szerző:
hvg.hu

Liberalizmus és jogállamiság helyett nemzeti és keresztény identitás. Ferenc pápa és Angela Merkel dicsérete. Európában csak Budapesten lehet kipával a fejen sétálni órákon át. Erős mondatokkal teli interjút adott Orbán egy német lapnak.

A nyugati világ posztnemzetiként, posztkeresztényként értelmezi magát, és ezt liberálisnak és jogállaminak nevezi. "Mi nem akarunk ilyet. Mi nemzeti és keresztény identitásunkat akarjuk." Ezt a miniszterelnök a Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi német lapnak adott interjújában mondta. Vlagyimir Putyinról azt mondta: az orosz elnököt "ördögnek kell nevezni ahhoz, hogy valaki jó európainak számítson", pedig "ostobaság Putyint démonizálni". Oroszországgal szemben "egyszerre kell erőt és együttműködési készséget mutatni". Az európai Oroszország-politika "rossz, mert túl egyoldalú".

Orbán dicsérte Angela Merkelt is: "megakadályozott törekvéseket, amelyek Európát gazdaságilag tönkretették volna".

©

A menekülteken segíteni kell, ebben egyetért Ferenc pápával, de "nem lehet a világnak úgy segíteni, hogy tönkretesszük a saját népünket". A menekültek szerinte nem háborús övezetekből jönnek, "csak jobban akarnak élni nálunk, mint Afrikában vagy Ázsiában", ezért "a segítséget kellene odavinni és nem a migránsokat idehozni" Magyarországnak szerinte "finomabb érzéke van a migráció témájához, mint Németországnak", mert egy "veszélyzónában" fekszik, így "ha embertömegek áramlanak be, nálunk megszólalnak a vészcsengők".

A Soros-ellenes kampány antiszemitizmusát Orbán tagadja. Zsidóként "órákat lehet kipával sétálni Budapesten anélkül, hogy háborgatnák. Hol lehetséges ez még Európában?"

A kivándorlásról azt mondta: örül annak, hogy a fiatalok tapasztalatot szereznek külföldön. Az a fontos, hogy "valamikor vissza is jöjjenek", és 2017 ebből a szempontból szerinte már biztató volt.

Orbán Viktor kiemelte, hogy Európának is érdeke a magyar gazdaság fejlődése, és hangsúlyozta: "ma még sokan megmosolyognak, amikor azt mondom, hogy Németország és a visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye", pedig "2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését".

©

A magyar kormány korlátozott hatalmú parlamenttel rendelkező EU-t akar, a kormányfők "erős Tanácsával" és egy "Bizottsággal, amely a szerződések őrzője, ahelyett, hogy maga is politizálna" - mondta Orbán, amivel teljesen ellentmondott Lázár Jánosnak Brüsszelben kifejtett, szintén kormányálláspontjának, amelyben erősebb EU-t vizionált.

visegrádi államok lesznek Európa döntő gazdasági tengelye", pedig "2030-tól Németországgal közösen finanszírozzuk az EU költségvetését".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Most aztán jön minden: hó, eső, havas eső

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

Fehérorosz szál is felbukkant a Gruevszki-ügyben

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

A Ruben és a Napszállta is díjat kapott a sevillai filmfesztiválon

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

Megszokta már a Windows felületét? Jön a változás, lecseréli a Microsoft

Megszokta már a Windows felületét? Jön a változás, lecseréli a Microsoft