Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

A közpénzek felhasználásának őre, az Állami Számvevőszék a Jobbik és a többi ellenzéki párt gazdálkodását majdnem annyi idő alatt folytatta le, mint amennyibe egy elvileg kész jelentéstervezet közzéadása telik a Liget Projekt beruházója, a Városliget Zrt. esetében.

Nem sieti el az Állami Számvevőszék minden gazdálkodó vagy közpénzt felhasználó szervezet ellenőrzését.

A Jobbiktól október elején próbálta beszerezni a szükséges dokumentumokat, december 15-re megvolt a jelentéstervezet, január 8-án már kész volt a jelentés – és így futottak végig a DK, LMP, Együtt ellenőrzésén is. Az ügyből politikai nyilatkozatháború is kerekedett, a pártok nem akarják befizetni a büntetést, Szigetvári Viktor, az Együtt választmány elnöke szerint a NAV viszont inkasszózni fogja azt akár a kampánytámogatásból, és akkor az ÁSZ az újabb ellenőrzéskor újabb szabálytalanságokra fognak bukkanni, úújabb elmarasztalás, büntetés lesz a vége.

Mennyire más mederben halad a Liget Projekt beruházójának, a Városliget Zrt.-nek az ÁSZ-ellenőrzése. Az ÁSZ 2017. június 30-án számolt be arról, felkészül a zrt. vizsgálatára: "az ellenőrzés célja annak értékelése, hogy a tulajdonosi jogok gyakorlása szabályszerű volt-e; a gazdálkodó szervezet szabályozottsága, gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége megfelelt-e a jogszabályi és a tulajdonosi előírásoknak; biztosítva volt-e a közszolgáltatás díjának megalapozottsága szabályszerű önköltségszámítással; a vagyonváltozást eredményező döntések esetében a tulajdonosi jogok gyakorlója és a gazdálkodó szervezet szabályszerűen jártak-e el".

Egy hónapra rá, július 27-én már arról számolt be, folyamatban van az ellenőrzés, a Városliget Zrt. elektronikusan adatot szolgáltatott, megkezdődött a munka. Szeptember 15-én már ott tartott a dolog, hogy folyamatban volt a jelentéstervezet összeállítása. "Az Állami Számvevőszék módszertanának megfelelően a közérthető, rövid, tömör és felhasználóbarát jelentés készítésével a cél az, hogy eredményesebben hasznosíthatóak legyenek a számvevőszéki jelentésben bemutatott ellenőrzési megállapítások."

Október 4-én pedig arról olvashattunk, "az ellenőrzési program jóváhagyott ütemtervének megfelelően elkészült, és szeptember 29-én az Elnöki Értekezletre előterjesztésre került a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének megfelelőségi ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentéstervezete". A jelentéstervezetre egy link is mutat a szövegben, de erre rákattintva visszaugrunk a szeptember 15-i cikkre. "A számvevőszéki jelentéstervezetet az észrevételekkel és véleményekkel együtt az Állami Számvevőszék Elnöki Értekezlete tárgyalja meg." Ez volt október 4-én tehát.

És azóta mi történt? A jelentéstervezetet, ha az értekezlet nem talált benne semmi kivetnivalót, valamikor el kellett volna juttatni a Városliget Zrt.-hez, amelynek 15 napja van annak véleményezésére, majd ki kellett volna adni a jelentést. Ehhez képest ma, január 9-én az ÁSZ azt válaszolta a jelentés mibenlétét firtató kérdésünkre:

"Tájékoztatom, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzése jelenleg még folyamatban van".

A késlekedés mindenesetre nem a Városliget Zrt. hibája, az ÁSZ nem kért be tőlük semmilyen kiegészítő adatot, ők mindent időre átadtak – a hvg.hu azt a választ kapta a zrt.-től: "A Városliget Zrt. valamennyi szükséges adatszolgáltatási kötelezettségének határidőre eleget tett."

Remélhetőleg a jelentéstervezet nem a választások utánra fog elkészülni, ahogy pl. az úszószövetségi – a kormányhoz köthető volt MÚSZ-elnök alatt történt vélelmezett szabálytalanságok ügyében zajló nyomozás határideje is valahogy épp akkoriban zárul le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Újabb, Libanonból induló alagutakat fedeztek fel Izraelben

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

Bátor húzásra készülnek Oroszországban

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

És akkor apa és anya beköltözik a munkahelyére a családok évében

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték