szerző:
hvg.hu

Körülbelül százezer katona és munkaszolgálatos esett el, került fogságba vagy fagyott meg a doni harcokban

Több mint százezer elesett katonára emlékezik az ország: 75 évvel ezelőtt történt a doni katasztrófa. A szovjet hadsereg támadása miatt a II. magyar hadsereg körülbelül fele veszett oda. A Hadtörténeti Múzeumnál egész hétvégén különböző programokon vehetnek részt az emlékezők – hangzott el a szombati RTL Híradóban.

1943. január 12-én törték át a szovjetek az urivi hídfőnél a magyar vonalakat. Akkor a németek követelésére körülbelül kétszázezer fős magyar hadsereg harcolt a Szovjetunióban, főleg Sztálingrádtól északkeletre.

A magyarok hiába kapták meg az akkori legjobb itthoni hadi felszerelést, a túlerővel és a fejlettebb technikával szemben csak pár napig tudtak ellenállni. Ungváry Krisztián történész szerint egy legnagyobb jóindulattal is középkategóriás európai országnak egy szuperhatalommal kellett harcolnia.

Körülbelül százezer katona és munkaszolgálatos esett el, került fogságba vagy fagyott meg a doni harcokban. A Hadtörténeti Múzeumnál a tragédiára emlékeztek péntek délután, a koszorúzás mellett bárki gyertyát gyújthatott az áldozatok emlékéért, sok hozzátartozó ment el emlékezni.

A Hadtörténeti Múzeum januárban zárva tart ugyan, ezen a hétvégén bemutatókkal, filmvetítésekkel és előadással várnak mindenkit, aki a doni katasztrófára emlékezne.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!