szerző:
G. M.

Fáklyás tüntetést tartott pénteken a Jobbik a Fidesz Lendvay utcai székházánál. A párt azért vonult utcára, mert az Állami Számvevőszék múlt héten tiltott párttámogatást állapított meg náluk, mert a piaci árnál olcsóbban kaptak meg plakáthelyeket. Az ÁSZ összesen több mint 660 millió forintot követel a párttól, a Jobbik szerint pedig így kérdésessé vált az indulásuk is a 2018-a választásokon. A tüntetésen részt vett a Momentum, az LMP és az Együtt is, összesen több ezer ember gyűlhetett össze. Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédében kiegyezésről, koalícióról és sokszínűségről beszélt, és arról, hogy a múltat nem lehet nem megtörténtté tenni.

1 2 3
Sorrend megfordítása

"Ez tényleg békés volt" - szivárognak el a tüntetők

A tüntetés végén lassan elkezdett kiürülni a Hősök terének érintett része. Egy tüntető megjegyzi, “ez tényleg békés volt”.

Mintha néhányan még téblábolnának, hátha lesz még valamerre tovább, de azért lassan szivárognak el az emberek.

A Jobbik-aktivisták verődnek csoportokba, beszélgetnek, a színpadról még szól a zene.

Közvetítésünket lezárjuk.

Egy fotó a tüntetésről

©

Vona: A múltat nem lehet nem megtörténtté tenni

"Merre fordítjuk a tekintetünket? Ha a múlt felé, akkor csak összeveszünk, fájdalmat okozunk" – mondja Vona, aki arról beszél, hogy a XX. századot nem lehet nem megtörténtté tenni, de ha a jövőbe nézünk, akkor egy új országot tudunk együtt felépíteni.

"Nem kell szeretni egymást, csak elfogadni, ez a magyarság 21. századi sorsfeladata" – teszi hozzá.

"Közösségként kell tudnunk egymásra tekinteni" – mondja Vona. Szerinte Orbán a 20. század, a múlt, a Vona előtt összegyűlt tömeg pedig a jövő.

Egy szabad, igazságos, büszke Magyarországot ígér Vona beszéde végén, amely után a tömeg skandálni kezd: "Orbán, takarodj!"

A tüntetés véget ért, a szabadságharc folytatódik – mondja Jakab, és adományokat kér a megjelentektől. A tüntetés a Szózattal ér véget.

©

Vona kiegyezésről és koalícióról beszél

"Miért nem az elvándorlást állítja meg Orbán?" – teszi fel a kérdés Vona Gábor, annak részeként, hogy mi mindenért harcolhatna a kormányfő. Hosszú Vona listája az egészségügytől a termőföldön át az oktatásig.

"Semmi sem érdekli Orbánt, csak a pénz és a foci" – mondja a Jobbik elnöke.

Vona a saját generációjáról beszél, amely nem élte át az igazi diktatúrát. Azt hitték, nem jöhet vissza, erre most kóstolót kap az önkényből, erre azt mondja: "Pfuj".

Vona szerint sokat elmond a hatalomról, hogy semmi mondanivalója nem volt az idén épp 150 éve megkötött kiegyezésről, pedig páratlan fejlődés követte. Vona szerint a mai nap mégis fordulópont. A tüntetésen egy koalícióról beszél, és egy olyan színpadról, amelyen Puzsér mindenkit elküld a francba.

"Orbán félmeztelen, mert derékig elsüllyedt a lopott pénzben" – mondja Vona, és egy bukás felé tartó diktátorról beszél. Majd újra visszatér ahhoz, hogy nagyon sok politikai akarat gyűlt össze, amelyet a Fidesz és az MSZP soha nem tudott megtenni.

Vona örül a sokszínű tüntetőknek

Kihívóként szólítják színpadra Vona Gábort, aki elől állítólag Orbán menekül. "Isten hozott" – skandálja a tömeg.

A Jobbik elnöke szerint kijönni is bátorság volt, az emberek erre azt felelik: "nem félünk". Köszönetet mond a 35 millió forintot adományozó ezreknek.

Vona örül annak, hogy a tömeg politikailag sokszínű. Szerinte az embereket a szabadság szeretete köti össze. A magyarok sokáig tűrnek, de a szabadságukat nem adják – mondja. Szerinte ezt Orbán is tudja, ezért imitálja a szabadságharcost, ezért fest a falra ellenséget. De közben sunyi módon meglopja Orbán a szabadságunkat – mondja Vona.

