szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy ívű, 2030-ig szóló víziót vázolt fel a kormánypárti képviselőknek a Fidesz és a KDNP múlt heti frakcióülésén a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint ha a kormány a helyén maradhat, 13 év múlva Magyarország lehet a régió húzóországa. A demográfiai gondokra "minőségi családtervezés" a válasz, Soros György pedig gyakorlatilag „jobb híján” lett főellenség, a hazai palettán ugyanis nincs senki, akitől meg kellene védeni az országot.

A nyolc éve vihart kavart, 15-20 évre álmodott centrális erőtér-koncepció után újabb, ezúttal „csak” bő tíz évre szóló víziót vázolt Orbán Viktor múlt héten a Fidesz és a KDNP képviselőinek. A miniszterelnök a kormánypártok háromnapos velencei frakcióülésének nyitányaként tartott helyzetértékelést, amelynek legfőbb üzenete a résztvevők beszámolói szerint az volt, hogy az elkövetkező évtized egyik legsúlyosabb, a jövőt leginkább meghatározó problémája nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában a megállíthatatlannak tűnő bevándorlás lesz.

Ezzel nagyjából meg is indokolta a kormány újabb, ezúttal a Soros-terv megakadályozásáról indítandó nemzeti konzultációjának létjogosultságát, több képviselőnek ugyanis bevallása szerint kétségei voltak afelől, hogy a migrációs témában, illetve Soros Györgyben „van-e még töltet”, meg lehet-e még szólítani velük az embereket. A miniszterelnök később belső felmérésekkel is alátámasztott érvelése szerint azonban megnyugodhattak: van, még rezonálnak a témára.

A másik, tízéves távlatban szintén Európa egészét érintő probléma a miniszterelnök szerint a népességfogyás lesz, az időszak végére pedig egyértelműen azok az országok fognak szerinte messze jobban állni versenytársaiknál, akik megfelelő válaszokat adtak mindkét kihívásra.

Orbán Viktor szerint amennyiben Magyarországon e két kérdésben folytatódik–folytatódhat a mostani kormány politikája, akkor 2030 táján hazánk minden téren, még a most még rosszabb oktatási, egészségügyi vagy gazdasági mutatókban is lekörözi majd régiós szomszédait. Azok az államok pedig, amelyek nem adnak, vagy rossz választ adnak a problémákra – például a demográfiai válságot felelős családpolitika helyett migrációval akarják megoldani – szerinte végérvényesen leszakadnak majd.

©

A családpolitika fontosságát a migrációról leválasztva is hosszan fejtegette a miniszterelnök, továbbra is kiemelt célnak nevezve a májusi demográfiai intézkedéscsomag bejelentésekor hangoztatott vállalást, hogy 2030-ra két felnőttre 2,1 gyerek jusson, a mostani nagyjából 1,48 helyett. Ehhez újabb, hosszabb távú, gyermekvállalást ösztönző lépéseket helyezett kilátásba. Balog Zoltán a frakcióülés másnapján azt is elmagyarázta, hogy "minőségi családtervezést" szeretnének. Ezt nem volt nehéz dekódolniuk a jelenlévőknek.

Az informatikával, digitalizációval híresen hadilábon álló miniszterelnök a résztvevők meglepetésére e területekről is mint a jövőt meghatározó stratégiai kérdésekől beszélt: 10 év múlva a maihoz képest állítása szerint akkora változás áll be a világban e területen, hogy óriási problémákat, például tömeges munkanélküliséget okoz majd, ha egy ország nem talál rá még időben jó válaszokat.

A siker receptje: végy egy adag Sorost és némi kormánypropagandát

Bár a kormánypártok választási kampánya egyértelműen Brüsszel megállításáról és a Soros-terv megakadályozásáról szól majd, Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mi kell még a választásokig a Fidesz népszerűségének fenntartásához: olyan, általa csak „80-20-as kérdésekként” emlegetett témák napirenden tartása, amelyekben a párt belső felmérései szerint nagyarányú, a törzsszavazókénál is magasabb a társadalmi elfogadottsága.

©

Az egyik legtriviálisabb ilyen kérdés, ami a kampány fő üzenete is lesz, hogy egyedül a Fidesz tudja megvédeni az országot a bevándorlóktól, de azt a választói benyomást is érdemes szerinte erősíteni, hogy amíg a Fidesz van kormányon, addig az emberek gazdasági helyzete javul, fokról fokra nő a bérük, csökken az adójuk, összességében: több marad a zsebükben. Az elmúlt hét évben a miniszterelnök szerint a társadalom értékfelfogása is sokat változott, így szerinte már nemhogy választást nyerni, de szavazókat megszólítani sem igen lehet majd olyan – ellenzéki – ígéretekkel, amelyek segélyt ígérnek az embereknek munka helyett.

Ahhoz képest, hogy a legutóbbi, februári frakcióülésen Orbán minden eddiginél keményebb választási kampányra figyelmeztette a képviselőket, most nem festett ilyen sötét képet az áprilisig hátralévő nyolc hónapra, és még a fél évvel ezelőttinél is lesajnálóbban beszélt az akkor életükért küzdőkként aposztrofált Jobbikról és az MSZP-ről: egyik párt vezetőjét sem tartja érdemi riválisának vagy kihívójának. Egyes interpretációk szerint így gyakorlatilag „jobb híján” lett Soros György a főellenség, a hazai palettán ugyanis nem találni senkit, akitől meg kellene védeni az országot.

A Fidesz majdnem példátlanul magas támogatottsága ellenére Orbán többször is óvta a képviselőket az önteltségtől és az elbizakodottságtól. Azt mondta, hogy bár a kormánypártok minden adat, kutatás szerint jól állnak, de a választást bárhonnan el lehet veszíteni, úgyhogy senki ne dőljön hátra, mindenki dolgozzon teljes erőbedobással és „ne legyen nagy az arca”. A szerénység és visszafogottság mellett a miniszterelnök arra is figyelmeztetett, hogy „a kis győzelemhez pont akkora energiabefektetés kell, mint egy nagy győzelemhez”. Butaság lenne szerinte azonban konkrét célt kitűzni, mondjuk, hogy szerezzen ismét a Fidesz kétharmadot, hanem

„győzni kell és kész”.

Orbán Viktor beszédének végén a néhány évvel korábbi gyakorlattól eltérően egyetlen képviselő sem fogalmazott meg a kormánnyal vagy kormányzással kritikus kérdéseket, észrevételeket, csak utólag, hétfőn a parlamentben vetették fel többen a hvg.hu-nak, hogy az aggasztó mértékű elvándorlásról és a részben emiatt előállt munkaerőhiányról „fájóan nem beszélt” a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

Az Index új vezetője szerint csak a vezérigazgatói poszton akartak változást

A vakcinahírek a járvány előtti szintre emelték a Wizz Air részvények árfolyamát

A vakcinahírek a járvány előtti szintre emelték a Wizz Air részvények árfolyamát

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum

Menczer Tamás: George Clooney egy jó színész, de nem világpolitikai orákulum