Hamvay Péter
Hamvay Péter
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elugrana-e az MSZP miniszterelnök-jelölti megkeresése elől, és miért nem a főpolgármesteri posztra készül – kérdeztük a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjétől.

HVG: Örül, hogy Botka László lemondott a miniszterelnök-jelöltségről?

Karácsony Gergely: Legfeljebb Orbán Viktor örül annak, hogy fél évvel a választások előtt az ellenzék legerősebb pártjának a jelöltje bedobja a törülközőt.

A kérdés arra vonatkozott, hogy korábban ön is lehetőségnek nevezte Botka lemondását, Molnár Gyula MSZP-elnök szerint pedig nem próbálkoznak újabb saját jelölttel. Logikus lehet ezek után, hogy az MSZP beáll ön mögé.

Mindig leragadunk a személyi kérdéseknél, holott először közös politikai stratégiára volna szükség, ahhoz kellene megtalálni a megfelelő személyeket.

De hisz épp ön mondta, hogy pártja, a PM programjához a szocialistáké áll a legközelebb. Önnek szavazók kellenek, az MSZP-nek pedig miniszterelnök-jelölt.

Olyan helyzetben van jelenleg az ellenzék, hogy semmilyen forgatókönyvre nem lehet azonnal nemet mondani. Nem tolakszom, de nem is ugrom el a feladat elől. Az MSZP stratégiáját azonban neki kell megalkotnia, nem dönthetek helyette, ahogy azt is kijelentettem korábban, hogy nem veszek részt Botka megpuccsolásában. Nem őt, hanem Orbánt tekintettem ellenfelemnek.

©

Ezek szerint megkeresték már korábban az MSZP-ből a miniszterelnök-jelöltséggel. Vajon ki?

Voltak üzengetések, maradjunk ennyiben. Ami a jelent illeti: a Párbeszéd az Együtt-tel készül szövetségre lépni, ugyanis az LMP hétvégi kongresszusából még a sorok között sem volt kiolvasható, hogy hajlandó lenne szövetségeseket keresni. A DK a minap, a Momentum korábban bejelentette, hogy külön listán indul.

A PM és az Együtt is egy-egy százalékos párt. Nem politikai öngyilkossággal egyenértékű, ha ketten maradnak?

A legutóbbi közvélemény-kutatás 2-2 százalékra mérte a két pártot. Nem hiszem, hogy ez vesztes felállás volna. Változatlanul bízom abban, hogy az MSZP-vel és a DK-val, esetleg további ellenzéki pártokkal sikerül megegyezni a koordinált jelöltindításban. Ez az egyetlen lehetőség a kormányváltásra.

Miért nem pálya önnek a főpolgármesterség? Folyton hárít, ha szóba jön, pedig – hacsak a kampányban nem önt a fejére egy vödör jeges vizet – nagyobb esélye lenne rá, mint a miniszterelnökségre.

©

A főpolgármesteri széket könnyebb megnyerni, mint a kerületek többségét. De sajnos nem látok az utóbbira vonatkozó stratégiát, sem lehetséges polgármesterjelölteket. Fideszes közgyűlés mellett nem leszek díszpinty, az politikai öngyilkosság volna. Hiába van meg a társadalmi támogatottsága ma egy kormányváltásnak, ha az ellenzék így folytatja, a Fidesznek ismét kétharmada lehet a parlamentben. Így aztán 2019-ben már valószínűleg nem kell olyan kérdésekkel bíbelődnünk, hogy ki legyen a főpolgármester-jelölt, mert nem lesz ilyen közvetlenül választható poszt. Orbán Viktor két dolgot utál ugyanis: Budapestet és az önkormányzatiságot.

Tegyük fel, hogy egyszer majd miniszterelnök lesz. Zuglói működéséből lehet tudni, hogy képes akár nagykoalíciót is működtetni, igaz, komoly kompromisszumok árán. Politikai versenytársait önkormányzati cégek vezetésével, megemelt juttatásokkal, négy alpolgármesteri székkel kényeztette. Így tenne a kormány élén is?

Költségvetésünk 1 százalékát emésztik fel ezek a költségek, más kerületeknél is hasonlóan leuralja a politika az önkormányzatokat. A kompromisszumoknak vannak azonban eredményei is. A zuglói szociális modellt látva a szociálpolitikusok megnyalhatják mind a tíz ujjukat. Javult a közbiztonság, megújulnak a zöldterületek. Igyekszünk rendezni a Bosnyák teret, de ez már nem valósul meg ebben a ciklusban, viszont a következő képviselő-testületet már kész tervek várják.

Megvalósult viszont a parkolási rendszer, amire árnyékot vetett, hogy a legolcsóbb cég ajánlatát kizárták. A Városliget körül pedig még vasárnap is fizetni kell. Elegánsnak tartja ezt?

