szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külügy európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt is állította a Times of Maltának adott interjúban, hogy Magyarország tavaly titokban 1300 menekültet fogadott be.

Altusznál erre azzal kapcsolatban kérdeztek rá, hogy Orbán Viktor a vele készült, a német Bildben hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy az unióba törekvőket nem menekülteknek, hanem muszlim inváziós erőknek tekinti, gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek.

A helyettes államtitkár szerint a miniszterelnök azért használta a "megszállók" kifejezést – ami a nyugati füleknek talán túl erősnek hat, de Magyarországon bevett fordulat –, hogy jelezze: az ország vezetése nem akarja, hogy a bevándorlókból olyan "párhuzamos társadalmak" alakuljanak ki, mint Franciaországban a korábbi gyarmatokról érkezettekből vagy Németországban a törökből. Épp ezért nem is követi a példájukat.

Azt egyenesen ostobaságnak nevezte Altusz Kristóf, hogy Magyarország – a Budapest és Brüsszel között egyre inkább érezhető feszültség miatt – kilépne az Európai Unióból. Hangsúlyozta: a tagság támogatottsága 72 százalékos, és számos lehetőséget biztosít Magyarország számára.

Amikor az interjú készítője felvetette, hogy a lehetőségek kötelezettségekkel is járnak, s Magyarország mégis megtámadta a kvótarendszer előírásának teljesítését, nem fogadott be közel 1300 bevándorlót, Altusz jelezte: különbséget kell tenni migránsok és menekültek között.

"Ha valaki menedéket akar kérni Magyarországon, várjuk. De ne keverjük a definíciókat. A gazdasági bevándorlók nem menekültek" – jelentette ki.

Azt állította továbbá, hogy csak tavaly Magyarország nagyjából 1300 menekültet fogadott be, de titokban. Az ilyen eseteket – magyarázta – azért nem hozzák nyilvánosságra, mert veszélybe sodorhatnák az érintetteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A cumisüvegekből rengeteg mikroműanyag juthat be a gyermekek szervezetébe

A cumisüvegekből rengeteg mikroműanyag juthat be a gyermekek szervezetébe

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

Egyszerre volt influenzája, koronavírusa és tüdőgyulladása – könyvet írt belőle

100 ember lett koronavírusos egy esküvő után Mexikóban

100 ember lett koronavírusos egy esküvő után Mexikóban