Seres László
Seres László
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kettős mércét alkalmaz a NER: nem minden külföldit penderítenek ki, akit a TEK terrorátvilágítása után rizikósnak tartanak.

"Én is régóta mondom, hogy ez az egész Soros-hálózat nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Fedett módon, de gőzerővel építkeznek, szervezkednek, és olyan vehemenciával fenyegetnek, támadnak, ami egyértelműen szembemegy a magyar érdekkel, és a törvényesség határát is súrolja" – állította néhány nappal ezelőtti interjújában Németh Szilárd, az az ember, aki éppen egy éve nyíltan meg is nevezte, mely Soros-féle civil szervezeteket kellene "eltakarítani": a TASZ-t, a Magyar Helsinki Bizottságot és a Transparency Internationalt.

A kérdés csak az, hogy mire számíthatnak a "vehemenciával fenyegető, támadó" hazai civilek, ha a politikai akarat már így előre kiadja rájuk a kilövési engedélyt. Ha külföldiek lennének, simán kiutasítanák őket. Vagy mégsem. Azt, hogy nemzetbiztonsági kockázatot, netán terrorveszélyt is jelentő figurák maradhatnak-e Magyarországon, kizárólag a NER politikai akarata dönti el. A szintén terrorveszélyre átvilágított Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja a mai napig itt él köztünk, Budapesten.

2017 április 26-án a ferihegyi repülőtéren hat civil ruhás, nyakkendős férfi lépett oda Nick Griffinhez, a szélsőjobboldali British National Party (BNP) volt vezetőjéhez, volt EP-képviselőhöz, és közölték vele, hogy nem kívánatos személynek számít, veszélyt jelent az ország biztonsága számára, ezért két évig nem léphet be Magyarország területére. Az elmúlt másfél évben sűrűn idelátogató, sőt, Budapestre költözést is mérlegelő Griffinnek egy repülőtéri fogdában kellett éjszakáznia, majd elmondása szerint másnap a rendőrök udvariasan elnézést kértek tőle, és felrakták az első londoni gépre. Mint kiderült, Griffint ugyan a bevándorlási hivatal tiltotta ki, de a TEK javaslata alapján.

Nick Griffin
©

A kiadott határozat szerint

Griffin John Nicholas brit állampolgár Magyarországon nemkívánatos személy, akit a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal Magyarország területéről kiutasított, egyidejűleg vele szemben beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el. Az idegenrendészeti intézkedésekre a Terrorelhárítási Központ javaslatára került sor

– erősítette meg akkor a BM. És nem Griffin volt az egyetlen: két nappal korábban szinte hajszálra ugyanez történt a repülőtéren egy másik szélsőjobboldali brit aktivistával, James Dowsonnal, a BNP és a Britain First volt meghatározó szereplőjével. Dowson protestáns papként, a Knights Templar International (KTI) brit radikális jobboldali keresztény szervezet tagjaként tartotta a kapcsolatot magyar radikális szervezetekkel, és ő már konkrét előkészületeket is tett a Magyarországra költözéshez: már folyamatban volt váci házvásárlása, amikor közölték vele a verdiktet. Ő is egy cellában éjszakázott, mielőtt kényszerűen elhagyta az országot.

A két brit nem hagyta magát, és közigazgatási pert indítottak a magyar döntés ellen. Ügyvédjük, Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik volt országgyűlési képviselője, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője a hvg.hu kérdésére elmondta: a hatóságok a mai napig nem adták át írásban, hogy pontosan milyen vizsgálat alapján, milyen okok miatt jelent szerintük a két brit veszélyt Magyarországra nézve.

Gaudi-Nagy elmondta: kezdeményezik a mérlegelési jogkörrel rendelkező BM-nél a döntés felülvizsgálatát, hiszen nyilvánvalóan "hiba történt a rendszerben". Dowsont a bíróság már Skype-on meg is hallgatta, és a tervek szerint Griffint is ugyanígy meghallgatják majd – tudtuk meg az ügyvédtől, aki szerint a TEK-nek ugyan joga van az érintettek nélkül lefolytatni a vizsgálatot, de a kiutasításról szóló döntést alaposan meg kell indokolniuk, és az nem lehet önkényes vagy feltételezéseken alapuló, főleg EU-tagállami polgárok esetében.

Zaid Naffa, TEK által átvilágított nemzetbiztonsági kockázat kezet fog a miniszterelnökkel
©

Gaudi-Nagy Tamás határozottan állítja azt is, hogy a két britnek – elmondásuk szerint – semmiféle kapcsolata nem volt magyar fegyveres szélsőségesekkel, neonácikkal, olyanokkal, akik miatt veszélyt jelenthetnének az ország biztonságára, ráadásul "nyilvánosan kiállnak az európai nyilvánosság előtt a magyar kormány migrációellenes álláspontja mellett". Ők az ügyvéd szerint egyszerűen "hazánkkal szimpatizáló hazafiak", akik komolyan vették Orbán Viktor hívószavát arról, hogy "az igazi menekülteket" (az ügyvéd szerint "a liberális véleménydiktatúra és a migráció nyomása alatt sínylődő") nyugati "keresztényeket, európaiakat továbbra is befogadjuk".

