szerző:
Domány András

A köztársasági elnök novemberben döntött erről, de a kinevezés a január 12-i Magyar Közlönyben jelent meg. E cím birtokában az egykori gambiai tiszteletbeli konzul valamelyik magyar külképviselet élére kerülhet, eddigi pályafutása alapján valószínűleg Afrikában.

Az 54 éves Suha György rádióriporter volt, majd a rendszerváltozás utáni rendőrség első civil szóvivője. 1996-ban Horn Gyula miniszterelnök sajtótitkára, 18 év múlva a Kövér László vezette Országgyűlés hivatalának külügyi tanácsadója. A budapesti Wekerle Sándor Üzleti Főiskola tanára, egy időben rektorhelyettese. Mint a HVG nemrég beszámolt róla, felügyelőbizottsági tagja lett a frissen alakult, kormányközelinek tartott Human Capacities Zrt.-nek, amely elsősorban az egészségügyben készül munkaerő-kölcsönzőként fellépni.

Suha volt már nagykövet, de egy másik országé. A diplomáciával 1997-ben került kapcsolatba, amikor a nyugat-afrikai Gambia budapesti tiszteletbeli konzulja lett. Később – budapesti feladatát megtartva – Gambia párizsi nagykövetségének politikai attaséja, 2005 júniusától pedig nagyköveti rangban Gambia bécsi ENSZ képviseletének vezetője. Megtartotta a kapcsolatot a tiszteletbeli konzulokkal is. 2001-ben ő alapította a Magyarországon működő ilyen tisztségviselők testületét, 2009-től elnöke volt. Szijjártó Péter miniszter 2015-ben nevezte ki a Magyarország területére kijelölt tiszteletbeli konzuli tisztviselőkkel való kapcsolattartásért felelős miniszteri biztossá, és ezt 2017. december 18-tól – tehát már a nagyköveti kinevezés után – újabb hat hónapra meghosszabbította.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!