szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszólalt a Horthy-misének helyszínt biztosító Plébániatemplom is, véleménye szerint a korszakot jól ismerő hozzászólók beszélnek majd a kormányzóról, és Horthy amúgy is mindent megtett a zsidó magyarok védelméért.

Szombatra tiltakozó tüntetés szerveződik a nagy felzúdulást kiváltó, tisztelettel és szeretettel teli Horthy-emlékmise ellen. A misét, ami ellen – pontosabban Lezsák Sándor országgyűlési alelnök részvétele és támogatása ellen – a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is tilakozott, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége kezdeményezte január 27-re, a nemzetközi holokauszt- emléknapra – ekkor szabadult fel az auschwitzi haláltábor.

A tüntetés Facebook-posztja alatti posztok között az egyik a Belvárosi Plébánia válaszát is tartalmazza.

A plébánia szerint a rendezvény célja "megemlékező imádság, melyhez kapcsolódóan – a szentmisét követően – a korszakot jól ismerő felkért hozzászólók osztják meg gondolatikat a résztvevőkkel". Ezek: Boross Péter politikus, Lezsák Sándor, Szakály Sándor történész, aki szerint a numerus clausus zsidók jogait korlátozó törvény nem volt jogsértő.

Horthy "mindvégig támaszkodott azokra a magyarországi nagyvállalkozókra és tudósokra, akik a zsidóság köréből tanácsaikkal segítették a haza talpra állítását a trianoni tragédiát követően". A mise célja, hogy igazolja, "nincs ellentét a kormányzó iránti tiszteletadás és az áldozatokra való megemlékezés között".

Az, hogy a mise épp a nemzetközi holokauszt-emléknapra esik, véletlen. Ez logikus, hiszen Horthy Miklós 150. és menye Edelsheim-Gyulai Ilona 100. születési évfordulójára van időzítve a mise: Horthy születésnapja június 18., Edelsheim-Gyulaié pedig január 14.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Két nap alatt csaknem egymillió embert oltottak be az Egyesült Királyságban

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Macron után Merkellel tárgyalt az új amerikai elnök

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg