szerző:
hvg.hu

A részvételi díjat fejenként 250 ezer forintra lőtte be a miniszterelnöki megbízott. Az elit üdültetés a Gizella-tábor nevet kapta, miközben Erzsébet nevű táborrokona a szegényeken és rászorulókon segít.

Kerényi Imre az ötletét a Magyar Krónikában vázolta fel, a tábor része az úgynevezett Vörösberény-projektnek. A Magyar Nemzet azt írja, Kerényi politikai és anyagi támogatást is kap az elképzeléshez. A miniszterelnöki megbízott levelét Balatonalmádi oldala is átvette, ott teljes egészében elolvasható.

Nem véletlen a hivatalos lap közlése, ugyanis a tábornak a Balatonalmádi tulajdonában álló vörösberényi kolostoregyüttes, volt jezsuita rendház ad majd otthont. A Gizella-táborba egy szűk réteg kapna csak meghívót a tervek szerint:

A Gizella-tábor toborzólevelét a tavasz folyamán megkapják polgármestereink, államtitkáraink és minisztereink, azzal a kéréssel, hogy gyermekeiket, unokáikat fizessék be a vörösberényi Gizella-táborba. Ugyanez a levél a Kárpát-medence egyházi méltóságait arra kéri majd, hogy a plébániák és a parókiák látókörében lévő legtehetségesebb gyermekeket küldjék el a Gizella-táborba, és vállalják nyaralásának költségeit.

Az ár is ennek megfelelően lett belőve, a részvételi díjat fejenként 250 ezer forintra tartja Kerényi. Elismeri, hogy ez elég drága, de hozzáteszi, minőségi is. „Ér a trónörökösünk ekkora befektetést?” – teszi fel a kérdést. 20 ember felmentést kapna a díjfizetés alól, ezt maga Kerényi bírálná el. Az ötletgazda természetesnek veszi, hogy saját „korosztályos unokája”, Dávid számára már foglalt helyet a hivatalosan még meg sem hirdetett rendezvényen.

A tábor azonban már a nyáron startolhat, Kerényi négy, csapatonként 30 fős turnussal számol június 25. és augusztus 23. között, a táborba 10–16 év közötti fiúkat és lányokat várna. Ütemterv is van már a 14 napra, biciklizés, úszás, vitorlástanfolyam. Felsoroltak néhány pontot is:

  • A táborozók alapfelszereléséhez tartozna egy görög peplon, egy római tunika, egy puhafából készült rövid római kard, egy cserkészzsinórral ellátott napkalap
  • Programpont, hogy az ifjak római centuriák mintájára masíroznak és hadi versenyt rendeznek, a lányok pedig népi körtáncot, úgynevezett leánykarikázót lejtenek, és szobrokat utánozva megismerik az ókori ruhaviseletet.
  • A gyerekek karénekeket és színpadi jeleneteket tanulnak, a tábor végén pedig „énekelnek, táncolnak, alakoskodnak” szüleik előtt.
  • „Angyalként ezt éneklik majd. Született világ megváltója, ördögként pedig így csúfolódnak: Bíró, pandur, lakatos, tiéd lesz egy láda fos.”

A Magyar Nemzet azt írja, a január 15-i Hivatalos értesítőben megjelent határozatból kiderül, az Orbán által jóváhagyott rendelet szerint a belügyminiszter egy összegben vagy több részletben, de azonnali hatállyal félmilliárd forintos támogatást küld Balatonalmádi önkormányzatának átadott vörösberényi kolostor állagmegóvására és ifjúsági táboroztatás előkészítésére küldik, de név szerint nem említik a Gizella-tábort.

Frissítés,15:46

Reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ, levelüket változtatás nélkül közöljük:

A Magyar Nemzet hazudik. A Kormány 1003/2018. (I. 15.) Korm. határozata alapján  a vörösberényi kolostoregyüttes ifjúsági tábor lesz, ahol az Erzsébet-táborhoz hasonlóan magyar gyerekek nyaralhatnak majd.

Hozzátesszük, abban a kormányhatározatban szó szerint az van, hogy „a vörösberényi kolostoregyüttes épületegyüttesének állagmegóvása, valamint az ifjúsági táborozás előkészítéséhez szükséges intézkedések érdekében elrendeli 500 000 000 forint egyszeri átcsoportosítását.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Ott jártunk, ahol a hiperautók olyan gyakoriak, mint nálunk a Suzukik - fotógaléria

Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után

Félmillió fontot költ Salisbury a jó hírére az orosz idegméreg-támadás után