szerző:
hvg.hu

Török Gábor politikai elemző azt mondja, most nagyobb az átszavazási hajlandóság az ellenzéki táboron belül. Mráz Ágoston Sámuel pedig nem tartja kizártnak, hogy az MSZP sírkövére 2018 lesz ráírva.

Török Gábor politikai elemző a Heti Válasznak adott interjúban arról beszélt, ha a "solymári modell" – ahol a baloldali pártok egy független jelöltet támogatnak, a jobbikos pedig visszalépett – több választókerületben megvalósul, az komolyabb fejtörést jelenthet a Fidesznek. Solymáron most időközi választást tartanak, ahol eddig nem tapasztalt egység mutatkozik az ellenzéki pártoknál.

"A kormányzópárt most úgy érezheti magát, mint az ellenség nélküli hadúr. Bent van a jól erődített várában, teljes fegyverarzenállal várja a támadást, de a nagy ellenfél nem érkezik – helyette sok kicsi rohangál a vár körüli réten. A többi párt támogatottságát bíró egyéni jelöltek képében viszont bármikor előugorhat egy-egy esélyes kihívó."

Az elemző azt mondja, egészen más a helyzet, mint 2014-ben volt, mikor összeállt az egységes baloldal, a másik oldalon meg ott állt a mindentől hermetikusan elzárt Jobbik.

"A kormány abszolút többségének veszélye kevésbé vagy egyáltalán nem ismert egyéni válaszókerületi jelöltekben lehet."

Török szerint az előző választáshoz képest erősebb lehet az átszavazási hajlandóság az ellenzéki oldalon belül, Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője viszont úgy látja, Vona pártja aligha tudja átvinni a 2014-es szavazóit az esélyesnek gondolt, baloldalhoz köthető jelöltekre. Mráz kiindulva az 1994-es, választás után között MSZP–SZDSZ-koalícióból azt mondja, a Jobbik és a baloldal – vagy legalábbis a baloldali értelmiség – a paraván mögött dolgozik az együttműködésen.

Mráz szerint nem kizárt, hogy az MSZP-nek a 2018-as dátum lesz a sírkövére vésve, és nem tudni, a kisebb baloldali pártok közül ki éli túl a választás tisztítótüzét.

Török Gábor Soros Györgyről is beszélt, arról itt olvashatnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Genetikusok szerint a honfoglalók ősei hunok voltak – megjelent a tanulmány

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Magyar tévéfilm nyerte az Európa legjobbjának járó díjat

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Elhunyt Wim Kok volt holland miniszterelnök

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Bulizók alatt szakadt be a mennyezet Amerikában

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette

Kigyulladt egy fának hajtó kocsi, a sofőr életét vesztette