Hercsel Adél
Hercsel Adél

Köszönöm szépen, nem kérek abból, hogy kizárólag Fidesz-hívőként lehetek jó keresztény. Vélemény.

Ehhez a szégyenteljes hírhez, hogy tehát a hódmezővásárhelyi plébános közzétette, hogy a Fideszre kell szavazni, csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy már egészen pici gyerekként rendszeresen jártam templomba, és bár valóban ilyen neveltetést kaptam, nem szülői nyomásra, hanem önszántamból, a saját lelkesedésemtől és érdeklődésemtől vezérelve mentem vasárnaponként római katolikus szentmisére, voltam elsőáldozó, bérmálkozó, ministráns, a templomi kórusban énekes, még az érettségi után is hetente egyszer jártam hittanra, gyóntam, áldoztam, imádkoztam, a Rózsafüzért különösen szerettem, mert fantasztikusan gyönyörűnek tartom, olvastam a katolikus szakirodalmat, kedveltem a lelkigyakorlatokat, a Bibliában találtam okos gondolatokat és tanulságos történeteket, inspiráló meglátásokat, mert bármilyen meglepő, tényleg hiszek ebben az egészben.

Rengeteg nagyszerű élményem kötődik a valláshoz és a hithez: órákig tudnék mesélni. Ám 2010 tavaszán történt valami: a választások előtti héten a pap felmenve a szószékre, a maga kenetteljes pópastílusában, prédikációjában ezúttal nem Krisztus, a pátriárkák vagy más szentek cselekedeteinek és bölcseleteinek magyarázatával készült, hanem előadott egy sunyi agitkát, ami azzal a mondattal zárult, tisztán emlékszem most is: "ugye, kedves híveim, most már mindenki pontosan tudja, jövő vasárnap hová kell húzni az X-et." A beszéd és annak utalásai alapján persze egyértelmű volt, hogy a Fideszre. Na, én akkor, 20 éves koromban mentem utoljára temploma, és vettem részt bármin, aminek bármi köze van a magyar római katolikus egyházhoz.

Miért is? Mert, köszönöm szépen, nem kérek abból, hogy kizárólag Fidesz-hívőként lehetek jó keresztény, Krisztus szolgája, jó ember, egyáltalán emberi lény, valid tagja egy történelmi, nagy hagyományú közösségnek. Meg különben is, ezért jöttem ide? A politikai-ideológiai iránymutatásnak tényleg a templomban van a helye? Azóta csak magamban imádkozgatok, és diskurálok az égiekkel, leginkább azért, hogy majd egy szép napon eltűnjön innen ez a NER nevű gonosz téboly és vele együtt hazug, csaló, kizsigerelő, cinikus bandája, továbbá egyszer végre Magyarország történelmi egyházai is a valódi munkájukat végezzék (lélek- és hagyományápolás, tanítás, jótékonykodás, erkölcsös, jó útra térítés, az elesettek védelme, stb.), és az igaz ügyet szolgálják, ne pedig a Felcsúti Zsebdiktátort tömjénezzék, és kuncsorognak neki, hogy az adófizetők pénzéből wellness-szállót, borászatot, luxushotelt, luxuséttermet, és még ki tudja mit építhessenek.

Ja, és az sem lenne utolsó, ha a korrupt kufárokat valaki végre kiűzné a templomaikból, mert foglalják a helyet az éhezők, a menekülők és az elesettek elől. Ámen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

Az Apple okosórája rögzíthette a szaúdi újságíró meggyilkolását, de ez a sztori nagyon sántít

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Már 445 milliárd forinttal támogatta a nagy cégeket a kormány

Gulyás Gergely: Európát egy agresszív és intoleráns szélsőség uralja

Gulyás Gergely: Európát egy agresszív és intoleráns szélsőség uralja

Egy év elmúlt, Katalónia függetlenség helyett fejetlenséget kapott

Egy év elmúlt, Katalónia függetlenség helyett fejetlenséget kapott

Átkutatják a hatóságok a szaúdi főkonzulátust, ahonnan Dzsamál Hasogdzsi eltűnt

Átkutatják a hatóságok a szaúdi főkonzulátust, ahonnan Dzsamál Hasogdzsi eltűnt