szerző:
hvg.hu

A pártok támogatottságát és az egyes politikusok megítélését vizsgálta januári kutatásában a Publicus Intézet.

A Vasárnapi Hírek megbízásából készített kutatásból kiolvashatók szerint az elmúlt egy hónapban a Fidesz támogatottsága 26 százalékos, amely a Publicus mérései szerint nem változott. Az MSZP és a Jobbik tábora két-két százalékpontot növekedett, mindkettő 11 százalék, így mindkét párt elmozdult mélypontjáról az intézet értékelése szerint. Továbbra is Karácsony Gergely, Szél Bernadett, és Orbán Viktor a három legnépszerűbb vizsgált politikus.

Az LMP szavazóinak száma nem változott, továbbra is 5 százalékon állnak, míg a DK támogatottsága egy százalékpontot csökkent, és így 3 százalék. Ebben a hónapban az Együtt és Kétfarkú elérte az egy százalékot, ez azonban az MLP-nek, valamint az egy éve most először feltűnt Momentumnak nem sikerült - olvasható a kutatásban.

A bizonytalanok aránya két százalékpontot csökkenve, 41 százalék a Publicus szerint.

A kutatás az egyes politikusok megítélésére is kitér. Ezek a következők:

  • Orbán Viktor (Fidesz) népszerűsége az elmúlt hónaphoz képest egy pontot növekedett, és 43 pontos, ezzel kikacsintott az 39-42 pontos sávból, ahol az április óta volt.
  • Molnár Gyula (MSZP) népszerűsége egy pontos növekedéssel 31 pontos. Az MSZP és a DK szavazók körében a leginkább (84 és 60 pont), a Jobbik szavazók körében a legkevésbé (17) népszerű.
  • Kunhalmi Ágnes (MSZP) népszerűsége egy pontot növekedeve 39 pontos. Ezzel az MSZP legnépszerűbb politikusa, a kormányváltást akarók körében 57, az MSZP és a DK szavazók körében 86 és 93 pontos a népszerűsége.
  • Vona Gábor (Jobbik) népszerűsége az elmúlt hónap változatlansága után két pontot növekedett, és 32 pontos, ám júniusban mért csúcsához képest továbbra is alacsony. A Jobbik szavazók körében 83, a Fidesz szavazók körében 16 pontos a népszerűsége.
  • Szél Bernadett (LMP) népszerűsége a múlt hónapban mért adathoz képest nem változott, így 44 pontos. Az LMP szavazók körében a leginkább (92 pont), míg a Fidesz szavazók körében a legkevésbé (24 pont) népszerű.
  • Gyurcsány Ferenc (DK) népszerűsége az elmúlt hónapokhoz képest egy pontot növekedett, és 20 pontos, Az MSZP szavazók körében átlagos (45 pont) a megítélése, míg a Fidesz szavazói körében kimondottan elutasított (4 pont).
  • Juhász Péter (Együtt) népszerűsége a múlt hónaphoz képest egy pontot csökkent, így 26 pontos.
  • Karácsony Gergely (P) népszerűsége erre a hónapre nem változott, és 46 pont. A kormányváltást akarók körében a 59 pontos a népszerűsége, azonban a Fidesz szavazók körében csupán 26 pontos.
  • Fekete-Győr András (Momentum) népszerűsége egy pontot csökkenve 22 pont.
  • Ungár Péter (LMP) ismertsége 30 százalék, népszerűsége 30 pont.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
5+2 dolog, amit nem tudott a világ legcukibb állatáról

5+2 dolog, amit nem tudott a világ legcukibb állatáról

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

Két érem termett a jubiláló Hosszú Katinkának

“A férjem kivitt az erdőbe, és baltával levágta a kezeimet"

“A férjem kivitt az erdőbe, és baltával levágta a kezeimet"

Brit nagykövet: Stabil a szigetországban dolgozó magyarok helyzete

Brit nagykövet: Stabil a szigetországban dolgozó magyarok helyzete

Újabb 11 anyagot tettek fel a dizájnerdrogok listájára

Újabb 11 anyagot tettek fel a dizájnerdrogok listájára

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség

Északír politikusokon bukhat a Brexit-egyezség