szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az IDEA-intézet rákérdezett arra is, hogy ki hogyan jellemezné a Jobbikot: a "szélsőséges" szó nyert.

A magyarok 43 százaléka egyetért azzal, hogy alapfokú iskolai végzettséghez kellene kötni a választójogot – derül ki az IDEA Intézet kutatásából, amelyet a 24.hu-val együttműködésben végzett.

A kutatás szerint 26 százalék teljesen, 17 százalék részben ért egyet azzal az ötlettel, amelyet Dúró Dóra jobbikos képviselő még augusztusban ismertett, mondván műveltségi cenzust kellene bevezetni.

Az IDEA felmérésében a Jobbik szavazóinak 54 százaléka teljesen egyért az elképzeléssel, további 12 százalék pedig inkább egyetért vele. De a kormánypárti szavazók 43 százaléka is egyetértőleg nyilatkozott a javaslatról – tudva, hogy az ötletgazda egy jobbikos politikus.

A baloldali ellenzéki pártok táborában viszont egyharmadnál kevesebben támogatják a választójog korlátozását, a leginkább az Együtt és a Párbeszéd tábora utasítja el az ötletet (62 százalék egyáltalán nem, 13 százalék inkább nem ért egyet vele), illetve az MSZP-sek (59 százalék egyáltalán nem, 14 százalék inkább nem).

Az IDEA arra is rákérdezett, milyennek látják a válaszadók a Jobbikot. A válaszok alapján a legtöbben még mindig a szélsőséges, romaellenes, radikális, antiszemita, nemzeti, EU-ellenes jelzőket említették, és csak ezután a néppártit. A tiszta kezű, hiteles, hozzáértő, mérsékelt és profi kifejezéseket viszont kevesebb mint tíz százalék választotta ki a felkínált jelzők közül.

Hozzá kell tenni, hogy az adatfelvétel november végén történt, még a Jobbikra kivetett ÁSZ-bírság előtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A magyarok többsége nem adna szavazati jogot annak, aki nem itt adózik

Csak a kormánypártok támogatóinak zöme véli úgy, hogy a határon túli magyarok akkor is szavazhassanak, ha nem fizetnek adót Magyarországon. Az IDEA Intézet legfrissebb kutatásából kiderül, hogy az összes megkérdezettnek 76 százaléka ezzel ellentétes véleményen van.

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

Az oltások igazságos elosztásában egyeztek meg az uniós tagállamok

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

Bárki magasságát megmérheti az új iPhone-okkal

Bárki magasságát megmérheti az új iPhone-okkal