szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számos állami forrásból támogatott Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) által szervezett misén beszédet mond Boross Péter, Lezsák Sándor országgyűlési alelnök és Szakály Sándor történész. A Maszihisz levélben figyelemezteti Lezsákot felelősségére. Úgy látják, Horthy kultuszát építeni "a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján, minden magyar áldozat emlékének megtiprása. Zsidóké és nem zsidóké egyaránt."

Horthy Miklósért mondat szentmisét a Belvárosi Nagyboldogasszony Plébánián a KÉSZ Budapest Belvárosi Csoportja, melynek keretében "szeretettel és tisztelettel emlékezünk" a 150 éve született Horthyra és kedves menyére, Horthy Istvánnéra. Mindezt január 27-én, a nemzetközi holokauszt-emléknapon.

A szentmisén emlékező beszédet mond Boross Péter, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor történész, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója, akinek a zsidókat oktatási jogaiktól megfosztó numerus clausus törvényről mondott szavaitól még a kormány is elhatárolódott 2016-ban.

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a honlapja szerint szoros kormánykapcsolatokat ápol: támogatója az Emmi, a kormány civiltámogatója, a Nemzeti Együttműködési Alap, a Bethlen Gábor Alap és a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány.

A kegyeletsértő és ízléstelen eseménnyel kapcsoaltosan megkerestük a KÉSZ-t, ott azt a választ adták, keresik a Belvárosi Csoportban az illetékest, ők szervezték az eseményt, a központnak nem kellett jóváhagynia. Ha sikerül elérni valakit, frissítjük a cikket.

A hírre megszólalt a Mazsihisz is. A zsidó hitközségek szövetsége elnöke, Heisler András levélben fordult Lezsák Sándorhoz azért, hogy vajon tudja-e, milyen felelőssége van az Országgyűlés alelnökeként a nemzetközi holokauszt-emléknapon. "Vajon lehet-e kegyelettel emlékezni Horthy Miklósra a Nemzetközi Holokauszt Emléknap kegyeletsértésével? Tudjuk, mindenki megérdemli, hogy lelke üdvösségéért imádkozzanak. Minden egyházi közösségnek joga, hogy így tegyen, ebbe senkinek beleszólása nincs. A holokauszt emléknapján azonban ezt megtenni csak a történelem meghamisításával lehet." A Mazsihisz szerint fontos rögzíteni, hogy az állam képviselőjeként senki ne járuljon hozzá Horthy kultuszának építéséhez.

"Mindezt a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján megtenni, minden magyar áldozat emlékének megtiprása. Zsidóké és nem zsidóké egyaránt."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz nem ítélte el a nők elleni erőszakot az EP-ben

A Fidesz nem ítélte el a nők elleni erőszakot az EP-ben

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

1820 új koronavírusos halálesetet jelentettek Nagy-Britanniában

Megmutatta a Sony, milyen lesz az első drónja, az Airpeak

Megmutatta a Sony, milyen lesz az első drónja, az Airpeak