Windisch Judit
Windisch Judit
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sajtóhírek szerint komáromi iskolák környékén buzdítottak fiatalokat arra, hogy bulijegyért cserébe töltsenek fel magukról "minél merészebb", vagyis meztelen fotókat. Az oldal üzemeltetője tagadja, hogy iskolák környékén szórólapoztak volna, viszont az oldalt azóta átalakították. Az Adatvédelmi Hatóság elnöke is megszólalt, aki aggályosnak tart egy ilyen kezdeményezést.

Olvasói jelzésre kezdtünk utánajárni egy új magyar weboldalnak, amely azzal reklámozta magát, hogy a Balaton Soundra nyerhet jegyet az, akinek a fényképére a legtöbben szavaznak. Az oldalon megjegyezték, minél kevesebbet takar a ruha, annál több esély van szavazatot szerezni.

Az elmúlt pár órában a honlapot többször is módosították:

  • láttunk olyan verziót, ahol azt írták, a Balaton Soundra lehet jegyet nyerni,
  • olyat is, ahol már csak "egy fesztivált" írtak, viszont az oldal alján regisztráció nélkül előjött rengeteg kép pucér nőkről, kattintásra pucér férfiakat is nézegethettünk volna, azonnal. (Azok – legalábbis fotósunk szerint – kamuképek lehettek, vagyis pont olyanok, amelyek a különböző pornóoldalak hirdetésein, kalózoldalakon ugranak fel.)
  • a legutóbbi verzióban már semmit sem ígérnek, csak azt írják, ha valaki szégyenlős, töltsön föl magáról képet, de csak ruhában.

Ami nem változott: 18 éven aluliakról nem fogadnak el fényképet, akiről kiderül, hogy kiskorú, azonnal törlik. Délelőtt – álnéven – regisztráltunk az oldalra, akkor semmilyen különbség nem volt a regisztrált és nem regisztrált felhasználók között, mindenki ugyanazt a pucér képes felhozatalt látta. Képfeltöltéssel nem próbálkoztunk. Most a regisztrációkat törölték, egyelőre nem jutottunk vissza az oldalra.

Az oldalon elérhető két mailcímen is próbáltuk felvenni a kapcsolatot az üzemeltetővel – a hibaüzenetben kidobja az admin nevét –, az egyik címről azonban visszadobta a levelet a rendszer arra hivatkozva, hogy az nem létezik. A másikról viszont kaptunk választ, bár nem az admin aláírásával, csak az oldal nevével.

Még a pucér képek feltöltésére biztatás fázisában rákérdeztünk, mi célt szolgál ez az oldal, mit kezdenek a pucér képekkel, miért állították, hogy a Soundra lehet jegyet nyerni, hányan töltöttek fel képet eddig. Az oldal nevében azt válaszolták, szeretnének egy népszerű közösségi/képfeltöltési oldalt létrehozni, és egy pucér képet sem tárolnak, mint ahogy eddig sem tároltak. A "népharagnak" engedve változtattak a szabályokon, és írták elő, hogy csak ruhás képeket lehet feltölteni, bár így szerintük az oldal nem fog érdekelni senkit. Azt is írták, nem állnak kapcsolatban a Sounddal, ezt csak azért írták ki, mert az oldal tulajai oda mennek bulizni, és lehet velük menni.

"Mindez lehet csak múltidőben, mert valakik félinformációkkal/hamis információkkal hadjáratot indítottak ellenünk a médiában."

Az ügyvédjük szerint minden szabályos volt eddig is. Arra a kérdésre nem válaszoltak, hány valós felhasználó töltött föl eddig képet, azt viszont cáfolták, hogy egyetemnél vagy iskolánál osztogattak volna a honlap nevével ellátott szórólapot. Olvasónk ugyanis azt írta, a lánya barátnői egy meg nem nevezett egyetem környékén kaptak az oldalról szórólapot.

Bár az oldalon azt írják, harmadik félnek nem adják ki a képeket, azért megkérdeztük Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi Hatóság (NAIH) elnökét az ügyről.

Péterfalviék egy gyors közleményben reagáltak, melyben közlik, a sajtóból értesültek arról, hogy ismeretlen személyek komáromi iskolák környékén osztott szórólapokon nyeremény ígéretével arra biztatják a lányokat és fiúkat, hogy meztelen – a honlap szóhasználata szerint merész – szelfiket töltsenek fel magukról. A NAIH megjegyzi, adatkezelési szempontból egy 16 és egy 18 éves között nincs különbség, azonban az oldalt bírálta:

"A NAIH álláspontja szerint az ilyen természetű, kifejezetten fiatal felnőtteknek szóló, meztelen fényképek feltöltésére biztató honlap tevékenysége nem tekinthető tisztességes adatkezelésnek. Emellett természetesen tisztességtelen adatkezelésnek tekinthető az a gyakorlat is, ha szórólapokon keresztül arra biztatják őket, hogy meztelen fényképeket töltsenek fel magukról."

A Hatóság szerint a 18-24 évesek nem biztos, hogy érett, tudatos döntést tudnak hozni az adatkezelést illetően, felmérve azt, hogy annak milyen hatása lehet a magánszférájukra.

"Korántsem biztos, hogy az érintettek annak tudatában hozzák meg a döntésüket, hogy a fényképeik a világ bármely pontjáról elérhetőek, azokat le lehet menteni bármilyen eszközre, ami jelentősen korlátozza annak lehetőségét, hogy a törléshez való jogukat gyakorolhassák, ha később meggondolnák magukat."

A Hatóság szerint a rendőrségnek és az ügyészségnek kell mérlegelnie, bűncselekményt valósít-e meg a honlap üzemeltetése. Megkerestük a Komárom megyei rendőrséget, ahol megtudtuk, a rendőrség nem kapott sem be, sem feljelentést az ügyben. A Sziget Kft. sajtószóvivőjével, Vető Viktóriával is beszéltünk, aki azt mondta, semmilyen kapcsolatuk nincs ezzel a honlappal, ők is már csak akkor látták az oldalt, mikor a Balaton Sound-os hivatkozás eltűnt, így jogi lépésen nem gondolkodnak.

(képünk illusztráció)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Négykerekűt is gyárt már a Segway, és csodásan néz ki

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak

Óriási disznó csatangolt a kaliforniai város utcáin, a rendőrök zseniálisan reagáltak

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Hatalmas tévedés, hogy Mohácsnál nem volt ott mindenki, akinek ott kellett lennie

Mit szólna, ha a Tesco chipet tenne minden bevásárlókocsira? Amerikában már ez is felmerült

Mit szólna, ha a Tesco chipet tenne minden bevásárlókocsira? Amerikában már ez is felmerült

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Vírusként terjedő üzenettől fagynak meg a PlayStationök, ha ilyet lát, nehogy megnyissa

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos

Annyit foglalkozik az ügyintézéssel, mint a gyerekeivel, és csak 7 órát alszik? Nem normális, de átlagos