szerző:
hvg.hu

Az állami pénzekkel rendre kitömött Lakiteleki Főiskola páros lábbal ugrál 1989 emlékén – a legproblémásabb országok diplomatái értékelik majd tudományosan a magyar rendszerváltást.

A lehető legjobb partnereket választott a rendszerváltó MDF egykori elnöke, az Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője, Lezsák Sándor, hogy tudományosan megvizsgálják a rendszerváltást. "A rendszerváltás tudományos feldolgozása" című konferenciáján ugyanis többek közt azeri, kazah, orosz és belarusz diplomaták tartanak előadást.

Lezsák a Facebookon is megosztotta a konferencia szórólapját:

Ők csak tudják, mi fán terem a joguralmat, népfelség elvét, piacgazdaságot, hatalmi ágak szétválasztását megteremtő-visszaállító történelmi esemény: Azerbajdzsánban elnyomják a kritikus sajtót, letartóztatják az újságírókat, civil jogvédőket, törvényekkel nyomják el a független csoportokat a Human Rights Watch összegzése szerint. Virágzik a pénzmosás és a korrupció. Belaruszban továbbra is leválthatatlan Lukasenka elnök, az országban érvényben van a halálbüntetés. Nagy a nyomás a civil társadalmon és kritikus médián. Kazahsztánban sérül a vallás- és szólásszabdság, továbbra is probléma a kínzás, az ellenzék vezetőjét, Vlagyimir Kozlovot börtönben tartják. Oroszországban látszatdemokrácia van, a független civilek külföldi ügynököknek minősülnek, egyre nő az elnyomás.

Csupa olyan ország, amelyek most ott tartanak, ami ellen a rendszerváltás szólt.

A regnáló hatalmat képviselő diplomatáik biztos nagyon autentikusan fogják vizsgálni 1989-et.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!