Természetesen megkerestük a Belügyminisztériumot is, mi képezte a TEK-vizsgálat tárgyát, de Samu Attila lapunkkal közölte: "A Terrorelhárítási Központ javaslatának indokolásáról nem áll módomban tájékoztatást adni". Értesülésünk szerint egyébként a parlament Nemzetbiztonsági bizottsága kétszer is tárgyalta a tavasszal kiutasított két szélsőséges brit ügyét, és meghallgattak rendőri, illetve nemzetbiztonsági vezetőket, de a döntést a képviselőknek sem indokolták meg részleteiben.

Bár akadt az ügyre rálátó ellenzéki forrásunk, aki furcsállta, hogy a TEK végez terrorszempontú vizsgálatot, nem pedig az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, valószínű, hogy az átvilágítás csak az érintettek hazai kapcsolati hálójára vonatkozott (nevük semmilyen nemzetközi körözési listán nem szerepel).

Nick Griffin néhány héttel kiutasítása előtt részt vett és beszélt a KTI által Budapesten szervezett Stop Operation Soros nemzetközi szélsőjobbos konferencián (a legfelső fotó is ott készült róla), amúgy meg ő is és Dowson is elsősorban a Betyársereghez, a Hatvannégy Vármegyéhez és az Identiteszhez köthető aktivistákkal networkölt. 2015 decemberében mindketten meglátogatták Toroczkai Lászlót, Ásotthalom jobbikos polgármesterét a déli határon, és nagyívű együttműködési terveket szőttek (nyugat-európaiak átköltöztetése, közös migránsellenes média), amikből nem sok minden lett.

Ahogy tehát nem tudjuk, pontosan miért kellett a két britnek távoznia Magyarországról (csak feltételezhetjük, hogy az Orbán-rezsimnek elege lett abból, kik is támogatják őt nyilvánosan, ráadásul Magyarországra költözve, networkölve), ugyanígy azt sem tudjuk, miért maradhat máig budapesti állomáshelyén Jordánia tiszteletbeli konzulja. Zaid Naffa ügyét elsőként az Index írta meg: kiderült, hogy a TEK terrorszempontú vizsgálata nemzetbiztonsági kockázatokat talált a jordán üzletembernél (a tiszteletbeli konzulnak nincs valódi diplomatastátusa).

Azt viszont tudjuk, hogy Naffa az Orbán-család tagjaival is bizniszelt, és ő volt az is, aki jótállást vállalt az azóta elhunyt Ghaith Pharaon "professzorért", akit az FBI és az Interpol is körözött, és aki korábban az al-Kaida egyik finanszírozója lehetett (érdekes módon az ő átvilágítása nem mutatott ki nemzetbiztonsági kockázatot). Még érdekesebb módon az Orbán-kormányt egyáltalán nem érdekli ez a rizikó, Zaid Naffa azóta is vígan éli életét, Áder János és Semjén Zsolt társaságában mutatkozik.

Arra, hogy ez igencsak problémás, két ellenzéki képviselő is felhívta a figyelmet: az LMP-s Demeter Márta közölte, hogy "aki kockázatos állampolgárnak, annak kockázatos a tartózkodása és a tiszteletbeli konzulsága is", a DK-s Vadai Ágnes pedig arra hívta fel a figyelmet: az, hogy Naffa elbukott az átvilágításon, "egyben azt is jelenti, hogy korábbi ingatlanügyleteik során akár olyan pénz is kerülhetett az Orbán-családhoz, amely nemzetközi bűncselekményekből vagy terrorizmusból származik". Vadai pártja ezért azt követelte, hogy "azonnali hatállyal utasítsák ki Zaid Naffát, és tiltsák ki az ország területéről!" Most arról már nem is szólva, hogy a nemzetbiztonsági rizikót jelentő jordán üzletember testvére, Oszama Naffa, a mai napig Magyarország nagykövete az Egyesült Arab Emirátusokban.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Európát megcsapja a marihuána füstje, de a magyarok legfeljebb átvitt értelemben fognak szívni

Európát megcsapja a marihuána füstje, de a magyarok legfeljebb átvitt értelemben fognak szívni

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát

Orvosszakértői jelentés: Epstein felakasztotta magát

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá

Már teszteli az Instagram az új funkcióit, hamarosan ezekre kattanhat majd rá