Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Egy maroknyi cég úgy döntött, menekülteket foglalkoztat. Mit kezd egy sertéshúst vallási okokból nem érintő muszlim munkavállalóval egy éttermi cég? Hogy várható el egy menekülttől a folyamatos munkavégzés ramadán idején? És a mi munkánkat veszik el a menekültek? Miért nem a közmunkásokat vagy ukrán vendégmunkásokat választják a cégek?

Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját, ez volt a 2015-ös migránsellenes kampány egyik üzenete. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület egy sajtóreggelin mutatta be azokat a cégeket, amelyek mégis úgy döntöttek, migránsokat, helyesebben menekülteket foglalkoztatnak. Nem valamiféle emberbaráti gesztus vezette őket, hanem a gazdasági racionalitás. Mert vannak olyan munkák, amelyeket a magyarok nagyon szívesen átadnak másoknak.

A magyarországi munkaerőhiány egyre súlyosabb probléma. Több ágazatban is vért izzadnak a munkaadók, hogy dolgos kezet találjanak – az állami beruházásokon kiemelten jól szereplő Market Zrt. vezérigazgatója, Scheer Sándor már 3-5 éven belül kínai, vietnami, indonéz és pakisztáni vendégmunkások érkezését vizionálja az építőiparban, amire Lázár János a kormányinfón dühödten kifakadt, Scheer jobban tenné, ha jobban megfizetné a munkásokat, és így találna magyarokat, mint hogy migránsokról és nagyobb profitról álmodozik.

A kormány és Orbán Viktor szerint aki ma Magyarországon dolgozni akar, talál munkát, mégis vannak munkakörök, ahova lasszóval is nehéz dolgozókat fogni. Az Easygate Textile Kft. használtruha-nagykereskedéssel, importtal foglalkozik, és sok-sok kört futott, hogy a ruhák kipakolására, azaz különösebb képesítést nem igénylő fizikai munkára tartós megoldást találjon. Jelenleg két menekültet foglalkoztatnak, magyarokat azért a pénzért, amit kínálnak, nem találtak. Próbálkoztak közmunkásokkal is – erről a foglalkoztatási formáról szólnak a kormányzati ódák. Hát esetükben nem vált be: a közfoglalkoztatottak két óra után feladták, el sem jöttek, nem bírták a fizikai munkát. A kormány nemrég meghirdette, hogy ukrajnai vendégmunkások érkeznek majd enyhíteni a munkaerőhiányt, de a cég vezetői szerint ez sem volt járható út. Ők is sokszor tőlünk nyugatabbra igyekeznek, ráadásul fizetni kellett volna az ideutazást, itt szállást intézni nekik – nem érte meg. És persze a feketemunka is elvisz sok potenciális munkavállalót. Érdemes leszögezni: nem különleges szaktudást igénylő munkáról beszélünk.

©

A menekültek közül sem mindenki felelt meg, és szó sincs róla, hogy minden egyszerűen és zökkenőmentesen történne velük. Probléma a nyelvtudás, az, hogy sokszor nem vagy alig beszélnek akárcsak angolul is. A Menedék biztosít tolmácsot korlátozott ideig, és igyekszik közvetíteni a menekült és a foglalkoztató cég között (illetve angolul és magyarul is lehet náluk tanulni), de a kommunikáció nem zökkenőmentes. A szervezet most az IOM nevű nemzetközi és kormányok közti menekültsegítő szervezet oldalának magyar aloldalát segíti, amely a tervek szerint Európa-szerte segít a munkaadóknak, munkaerőnek és a segítő szervezeteknek egymásra találni. Az oldal egyelőre tesztfázisban van, és szívesen veszi az érintettek véleményét, ötleteit.

