szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem kötött paktumot egy párttal sem, de az SZDSZ egy ideig természetes szövetségesük volt – mondta a Hit Gyülekezetének vezetője a 24.hu-nak.

Hosszú interjút adott a 24.hu-nak a Hit Gyülekezetének vezetője (egy személyben felel evilági és túlvilági dolgokért az egyházban). A beszélgetésben Németh Sándor azt mondta, elgondolkodott rajta, hogy az Andy Vajnával elköltött ebéd jubileumát a sajtó képviselőivel együtt ünnepelné a Nobuban. Majd azt állította:

a Vajnával való találkozásomról olyan nagy sztorikat olvastam utóbb, hogy már nem is tudom, hol voltam én valójában. Merthogy egyébként egyszerű csevegésről volt csak szó. Nem tudok mást mondani, mint hogy arról beszéltünk hosszan, milyen hasznos hatásai vannak a nyers halnak.

Habony Árpáddal még csak ennyire sem futotta. A beszámoló szerint ő csak odaállt az asztal mellé és bemutatkozott. "Mondta, hogy ő Habony Árpád, én meg mondtam, hogy Németh Sándor vagyok. Életemben először és azóta utoljára akkor találkoztam vele." A lelkész állítja, hogy a gyülekezete tulajdonában lévő ATV-től nem kért a kormánypárt semmilyen szívességet a csatornán megjelenő állami hirdetések fejében.

Németh azt mondta, bár a pénz nagyon kell az ATV-nek, volt olyan Soros-kampányos hirdetés, amelyet nem fogadtak be. Paktumról tehát szó sincs, Rogán úrral még csak nem is beszéltem – tette hozzá. A politikusokhoz fűződő viszonyáról azt mondta: Akivel barátságba kerültem, teljesen más világnézetű ember: ő Kiss Péter volt; teológiai és spirituális dolgokról pedig szeretek beszélgetni Semjén Zsolttal.

Miközben Németh tagadta, hogy bármely párttal paktumot kötöttek volna, azt mondta: az SZDSZ-szel természetes szövetségesek voltak. Elmondása szerint később kiderült, egyfelé, az ultraliberalizmus irányába akar menni a párt, ez az 1998-as választási vereség után nyilvánvaló is lett, így kihúzták a szövetségük alól a talajt. Németh beszél arról, hogy a Fidesz 2002-es leváltásának örültek, de az ellenük zajló politikai hadjáratot nem csak Kövér Lászlóéknak tudja be, de a liberálisoknak is.

Gera Zoltán egy hamburgi meccse hozta össze Orbán Viktorral. 2010-ben azt mondta Némethnek: ha bűncselekményeket követett el a gyülekezet, ne számítsanak kegyelemre. "Mondtam neki, hogy nem tudom, miről beszél, nyugodt a lelkiismeretem. Ő akkor megkérdezte azt is, tudok-e olyan mondatot idézni, amelyikkel megsértett minket. Mondtam, hogy tőle nem tudok ilyet mondani."

Németh Sándor így folytatja találkozóját Orbánnal:

Ezen kívül annyit kért, hagyjuk békén azokat a családtagjait, akik nem szerepelnek a közéletben. Erre meg azt mondtam, hogy világnézetünkből következően nem szeretünk az emberek magánéletébe beavatkozni. Ezt lehet paktumnak nevezni, csak nem az.

Az interjú apropóját az adhatta, hogy a 444 hosszú elemzésben állította: a Hit Gyülekezete megérkezett a Fidesz holdudvarába, és magával viszi az ATV-t is. Ezzel kapcsolatban Németh azt állítja: a tulajdonosi körnek és a menedzsmentnek egyaránt az a szándéka, hogy az ATV közszolgálati, többnyire ellenzéki televízió maradjon a választás után is.

Hogy áprilisban milyen eredményre számít, az kiderült talán ebből a félmondatból: örülnék, ha a szocik erősebbek lennének, mert szükség van erős ellenzékre. Ezek szerint a kormány hatalmon maradását már elkönyvelte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!