szerző:
HVG
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legrosszabb kilátással bíró északkelet-magyarországi fiúcsecsemők pedig durván olyan hosszú életre vannak „hitelesítve”, mint a romániai vagy a brazíliai kissrácok.

Majdnem egy évtizeddel hosszabb földi pályafutást jósolnak a kutatók a fővárosi és a nyugat-magyarországi leánycsecsemőknek, mint az évtized közepén született, hasonló korú Borsod-Abaúj-Zemplén és Komárom-Esztergom megyei kisfiúknak – derül ki a Megyék, régiók statisztikai zsebkönyve, 2016 című, most megjelent KSH-kiadványból. A bölcsődés korú „hölgyek” Budapesten és a Kisalföldön lényegében 80 évre vannak hitelesítve (a pontos adat 79,6, illetve 79,7 év), ezzel szemben a Miskolc környéki legénykék átlagosan éppen 70, a Tatabánya környékiek pedig 70,3 esztendőre.

Az azonos nemű kicsinyek várható élettartama között nincs ekkora eltérés az ország különböző vidékein. A legrövidebb élethosszal „kecsegtetett” Szolnok környéki lányok, akiknek 76,9 évet ígérnek átlagosan a demográfusok, elvileg három esztendővel kurtább pályafutással kalkulálhatnak majd, mint például az osztrák határ közelében született társaik. A pályakezdő budapesti fiatalemberek előtt ugyanakkor csaknem 4 évvel hosszabb várható életút áll (egészen pontosan: 73,86 év), mint például a zempléni vagy bodrogközi évfolyamtársaik előtt.

©

Nemzetközi összevetésben mindez azt jelenti, hogy egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei leány újszülöttnek manapság nagyjából ugyanannyi évet jövendölnek a demográfusok, mint a 0 éves ukrajnai kislányoknak. A legrosszabb kilátással bíró északkelet-magyarországi fiúcsecsemők pedig durván olyan hosszú életre vannak „hitelesítve”, mint a romániai vagy a brazíliai kissrácok.

Magyarország uniós tagságának első évtizedében egyébként bizonyos értelemben mérséklődött a különböző megyék közötti fejlettségbeli differencia. Az életminőség-változást talán a leginkább komplex módon kifejezni képes élettartam-előrejelzések szerint a fiúk esetében a legnagyobb mértékben – egy évtized alatt 4,7 évvel – az ország keleti csücskében javult a szóban forgó mutató. Míg 2005-ben Szabolcs-Szatmár-Beregben volt az egyik legalacsonyabb a születéskor várható átlagos élettartam (66,1 év), addig 2015-ben az e körzetben született fiatalemberek családjai elméletileg már 70,8 éves élethosszal kalkulálhatnak, minek köszönhetően az adott térség a 17. helyen áll a megyei tabellán.

Az országos átlagnál ugyancsak gyorsabban – kereken 4 évvel – javultak az élettartam kilátásai Borsod-Abaúj-Zemplénben is, miközben a Dunazugban, vagyis az Esztergom–Komárom–Tatabánya háromszögben csupán 2,4 év volt a javulás mértéke. A rendszerváltás óta egyébként még nem fordult elő az, ami most bekövetkezett, vagyis hogy egy kelet-magyarországi megye után egy nyugat-magyarországiban a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam. A legfrissebb számítások szerint a gazdaságilag dinamikusan fejlődő Komárom-Esztergom megye jelenleg az utolsó előttinek számít a fiúcsecsemők élettartam-kilátásai tekintetében. Az arrafelé születő kicsiknek ígért 70,3 év több mint 3 esztendővel marad el például a szomszédos Győr-Moson-Sopron megyében prognosztizálttól.

A hazai nők élettartam-kilátásai az uniós tagság első évtizedében csak feleakkora ütemben javultak, mint a férfiakéi. A két nem élethossz-perspektívája között mutatkozó eddigi tetemes eltérés így az utóbbi időben valamelyest mérséklődött. 2005-ben a legkisebb fiataluraknak még 12-13 százalékkal kurtább életpályát jósoltak itthon a társadalomtudósok, mint a leánycsecsemőknek. Az akkori 8,5 évnyi különbség napjainkra 6,5 évre csökkent.

A cikk a HVG 2017/33. számában jelent meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!