szerző:
hvg.hu

Nem csoda, hogy nem akarnak kétharmadot a (budapesti) fideszesek, amikor ismét előkerült a kerületek önállóságának megszüntetése.

Újra előkerült, kormányközeli ügyvédi irodák jogászai között köröz információink szerint az a 2011-es belügyminisztériumi koncepció, amely megszüntetné a fővárosi kerületek önállóságát.

A Budapest-törvényként elhíresült, 2011 őszén a kormánypártok frakcióülésén is tárgyalt munkaanyagnak három változata van a jelenlegi (kétszintű) önkormányzati rendszer átalakítására.

- Az első verzió egyszintűvé tenné az irányítást, megszüntetve a kerületeket, amelyek helyén csak „megfelelő üzemméretű”, úgynevezett igazgatási kirendeltségek, vagy meghatározott feladatokat ellátó, minimális hivatallal rendelkező „elöljáróságok” működnének.

- A második variáció szerint megmaradnának a kerületek, de az összes műszaki, infrastrukturális feladat, fejlesztés a fővároshoz kerülne, a kerületeknél csak a humánszolgáltatások, illetve kulturális és sport feladatok maradnának.

- A harmadik változat kerületek összevonásával számol három különböző alverzióban, amelyekben az viszont közös, hogy az 5-6 belső kerület összevonásából létrejövő városmagon, a cityn túl legfeljebb 2-3 kerület maradna meg.

Kilátás a Citadelláról
©

A budapesti fideszes polgármesterek hét éve egyszer már megtorpedózták a javaslat megvalósítását (akkor, illetve az ez elleni tiltakozásukkor jött létre a BÖSZ, a ma is működő Budapesti Önkormányzatok Szövetsége), de 2014 szeptemberében ismét előkerült a koncepció. A Népszabadság akkori cikke szerint a kormány az önkormányzati választás után vitte volna át a tervet a parlamenten, a jóslat azonban nem vált be, 2015 februárja – a veszprémi időközi választás és vele a parlamenti kétharmad elbukása – után pedig már, ha akarta sem tudta volna átvinni a tervet.

Kétharmad? Csak azt ne!

Az újra előkerülő javaslat egyik változata információink szerint most ismét azzal számol, hogy a (győztes) parlamenti választások után, még 2018-ban átvinnék a javaslatot a parlamenten, és a 2019-es önkormányzati voksolást már eszerint rendeznék meg.

A tervektől értelemszerűen most sem tapsolnak örömükben a fővárosi fideszes polgármesterek. Míg azonban 2011-ben még volt némi lobbierejük – ha másért nem, a kétharmadhoz szükséges a parlamenti szavazattöbbség miatt nem volt tanácsos összeveszni velük –, a 2014-ben életbe lépett összeférhetetlenségi szabályok kiszorították őket a parlamentből, így már csak tétlenül nézhetik a róluk, de a fejük fölött születő döntéseket.

Erre célozhatott információink szerint Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje a pár nappal ezelőtti Spinoza házbeli beszélgetésben, amikor azt állította, gyakorlatilag könyörögni szoktak neki egyes fideszesek, hogy szedjék már össze magukat, mert „ha a Fidesz újabb kétharmadot szerez, akkor itt mindennek vége”.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén
©

Ha az Orbán Viktor által állítólag preferált első, a kerületeket – az ő értelmezésében a helyi kiskirályságokat – teljes egészében megszüntető verziót hajtanák keresztül a parlamenten, azzal 17 jelenlegi fideszes polgármester veszítené el a pozícióját, ha a szintén gyakran előkerült harmadikat, akkor is legalább tucatnyi (plusz a kerületenként 20-30 fős képviselő-testületek és a mellettük működő 8-10 fős szakbizottságok tagjai – összességében tehát több száz fideszes).

Karácsony egyébként, úgy tudjuk, friss élményekről beszélt az elhíresült Spinoza-beszélgetésben, de már júliusban, a HírTv-nek adott interjújában is célzott hasonlóra:

„Én ezt nem a kisujjamból szopom, nekem ezt fideszes politikusok mondják, hogy ha itt Orbán nyer, és újra kétharmad van, akkor mi kerül a célkeresztbe? Két dolog, amit nagyon utál a miniszterelnök: az önkormányzatok és Budapest. És a kettőnek a közös halmaza az a budapesti önkormányzat. (…) Ezt mindenki érzi. A fideszes polgármesterek, amennyire látom Budapesten.”

A miniszterelnök és a Fidesz többi vezető politikusa egyébként feltűnően nem beszél arról, hogy hajt-e a Fidesz ismét a kétharmados győzelemre. Sőt, Orbán Viktor korábbi információink szerint a Fidesz és a KDNP legutóbbi kihelyezett frakcióülésén a kormánypárti képviselőket is arra kérte: ne emlegessék a kétharmadot. „A kis győzelemhez pont akkora energiabefektetés kell, mint egy nagy győzelemhez. Butaság konkrét célt kitűzni, győzni kell, és kész” – intette a képviselőket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
41 millió forintos Porschét csapott kicsit oda a Top Gear műsorvezetője

41 millió forintos Porschét csapott kicsit oda a Top Gear műsorvezetője

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Lélegzetelállító klipben tért vissza az ukrán balettművész

Megható köszöntőt mondott Erzsébet királynő a fia 70. születésnapján

Megható köszöntőt mondott Erzsébet királynő a fia 70. születésnapján

A Párbeszéd kérdőre vonta Tarlóst a Lokál kizárólagos engedélye miatt

A Párbeszéd kérdőre vonta Tarlóst a Lokál kizárólagos engedélye miatt

Súlyos vádak a Microsoft ellen: úgy gyűjtik az adatokat a felhasználókról, mintha nem lenne holnap

Súlyos vádak a Microsoft ellen: úgy gyűjtik az adatokat a felhasználókról, mintha nem lenne holnap

Nem Dzsudzsáknak szavazott bizalmat Rossi - itt az észtek elleni kezdőcsapat

Nem Dzsudzsáknak szavazott bizalmat Rossi - itt az észtek elleni kezdőcsapat