szerző:
hvg.hu

Közösség tagja elleni erőszak bűntettével is vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azokat a fiatalokat, akik közül többen is a leginkább szélsőséges, rasszista megnyilvánulásairól ismertté vált Betyársereg tagjaiként 2015-ben hónapokon át folyamatosan zaklatták és fenyegették egy roma család tagjait Szúcson – közölte az ügyészség.

2015 januárjában az egyik internetes hírportálon megjelent egy roma családot hírbe hozó, rossz fényben feltüntető cikk. Ennek hatására az elsőrendű vádlott kibérelt egy házat az érintett a család falujában, ahol a Betyársereg tagjai többször is megjelentek. Az egyenruhás csoport a kiszemelt család háza előtt rendszeresen elhaladt, azt, valamint a család tagjait is jól észlelhető módon, több alkalommal is, a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták.

Az ügyészség szerint a vádlottak célja az volt, hogy a folyamatos fenyegető fellépésükkel és nyomásgyakorlásukkal a falu végleges elhagyására kényszerítsék a családot.

Videó: "Meghaltok, cigányok!" - 3 hónapja zaklat egy családot a Betyársereg

Falubeli haragosuk rászabadította Gulyásékra a Betyársereget, amelynek tagjai három hónapja rendszeresen "őrködnek" a család portája előtt, bár a szervezet tagjának látszó férfi azt mondta, csak kikapcsolódni járnak a Heves megyei Szúcsra. A család félelemben él, már a költözést fontolgatják, miközben a falubeliek rendes, békés embereknek tartják őket.

Volt, hogy a Betyársereg-tagok a kerítésen át bemásztak a házuk udvarára, máskor az utcáról kiabálva fenyegették, becsmérelték a bent lakókat. Előfordult az is, hogy a másodrendű vádlott és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyermeket fenyegető jelleggel követte a helyi buszmegállótól az otthonukig, miközben folyamatosan videózták őket.

A vádlottak közül többen még a családnak a szomszédos községben lakó rokonait, ismerőseit is fenyegette azok roma származása miatt, eközben volt, hogy a közlekedés biztonságát is veszélyeztették.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, részben csoportosan, valamint kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, továbbá magánlaksértés bűntettével, ezen túlmenően közúti veszélyeztetés bűntettével is vádolja az egyes elkövetőket, akikkel szemben – egy kivétellel – végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégis mi kerül 277 000 forintba egy billentyűzeten? Máris mutatjuk

Mégis mi kerül 277 000 forintba egy billentyűzeten? Máris mutatjuk

Szavaznak a bajorok, döntő lehet Merkelnek

Szavaznak a bajorok, döntő lehet Merkelnek

Új helyszínt találtak az A38-ról kitiltott, szabadkőművesekről szóló előadásnak

Új helyszínt találtak az A38-ról kitiltott, szabadkőművesekről szóló előadásnak

Közel kétezer sertés pusztult el Alsómocsoládon

Közel kétezer sertés pusztult el Alsómocsoládon

Meghan Markle gyereket vár

Meghan Markle gyereket vár

Sportosra hangolták a legújabb Audi A8-ast

Sportosra hangolták a legújabb Audi A8-ast