Windisch Judit
Windisch Judit

Vasárnap este megkapta az eddigi legkeményebb támadást a fideszes Pócs János, aki világhírűvé vált azzal, hogy egy leölt, Soros-feliratú disznót ábrázoló képet osztott meg a Facebook-oldalán. Szerinte ennek nincs köze Soroshoz, de ezt még Lázár János miniszter sem így értékeli. Felelevenítjük Pócs néhány húzását.

Még mindig ott virít a soros disznós kép Pócs János Facebook-oldalán, holott több más frakciótársa mellett Lázár János miniszter is ízléstelennek, és fideszeshez nem méltónak tartotta azt, sőt, kettős mércét emlegetve azt is mondta, "megdöbbentő, hogy a Jobbik rasszizmusán és antiszemitizmusán simán túllépnek, míg más esetben ezen fennakadnak".

Lázár nyilatkozata tehát felülírta Pócs együgyű magyarázkodását, amely a "soros" a soron következő disznót jelentette csupán, és semmiképpen sem Soros Györgyöt.  És ez még akkor is így van, ha kettejük főnöke, Orbán Viktor azzal ütötte el a Pócs-kérdést, hogy a disznóvágás nem tartozik a kormány hatáskörébe.

Pócs János és Lázár János egy plenáris ülésen 2015-ben
©

Pócsot Lázár János nyilatkozata után kerestük, de nem akart nyilatkozni. Sem erről, sem azokról a kérdésekről, melyek a cikk írása közben felmerültek. A történetnek ugyanis továbbra sincs vége, a hétvégén Sárosdi Lilla és Schilling Árpád szólította meg Pócsot.

Nem ez volt az első húzás

Pócsról nem először derül ki, hogy humora nem csak egy országgyűlési képviselőhöz méltatlan, de egy civilizált emberhez is. Az Index tudósított egy 2016-os fórumról, ahol a migránsozás új szintet lépett, a helyi polgármester azzal fenyegette a cigányokat, hogy ha jönnek a migránsok, nem kapnak segélyt, Pócs pedig egy viccel oldotta a hangulatot:

„Három kéregető gyűjtöget Budapesten, majd este találkoznak, hogy megbeszéljék, ki mennyit koldult össze.

Én kétezer forintot. Kiírtam egy táblára, hogy éhes vagyok.

Én háromezer forintot. Kiírtam egy táblára, hogy három gyerekem van, és mind éhesek vagyunk.

Mire a harmadik büszkén: én tízezer forintot. Kiírtam, hogy haza akarok menni, de nincs miből.”

A helyszínen jól szórakoztak a poénon, majd hogy ne maradjon ilyen vidám a hangulat, Pócs felemlegette, lányát „migránsok jelölgetik be a Facebookon”. Kiderült, hogy csak nem magyarok, de hogy „migránsok-e”, azt valójában nem tudni.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyilatkozatával sem ment szembe: Semjén azt fejtegette, a migrációs hullámot az európai szabadkőművesség okozza. Pócs az őt a parlamentben megállító újságíróknak azt mondta,

„van szerepük, jelentős.”

Arra a kérdésre már nem tudott egzakt választ adni, hogy hol gyakorolnak befolyást, a beszélgetést azzal zárta le,

„miniszterelnök-helyettes úr magasabb helyen ül, magasabbra lát.”

Gázszerelő, csak nem okosabb, mint Zuckerberg

Ez nemcsak a pozícióra, a végzettségre is igaz: Pócsnak nincs érettségije (a parlamenti honlapon középfokú végzettség szerepel): a hatvani szakiskolát végezte el, víz- gázszerelőként 1981-ben. Pócs, illetve családja régóta dinnyetermesztéssel foglalkozik, arra a képviselőt régóta ismerő beszélgetőtársaink nem emlékeztek, hogy valaha szerelt volna vizet vagy gázt.

Pócs János polgármester beszédet mond a XX. Jász Világtalálkozó díszünnepségén Jászapátiban
©

Pócs egyébként „csak” parlamenti jegyzőségig vitte a parlamentben, Jászapátiban viszont polgármester is volt, 2010 és 2014 között, azt megelőzően önkormányzati képviselőként dolgozott. 2010-ben jutott be először az Országgyűlésbe, egyéniben az első fordulóban alaposan elverte Szekeres Imre szocialista politikust, 2014-ben egy kicsivel maradt csak alatta a Fidesz-lista országos átlagának, 42,8 százalékkal győzött, a második, jobbikos jelölt 30 százalékot ért el. Beszéltünk olyan ellenzéki képviselővel, aki azt elismeri, Pócs nagyon sokat van a választókerületében, sok rendezvényen megjelenik és fel is szólal, elmondása szerint neki tulajdonítják azt is, ha egy államtitkár megjelenik egy térségi programon. Ugyancsak ellenzékiek látják úgy, Pócsnak még mindig nagy a beleszólása a helyi ügyekbe. Erről is kérdeztük volna, de nem lehetett.

Bár fideszesek remek harcostársként emlegetik, ellenzéki oldalon nem szép a róla alkotott kép: többekkel beszéltünk, akik azt mondták, a kedves, Facebookon sugárzott képpel szemben a politikus alapjában véve gyűlölködő, sokszor egy-egy vita során személyeskedően fogalmaz, remekül felmondja a kormánypropagandát, van, aki szerint pedig "egyszerű, mint a faék”.

Pócs fénymásolóján készült a kamuszórólap

Felemlegették Járvás István korábbi fideszes országgyűlési és helyi képviselő egyik beszédét is, mikor a helyi Fidesz korábban meghatározó embere azt mondja, hátba támadták, mikor nagyon beteg volt. Pócs nevét csak egyszer említi, azonban a Jász.blog több helyen is feliratozta, Pócsról van szó.

