szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Súlyosította a Debreceni Ítélőtábla a 2013-as ózdi gyilkosság első- és másodrendű vádlottjára kirótt büntetést.

Az elsőrendű vádlott társtettesként elkövetett magánlaksértés, rablás, testi sértés, lopás, valamint okirattal való visszaélés miatt 15 helyett 18 év fegyházbüntetést kapott.

A másodrendű vádlott – akit emberölés, társtettesként elkövetett magánlaksértés, rablás, testi sértés, lopás, valamint okirattal való visszaélés miatt ítéltek el – feltételesen sem helyezhető szabadlábra, rá tényleges életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki a másodfokú bíróság.

A harmad- és negyedrendű vádlott esetében az ítélőtábla 5-ről 4 évre enyhítette a börtönbüntetést.

A táblabíróság az indokolásában azt írta, a társadalom védelme és a megelőzés érdekében súlyosította az első- és a másodrendű vádlottra kirótt büntetést.

A másodrendű vádlott erőszakos, többszörös visszaesőként követte el az életellenes cselekményeket, ezért ő olyan veszélyes a társadalomra, hogy csak a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés a megfelelő eszköz arra, hogy a társadalmat megvédje újabb bűncselekményektől.

A harmad- és negyedrendű vádlott büntetését azért enyhítette az ítélőtábla, mert mindketten enyhefokú gyengeelméjűségben szenvednek, életmódjukban olyan pozitív változások indultak el, amelyek indokolták az enyhébb szankció alkalmazását – közölte a bíróság.

Az első- és másodrendű vádlott még 2012 decemberében határozta el két társukkal, hogy idős embereket lopnak meg.

Egyik alkalommal éjszaka betörtek egy házba, a másodrendű vádlott egy 40 centiméter hosszú fémrúddal, az elsőrendű vádlott pedig ököllel kezdte ütni a sértettet, aki földre esett és ájulást színlelt. A vádlottak letépték az óráját, elvették a telefonját, majd pénzzel és különféle tárgyakkal távoztak.

Egy hónappal később, 2013 januárjában az első- és a másodrendű vádlott nyugtató szedett be, arra alkoholt ivott, majd betörtek egy házba, ahol két ember tartózkodott.

Az egyik sértettet a másodrendű vádlott egy 60 centiméter hosszú, gumicsőbe húzott kutyalánccal ütötte. Az idős férfi a helyszínen meghalt.

A másik sértettet ugyanígy támadta meg, aki azt a látszatot keltette, hogy meghalt. A két vádlott a lakásból 20 ezer forint értékben vitt el tárgyakat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Lewis Hamilton is koronavírusos

Lewis Hamilton is koronavírusos