A menekülteknek nyilván bele kell rázódniuk a magyar, európai munkakultúrába, hiszen sokszor olyan országokból érkeznek, ahol a pl. pontosság mást jelent, mint itt. Olyan technikai jellegű dolgokat is meg kell tanulniuk, hogy előre szóljanak, ha szabadságra akarnak menni. És persze vannak speciális kérdések is: hogy dolgoztatható egy muszlim pl. ramadán idején, amikor böjtöl, innia is alig lehet, a munkáltató viszont elvárná tőle, hogy ugyanúgy teljesítsen. Egy menekülteket foglalkoztató cégnek erre is ki kell találnia valamit.

Az Eurest Étteremüzemeltető Kft. is foglalkoztat menekülteket, konyhai előkészítő-kisegítő munkára – ez is kemény munka, voltak, akik kipróbálták, elmentek, de akik maradtak, jók, lelkesek. Itt olyan problémával kellett megküzdeni, hogy egy muszlim nem érinthet sertéshúst, de neki végül a vegetáriánus ételeknél találtak megfelelő munkakört. Ennél a cégnél a menekültek foglalkoztatása előtt érzékenyítő foglalkozásokat tartottak a magyar dolgozóknak, hogy átérezzék, milyen lehet a helyzete egy olyan embernek, aki teljesen más kultúrából érkezik. De olyan, diplomás menekült is dolgozott náluk négy hónapig, aki épp lelkileg mélyponton volt, de a munka hatására kilábalt belőle, és most már a képesítésének megfelelő munkát tud végezni – a mai napig hálás a cégnek.

©

A cégeknél, gyárakban, közösségekben általában elfogadják egymást az emberek, magyarok és menekültek, a cégvezetők kiemelik, hogy nem tapasztaltak rasszista jellegű atrocitásokat, incidenseket. Aziz, egy ghánai menekült, aki már 2015-től itt él, azt mondja, ha valakitől negatívumokat tapasztal, nem törődik vele, ott hagyja az illetőt, és igyekszik azokkal kommunikálni, oda fordulni, ahol pozitív élmények érik. Ő egyébként Győrben dolgozott, hamar munkát szerzett, mert már a vámosszabadi nyílt menekültszálláson el tudott kezdeni munkát keresni. Most Budapesten él, mert a CEU-n üzleti asszisztensnek tanul.

A kommunikáció létező gond a menekült és magyar munkavállalók között: van, hogy a menekült tud angolul, de a mi gyári munkásaink nem, és nem könnyű elvegyülni, munka után elmenni valahova. De a menekültek általában társaságban mennek el dolgozni, 2-3 ember együtt jelentkezik, legalább egymás között tudnak beszélni. A cégeknél is igyekeznek: meghívják a menekülteket a karácsonyi bulikba, vagy főzni hívják őket, hogy hazájuk gasztronómiájának bemutatásával találjanak kapcsolódási pontot.

Hány emberről is beszélünk? Kováts András, a Menedék igazgatója azt mondja, ma 15-20 ezer ember nyújt be munkavállaláshoz szükséges kérelmet, ami az EU-n kívüli munkavállalóknak kötelező. Ebből csak pár száz ember menekült. És ez a pár tízezres szám vélhetően nőni fog, mert a gazdaságból a becslések szerint 250-300 ezer ember hiányzik. A kormány nyilván megpróbálhat hazacsábítani külföldön dolgozókat különböző módokon, megpróbálhatja mobilizálni az inaktívakat, de nem tűnik megkerülhetőnek a migránsok, bevándorlók csoportja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Az Instagram egyik legjobb funkciója is bekerül a Messengerbe, és jön egy, amivel a szelfizés is jobb lesz

Kiszivárgott egy kép: lehet, hogy ez lesz a világ első telefonja 12 GB RAM-mal

Kiszivárgott egy kép: lehet, hogy ez lesz a világ első telefonja 12 GB RAM-mal

Borult, ködös nap vár ránk

Borult, ködös nap vár ránk

Varju László állítja, újra verték, a DK-s társait nem engedik oda hozzá

Varju László állítja, újra verték, a DK-s társait nem engedik oda hozzá

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben

Egy MSZP-s beolvasta az ellenzék öt követelését az Echo Tv-ben