"Ha kint tartom a terroristákat, akkor a rabszolgám leszel" – Vona szerint ezt kínálja Orbán, de a Jobbik-elnök szerint mi senkinek nem leszünk a rabszolgája. A pártelnök szerint lassan jönnek a szabadságunkért. Most ért el Orbán oda, hogy az utolsó bástyát, a pártokat is megszünteti. Először a legnagyobbat, hogy aztán mindenki mást is be lehessen tiltani.

©

"Nem leszünk Moszkva" – skandálta a tömeg

Ravasz László táblabíró sokszorosan felülbecsüli a tömeg befogadóképességét. A bíróságok leépítéséről beszél, amellyel a politikai sokszínűséget veszélyeztetik.

A zömében jobbikos hallgatóság viszont még nem hallhatott ilyen sok emelkedett gondolatot a jogvédelemről.

"Nem leszünk Moszkva" – skandálják a tömegből, mikor Ravaszt sikerül egy pillanatra megszakítani.

Puzsér Róbert mindenkit kiosztott a színpadon

Puzsér Róbert is színpadra lép. "Összeáll a szkinhed, a cigány és a zsidó, hogy megmentsék a jogállamot" – ez a vicc jutott az eszébe. Mint mondja, szürreális koalíció ez, és kiosztja az összes résztvevőt és támogatóit, kap Vona is, Heller Ágnes is.

Majd Puzsér áttér a másik szürreális koalícióra, a Fideszére, amelyet az ATV-től vezet le Köves Slomón és Bayer Zsolton át a Fideszig és az MSZP-ig. A provokációban magát legjobban érző Puzsér már a harmadik, aki túl összetett szöveget mond egy tüntetéshez, de ő olyan sarkosan fogalmaz, hogy a tömegben sokszor felnevetnek.

Koalíciót emleget, mivel nekünk Bródy és Szörényi közös igazsága a hitünk. Azt mondja, a polgári összefogás buktathatja csak meg Orbánt, mert Márai üti Bayert. Puzsér kapja az eddigi legnagyobb tapsot.

Az ÁSZ volt alelnöke az ÁSZ-t kritizálta beszédében

Nyikos László, az Állami Számvevőszék korábbi alelnöke is felszólalt. Mint mondta, szégyelli, hogy 12 éven át az ÁSZ egyik vezetője volt, mert az elvesztette tisztességét. Szerinte rossz döntés volt, hogy a szervezetre bízták a pártok pénzügyi ellenőrzését, ami más országban nem tartozik a feladatkörébe.

"Az ÁSZ lovag kard nélkül" – Nyikos szerint ők így tudták, majd Domokos Lászlót kritizálta. Nyikos tételesen felsorolta azokat a pontokat, amelyeket az ÁSZ és elnöke megsértett a Jobbik pénzügyeinek vizsgálatakor. "Domokos nem látja a fától az erdőt" – mondja Nyikos, de az előtte felszólaló Kovácshoz hasonlóan a tömeghez túl gyorsan és összetetten beszél.

Nyikos szerint gyáva az ÁSZ elnöke, amikor nem mer kiállni a nyilvánosság elé és nem ad magyarázatot. Domokos válasza arra, miért ennyi a büntetés, az, hogy "csak"! Nyikos szerint le kéne mondania, és itt skandálnak is az emberek.

Fekete-Győr Andrást is kiszúrtuk

A momentumos kontingenssel természetesen a párt elnöke is elment a tüntetésre.

Már néhány ezren hallgatták a friss jobbikos Kovács Tamás vívót

Kovács Tamás vívó onnan folytatta, ahol Jakab abbahagyta: Rákosi rendszere épül, és szerinte Orbán minden korábbi elvét feladta. A sportoló alapvetően a demokrácia állapotáról beszél.

Közben felgyulladtak a fáklyák. A tömeg pár ezres lehet.

Kovács inkább levelet olvas fel, mint szónoklatot tart, nem engedi az embereket skandálni, igyekszik mihamarabb túllenni feladatán. Korrupció, szegénység, illiberalizmus – ezek az Orbán-rendszer bűnei. Kovács szerint a helyzet mégsem kilátástalan. Igazi rendszerváltást követel a friss politikus, aki hitet tesz a Jobbik mellett, de a többi pártnak is partnerséget kínál.

Beszéde után az emberek bepótolják a skandálást: "Orbán takarodj!"

1 2 3

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Messi csúnyán ráesett a karjára, el is tört - videó

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

A 90-es évek óta először vesztett két bajnokit egymás után a Veszprém kézilabda csapata

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen

„Divatszakértők”, „hírességek” és „influencerek” a Ráhel-közeli rendezvényen