Azt az állapotot, hogy Zugló Budapest P+R parkolója, fel kellett számolni, ez nem vitás. Valóban vitatható döntést hozott a testület, amikor kizárta a legolcsóbb árajánlatot tevő céget – én nem is szavaztam meg ezt –, de a vállalkozás még az ingyenes jogorvoslati lehetőséggel sem élt. Sajnos a zuglói eset sem cáfolta a parkolási cégek kartellezéséről szóló vélekedéseket. Nem tartom elegánsnak a vasárnapi díjszedést, de hogy hol, mikor és mennyit kell fizetni, az a főváros kompetenciája, és a Ligetben keletkező nyereséget is ő teszi zsebre.

Egy leendő miniszterelnöktől elvárják, hogy számonkérje az „elmúltnyolcév” bűnöseinek tetteit. Önnek mégsem sikerült a  Papcsák-korszak felgöngyölítése, egy idő óta nem is beszél róla.

Nem beszélek, csinálom. Több ezer szerződést hoztunk nyilvánosságra és néztünk át, két év munkájával elkészült egy jogi audit, amely alapján több ügyben feljelentést tettem, ezt felhasználva nyomoz is a rendőrség. Az elszámoltatás nevű lózungnál fontosabb az átláthatóság. Mi minden régi és új szerződést kitettünk a honlapunkra, és csak nyílt közbeszerzéseket írunk ki. A jövőt építem, nem a múltra akarok mutogatni, és valóban közrejátszik ebben az is, hogy a Fidesz-frakcióval nem tudok úgy együttműködni, hogy mindennap papcsákozom.

Ezért bánik önnel kesztyűs kézzel a kormánypárti média? De ön is udvarias, például a főpolgármesterrel, ahogy végül a városligeti fákhoz sem kötözte oda magát, ahogy ígérte.

©

Sok ligetvédő közölte, hogy politikusokat nem lát szívesen. Amikor tavaly nyáron megvétóztam a Liget-projektet támogató nagykoalíciós döntést, volt olyan hét, hogy nyolc nagy anyag volt rólam a Magyar Időkben. Szóval tudnak ütni engem, amikor épp ellenség vagyok. De valóban nem keresem a konfliktust, nem akarom, hogy a kerületnek baja származzon abból, hogy egy „bajkeverő zöldpolitikus” áll az élén. A főpolgármesterrel sok vitám van, például a Római-partról, de a 3-as metró ügyében és számos más fontos esetben világos, hogy a kormány packázik a fővárossal és a főpolgármesterrel.

A magyar választók nem töketlenségnek értelmezik a kompromisszumkészségét?

Erről őket kéne megkérdezni, az tény, hogy a felmérések szerint én vagyok a legnépszerűbb ellenzéki politikus. Mindig olyan sportokat űztem, ahol háló van az ellenfelek között. Hogy az állandó polgárháborúra szocializálódott országos politikában ez hogy működik, nem tudom, de én ilyen vagyok. És szerintem díjazzák a választók. Önazonos politikusokból mindenesetre nagy a hiány.

A Párbeszéd legfontosabb programpontja az alapjövedelem. Az esetleg kényelmessé tevő ingyenpénz helyett nem inkább adót kellene csökkenteni?

Az is a programunk része. A munkára rakódó adóterhek egy részét a tőkére, a környezetszennyező iparágakra, az offshore és a társasági jövedelmekre kivetett adóval váltanánk ki. A minimálbért pedig adómentessé tennénk. Ha 60 ezer forint lenne az alanyi jogon járó alapjövedelem, de nettó 150 ezer forint lenne a minimálbér, megérné elmenni dolgozni. Az összes modellkísérlet egyértelműen bizonyította, hogy az alapjövedelem nem csökkenti, hanem növeli a munkakedvet. Csak az összetartó társadalmak sikeresek, a mai magyar társadalom legtöbb baja a széthúzásból, az áthidalhatatlan társadalmi különbségekből adódik, amit a Fidesz tovább mélyít.

Hatvanezer forint ingyenpénzt kínálnak minden választónak, és mégis 1 százalékon áll a pártja. Mit csinálnak rosszul, hogy nem tolonganak a választók?

Két éve politizálunk önállóan, ennyi idő nem volt elég, hogy elérjük az üzenetünkkel a választópolgárok széles tömegét. De a politika hosszútávfutás. Amikor egy évvel ezelőtt jártam az országot, harmadannyian voltak a fórumaimon, mint most.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

600 lóerős BMW X4 divatterepjáró tűnt fel a színen

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

Nem tette zsebre a kormány, ami az amerikai országjelentésben áll

És akkor az osztrák rendőr felébresztette a magyar vendégmunkást

És akkor az osztrák rendőr felébresztette a magyar vendégmunkást

Ellopott szavazóurna miatt csúszik a szlovák elnökválasztás első fordulója

Ellopott szavazóurna miatt csúszik a szlovák elnökválasztás első fordulója

Új-zélandi mészárlás: 18 éves fiút állítanak bíróság elé az élő közvetítés megosztásáért

Új-zélandi mészárlás: 18 éves fiút állítanak bíróság elé az élő közvetítés megosztásáért

A "kágéestés" csencselés, seftelés sokaknak volt remek üzleti iskola, ami ma hiányzik

A "kágéestés" csencselés, seftelés sokaknak volt remek üzleti iskola, ami ma hiányzik