniuk a különféle egyedeknek. „A hatóságoknak azonnal lépniük kellene, egyesével kivizsgálni a tartás körülményeit, illetve, hogy nem jelentenek-e közegészségügyi veszélyt az állatok. Van olyan faj, például a kenguru, amit azonnal el kell hozni, mert neki biztosan nem tudnak alkalmas életteret létrehozni egy kávézóba, ahogy a kaméleonnak sem. Amelyik maradhat, azt viszont csak más körülmények közt szabadna ott tartani, és ezt folyamatosan ellenőrizni is kellene" – sorolta, mit kellene lépniük a hivatalos szerveknek az állatok és – nem mellesleg – a vendégek érdekében.

Az üggyel két szervezet foglalkozik, az Állatmentő Szolgálat és Országos Állatvédőrség Alapítvány, azonban hiába fordultak már több szervezethez is, a katasztrófavédelemtől kezdve az ÁNTSZ-en át a NÉBIH-ig, de a kerületi jegyző is érintett, mint elsőfokú állatvédelmi illetékes. Érdemi intézkedés nem történt, azt tapasztalták, hogy egyik hatóság sem vizsgálja komplexen a sok szabály közt lavírozó kávézót. Hivatalosan az ugyanis melegkonyhás vendéglátóhelynek számít, így nem is vizsgálják, hogy a bemutatott állatokra nézve nem teljesülnek az állatkerti feltételeket szabályozó jogszabályok.

A cikkünkben feltárt tényeket, fotókat most újra eljuttatjuk az érintett hatóságokhoz, reagálásukat közölni fogjuk.

Update: összevont ellenőrzést tartottak cikkünk megjelenése után
 

„Az ExZOOtic Café nevű kávézó és melegkonyhás vendéglátóegységgel kapcsolatban a hatóság a hvg.hu-n megjelent információkat közérdekű bejelentésnek tekintette, ezért azonnali vizsgálatot rendeltek el. Mind az állategészségüggyel, mind az élelmiszer-biztonsággal foglalkozó szakemberek a mai napon összevont hatósági helyszíni ellenőrzést tartanak. A vizsgálatok lefolytatása és értékelése után tud az eredményről tájékoztatást nyújtani a szakhatóság" - közölte lapunkkal a Pest Megyei Kormányhivatal.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
A pápának fáj, hogy ismét mecsetté teszik a Hagia Sophiát

A pápának fáj, hogy ismét mecsetté teszik a Hagia Sophiát

Ben Stiller megkegyelmezett Donald Trumpnak

Ben Stiller megkegyelmezett Donald Trumpnak

Majommunka-mentességet igazoló címkével árusítják a jövőben a thaiföldi kókuszdiót

Majommunka-mentességet igazoló címkével árusítják a jövőben a thaiföldi kókuszdiót