2010 őszén Járvásnak már csak a lánya indult függetlenként, nem jutott be a képviselőtestületbe. Járvás azt mondta, „a Fidesz fura ura megüzente a lányának, hogy az Éden nevű büfében nem kívánatos”. (Az Éden Büfé Pócs családi cégének telephelyére van bejegyezve.) Járvás szerint ez a kocsmapolitizálás egyik műfaja, „amellett pedig két megdönthetetlen érv szól, a mustáros kolbász és a mézes pálinka”.

©

Találtunk egy 2010-es MSZP-s MTI-közleményt is, amelyben felidézik, a 2004-es európai parlamenti választási kampány során nagy vihart kavart Jászapátin az a szórólap, amely az MSZP nevében kínált pénzt a cigány embereknek, ha a pártra szavaznak. A rendőrségi vizsgálat a párt szerint megállapította, hogy a szórólapot Pócs – akkor még csak önkormányzati képviselő – tulajdonában álló cég fénymásolóján sokszorosították. (Ellenoldalról az állítás az volt, a szocialisták szavazatot akarnak vásárolni, méghozzá szó szerint, a szórólap mellé rakott pár száz forintokkal.)

Mária és a közmunkások

Voltak érdekes húzásai polgármesterként: például egy nyilvános Facebook-posztban számolt be arról, hogy egy nő az önkormányzati lakása után mennyi tartozást halmozott fel a hivatal felé, de ezután kiderült, hogy posztjával egy nagyon hátrányos helyzetű családot hurcolt meg nyilvánosan.

A Népszabadság szerint behazudott magának egy majdnem kitüntetést is: Pócs polgármesterként, egy helyi céggel folytatott vita során azt állította, felajánlották neki az egyik legrangosabb francia állami elismerést, a Mezőgazdasági Érdemkereszt tiszti fokozatát, de ő azt visszautasította. A francia becsületrend birtokosa, Michel Marchet levélben utasította vissza Pócs kijelentését, azt állította, Pócsot ilyesmire fel sem terjesztették.

Az egyik becsődölt szociális szövetkezet, az ESZOSZ is a polgármesteri hivatal címére volt bejegyezve. Pócs egy interjúban azt mondta, neki vagy a családjának nem származott anyagi haszna az ESZOSZ által lehívott összegekből, aki ilyet feltételez, az magából indul ki.

"Semmi ilyesmiről nincs szó egyetlen célt tartottunk szem előtt az önkormányzatban, mégpedig azt, hogy a létesülő üzemmel munkahelyek jönnek létre, és a városnak adóbevétele származik majd az üzem működéséből."

Felkerült egy videó pár évvel ezelőtt arról is, hogy Pócsnak közmunkások gyűjtik az aláírásokat. A videón szereplő férfi azt állítja, már lejárt a munkaideje, a másik meg csak elhozta a közmunkához használt autóval. De az ő nevével ellátott Szűz Máriá-s kulcstartókat osztogattak az éjféli szentmise után, az előző választás előtt pár hónappal, állítólag több településen is.

Pócs feleségének trafikja is van Jászapátiban, ezt a képviselő sem tagadta. Pócs János a Figyelőnetnek évekkel ezelőtt azt mondta, a vállalkozás székhelyén működő büfében eddig is árultak cigarettát, „nem Isten ellen való vétek, hogy azt a tevékenységet folytatjuk akkor is, ha politikus vagyok”. Pócs azzal is érvelt, legalább nem bújnak senki háta mögé.

Tuskó, dinnye

A Jászblog pedig azt állította, hogy a 31-es út mentén kivágott fák tuskóiból is kerültek Pócs cégéhez, mire Pócs feljelentette őket rágalmazásért és becsületsértésért, és közölte, ő az elszállított tuskókért fizetett, és abból az önkormányzat külön vásárolt. Az eredeti cikkeket a blog szerint letiltatta. A blog később látott számlákat is, 325 ezerről kiállítva, amit ők túlzásnak tartottak a korábban „értéktelennek minősített” maradványokért. Az nem derült ki, hogy mi lett a per vége.

Pócs egyébként azzal is bekerült a hírekbe, hogy importdinnyét árult – igaz, állítása szerint pontosan feltüntette a dinnye eredetét –, illetve benyújtott egy törvényjavaslatot is, amellyel lényegében utólag legalizálta a dinnyekartellt.

Gulyás Gergely frakcióvezető szerint amúgy csak lejáratókampány folyik Pócs ellen, akinek a bejegyzését szándékosan kiforgatják. A Fidesz tehát teljes mellszélességgel kiáll a képviselő mellett, aki minden bizonnyal újraindul a választáson is, hacsak addig a jelöltekről egyszemélyben döntő Orbán Viktor nem gondolja meg magát, és sorolja a "disznóvágási ügyeket" a kormány hatáskörébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újfajta szetteken dolgozik a Lego, és ezeket most kifejezetten felnőtteknek szánja

Újfajta szetteken dolgozik a Lego, és ezeket most kifejezetten felnőtteknek szánja

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Az LMP-n poénkodik Ungár Péter

Ez nem csak elsőre fura. Mi értelme a sofőr nélküli rendőrautónak?

Ez nem csak elsőre fura. Mi értelme a sofőr nélküli rendőrautónak?

Nem akárki akadt horogra, kínai szuperkém amerikai bíróság előtt

Nem akárki akadt horogra, kínai szuperkém amerikai bíróság előtt

Francia focilegenda lett a Monaco edzője

Francia focilegenda lett a Monaco edzője

Saját április elsejei tréfáját is valóra váltja Elon Musk?

Saját április elsejei tréfáját is valóra váltja Elon Musk?