szerző:
hvg.hu

Horváth István korábban harciasan védte miniszterét, amikor Kósa Lajos anyjának érdekeltségébe egy állami támogatásokkal megsegített sertéstelep került.

Arról korábban a hvg.hu is beszámolt, hogy a Népszava kiderítette, Kósa Lajos 82 éves, korábban védőnőként és bölcsődei vezetőként dolgozó édesanyja a család egyik távolabbi, mezőgazdász rokonától vette meg a Méker Kft. nevű, főtevékenységként sertéstenyésztéssel foglalkozó cég fele üzletrészét.

Horváth István államtitkár – aki egyben a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke is – akkor harcias közleményben védte miniszterét. Kiderült, Horváth felesége hasonlóan szerencsésnek tűnik, mint Kósa Lajos édesanyja, ha állattelepekről van szó.

Erről szintén a Népszava írt. Horváth angoltanár felesége 2011-ben alapította a Bikácsi Agrár Kft.-t, amely a lap szerint október közepén újabb állami támogatást kapott, 132 millió forinthoz jutott a döntően uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Programból, szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére.

Korábbi sajtóhírek szerint többek között trágyatárolóra, feldolgozóüzemre, őshonos állatfajták tartására kapott támogatást a cég, a most feltárt pályázati pénzekkel együtt összesen már 390 millió forintra rúg a cég által elnyert pályázati támogatás.

Horváth korábban azt mondta, családja „évtizedek óta állattartással foglalkozik”, a Népszava helyi forrásai állítják, ez utóbbiból annyi mindenképpen igaz, hogy Horváth édesapja volt a nagydorogi „Új Barázda” Mgtsz. elnöke, maga a politikus pedig agrármérnök végzettséget szerzett.

A politikus 1996-ban lépett be a Fideszbe, divat, majd sportruházati kereskedelemmel robbant be a helyi üzleti életbe, az azóta felszámolt Tritex divatáruház fő tulajdonosa lett, közben saját vállalkozást gründolt Horváth Sport Kft. néven, amely szintén kapott uniós támogatást. Vállalkozása 2010-től több alkalommal, összesen 16 milliónyi pályázati támogatást nyert el például „vállalati folyamatmenedzsmentre” vagy éppen „munkahelyi képzések” támogatására.

Az első forrás megítélése után az akkor szekszárdi polgármester Horváth közfeladataira hivatkozva sorra kiszállt az addigi vállalkozásaiból, az érdekeltségeket a család vitte tovább, részben az édesanyjára és a húgára maradt a sportszercég. Húga pedig 2013-ban belevághatott a trafiküzletbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!