szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó ideje a kormányzati kommunikáció legfőbb üzenete, hogy Soros György veszélyes tervet készített és hajtat végre embereivel, a rendőrség szerint a magyar származású amerikai üzletember nem jelent fenyegetést Magyarországra.

Korábban a jobbikos Mirkóczki Ádám feljelentést tett Soros ellen, hogy kiderítse, valóban létezik-e a Soros-terv, beadványát pedig kormánypárti politikusok kijelentései alapján állította össze. Szerepelt benne egyebek mellett az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának és az alkotmányos rend elleni szervezkedésnek a gyanúja.

A Magyar Nemzet most azt írja, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egy hónapig vizsgálta, hogy indítson-e eljárást, végül azonban elutasította a feljelentést. A lap birtokába került határozatban a szervezet pontról pontra cáfolva, hogy a kormány által fő ellenségnek kikiáltott Soros György ilyenekre készülne.

Többek között azt állapították meg, hogy Soros véleménye a migrációról "nem tekinthető erőszakos, fenyegetéssel járó cselekmény előkészületének". Javaslatait elsősorban az EU-nak fogalmazta meg, így közvetlenül Magyarországra nézve nincsenek utasításai sem.

Az NNI vizsgálta azt is, hogy Soros a migrációval összefüggésben buzdít-e másokat erőszakos, vagy azzal fenyegető magatartásra, ám eddigi publikációi nem vetik fel ilyen típusú bűncselekmény gyanúját.

A szervezet álláspontja szerint a kormányhoz köthető nyilatkozatok "Magyarország elleni politikai célokat emlegetnek, amelyek a nyilatkozók véleményét, szubjektív következtetéseit tükrözik".

Mirkóczki Ádám szerint a kormánynak és a Fidesz–KDNP-nek a saját nyomozóhatóságától van hivatalos dokumentuma arról, hogy hazudnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!