szerző:
hvg.hu

A külügy európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára azt is állította a Times of Maltának adott interjúban, hogy Magyarország tavaly titokban 1300 menekültet fogadott be.

Altusznál erre azzal kapcsolatban kérdeztek rá, hogy Orbán Viktor a vele készült, a német Bildben hétfőn megjelent interjúban arról beszélt, hogy az unióba törekvőket nem menekülteknek, hanem muszlim inváziós erőknek tekinti, gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek.

A helyettes államtitkár szerint a miniszterelnök azért használta a "megszállók" kifejezést – ami a nyugati füleknek talán túl erősnek hat, de Magyarországon bevett fordulat –, hogy jelezze: az ország vezetése nem akarja, hogy a bevándorlókból olyan "párhuzamos társadalmak" alakuljanak ki, mint Franciaországban a korábbi gyarmatokról érkezettekből vagy Németországban a törökből. Épp ezért nem is követi a példájukat.

Azt egyenesen ostobaságnak nevezte Altusz Kristóf, hogy Magyarország – a Budapest és Brüsszel között egyre inkább érezhető feszültség miatt – kilépne az Európai Unióból. Hangsúlyozta: a tagság támogatottsága 72 százalékos, és számos lehetőséget biztosít Magyarország számára.

Amikor az interjú készítője felvetette, hogy a lehetőségek kötelezettségekkel is járnak, s Magyarország mégis megtámadta a kvótarendszer előírásának teljesítését, nem fogadott be közel 1300 bevándorlót, Altusz jelezte: különbséget kell tenni migránsok és menekültek között.

"Ha valaki menedéket akar kérni Magyarországon, várjuk. De ne keverjük a definíciókat. A gazdasági bevándorlók nem menekültek" – jelentette ki.

Azt állította továbbá, hogy csak tavaly Magyarország nagyjából 1300 menekültet fogadott be, de titokban. Az ilyen eseteket – magyarázta – azért nem hozzák nyilvánosságra, mert veszélybe sodorhatnák az érintetteket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

A közös költség is drágulhat a lakástakarékok kinyírása miatt

Íme a magyar kéz által megrajzolt BMW X8 - félhet az Audi Q8?

Íme a magyar kéz által megrajzolt BMW X8 - félhet az Audi Q8?

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

Még dolgozni kell azon, hogy a kamaszok tudjanak olvasni és számolni

Még dolgozni kell azon, hogy a kamaszok tudjanak olvasni és számolni

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

Magyar film nyerte a luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is

És befutott a hét legáhítottabb öt száma is