szerző:
hvg.hu

Az Emberség Erejével Alapítvány tárgyalta le a helyszínt egy olyan rendezvényhez, amelyet a kormányzat által szintén nem kedvelt Transparency International tart.

Érdekes fordulatokat tartogat az élet Pécsen: a decemberben közgyűlési határozattal kiátkozott, bevándorlásszervezéssel megvádolt Emberség Erejével Alapítvány simán le tudott tárgyalni egy terembérlést egy önkormányzati fenntartású intézményben, a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában egy olyan eseményre, amit a kormány által nem kedvelt Transparency International tart, de az alapítvány egyik embere is felszólal.

A Művészetek Házának fenntartója és felügyeleti szerve Pécs Megyei jogú Város Önkormányzata, a kezelője pedig az önkormányzati tulajdonban álló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. A szerződést utóbbi céggel kötötte meg a Transparency International (TI), a terembérletért is ők fizetnek, információink szerint 30 ezer forint plusz áfát. A TI Magyarország jogi igazgatója, Ligeti Miklós azt mondta, a helyszínt a pécsi Emberség Erejével Alapítvány választotta ki és tárgyalta le. A szerződést péntek délután írták alá.

Ezt megerősítette a hvg.hu megkeresésére Mester Zoltán, az alapítvány kommunikációs vezetője is. A Zsolnay Öröksgékezelővel egyeztettek, a programot is átküldték, de az ellen sem érkezett semmilyen kifogás.

A Facebookon pár napja közzétett meghívó szerint az "Európa a Polgárokért" program keretén belül tartott rendezvényen Ligeti Miklós a magyarországi korrupciós helyzetről fog beszélni, az Emberség Erejével Alapítvány emberi jogi trénere, Nyitrai András az erősödő civil közösségekről, a Szabad Pécs újságírója, Babos Attila pedig arról, hogyan lehet oknyomozó újságírással a korrupció ellen küzdeni.

Mester Zoltán azt mondta, úgy gondolták, a rendezvény legmegfelelőbb helyszíne a Művészetek és Irodalom Háza lenne, de a közgyűlési határozat után - amelyben azt kérték a pécsiektől, ne adjanak helyt a Soros-féle kampányközpontnak - nem voltak biztosak abban, hogy befogadják őket, de azért tettek egy próbát és sikerrel jártak. Megkerestük az önkormányzati céget, hogy a közgyűlési határozattal mennyiben van összhangban a terembérlés, válaszukkal a cikket frissítjük.

A TI jövő heti rendezvényét uniós pénzből finanszírozzák, a program célja az állampolgári tudatosság növelése és a helyi közösségek erősítése - mondta Ligeti Miklós. A pécsi szervezettel még azelőtt állapodtak meg, hogy a pécsi közgyűlés határozatot fogadott volna el ellenük, de azidőtájt már támadták őket.

A Transparency több vidéki városban is tart majd előadássorozatot, mindenhova négyszer mennek. Erősítik a vidéki jelenlétüket, amit a kormány rossz szemmel néz, mert már beárazta, hogy a kritikus civilek, amilyennek a Transparency International Magyarország is számít, a budapesti nagykörúton belül léteznek csak. Ha sikeresen meg tudják magukat mutatni vidéken, akkor róluk a kormányzati narratíva alapján élő kép is módosulhat - mondja Ligeti.

(képükön Páva Zsolt, pécsi polgármester szerepel)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bloomberg: Orbán túlságosan elbízta magát

Bloomberg: Orbán túlságosan elbízta magát

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videón, ahogy kidobják az MTVA-ból Szélt és Hadházyt

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Videó: A rendőrök lefogtak egy tüntetőt az Alkotmány utcában

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Nem leszünk rabszolgák! - Szegeden is tüntettek a kormány és a túlóratörvény ellen

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam