szerző:
hvg.hu

A főváros XIII. kerülete egész egyszerűen társasházzá alakította négy iskoláját, ami így nem került állami fenntartásba.

A szocialista vezetésű XIII. kerületi önkormányzat tavaly döntött úgy, hogy nem szeretné az összes, iskolához tartozó vagyonát átadni az államnak, így négy iskolát társasházzá nyilvánítottak, ezzel megmentve az uszodákat és tornatermeket. A parlament év elején vette el az iskolák működtetését az önkormányzatoktól, az a Klikhez került. Az egyházakkal és az alapítványi fenntartású iskolákkal kivételt tett a kormány.

Az Index most azt írja, a kerület társasházas cselét vitatta az állam, a fővárosi kormányhivatal meg is támadta a bíróságon, az önkormányzati törvény alapján úgynevezett törvényességi felhívást terjesztett elő az angyalföldi határozattal kapcsolatban. A kormányhivatal azt állította, hogy a kerület határozata jogsértő, mert az önkormányzat túllépett a nemzeti vagyonról szóló törvény és az önkormányzati törvény által meghatározott gazdálkodási kereteken, amikor a Csata Utcai Általános Iskola, a Németh László Gimnázium és Tanuszoda, a Herman Ottó Tagiskola és Tanuszoda és a Prizma EGYMI ingatlanjainak társasházzá alakításáról határozott.

A bíróság most azonban kimondta, a kormányhivatal keresete nem alapos, ezért azt elutasította, megállapítva, hogy a képviselő-testület határozata jogszerű volt. Ezzel pedig az önkormányzatnál maradhat a Németh László Gimnáziumban az önálló épületben lévő tanuszoda, a Herman Ottó Tagiskolában a szintén önálló épületben lévő tanuszoda, a Csata utcai Általános iskolában a Sportcsarnok épülete és a Prizma Váci úti épületében lévő, önálló bejárattal és házszámozással rendelkező épületrész.

Az önkormányzati előterjesztés indoka az volt, hogy „az önkormányzati ingatlanvagyon védelme érdekében a négy oktatási intézmény esetében az iskolának otthont adó ingatlan társasházzá alakításával lehetséges elérni azt, hogy kizárólag és kifejezetten csak a köznevelési feladatot ellátó ingatlanrészek kerüljenek átadásra; ezen iskolák esetében ugyanis egyes ingatlanrészek nem közoktatási, közművelődési funkciót töltenek, be így azok átadása nem szükséges”, a bíróság szerint ez helyes volt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!