szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre kevesebben adnak vért, ezért próbálnák bővíteni a donorok körét.

Szülői beleegyezéssel már 17 évesek is adhatnának vért a kormány új elképzelése szerint. Most 18 év a minimális korhatár. Ezzel a vérellátó szolgálat főigazgatója, Dexler Donát is egyetért, mivel egyre kevesebb itthon a donor – derül ki a pénteki Világgazdaságból.

2017-ben 2900-zal kevesebben adtak vért, mint egy évvel korábban, a 2015-ös adatokhoz viszonyítva pedig több mint 4700-zal csökkent a donorok száma. Ugyanakkor a megfelelő betegellátás a napi 1600-1800 véradót feltételezi, ez körülbelül 400 ezer egység vért jelent.

Dexler Donát szerint a donorok számának csökkenése ahhoz is köthető, hogy tavaly csupán 24 millió forintot költött kommunikációs kampányra az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), míg 2016-ban 17 millió forinttal többet fordítottak erre a célra. A levett vért természetesen komplex vizsgálatnak vetik alá, ez alkalmanként 3700 forintba kerül.

Ahogy az egészségügyben máshol is, az OVSZ-nál is vannak betöltetlen álláshelyek: 1250 alkalmazottal dolgoznak most, és 45 üres álláshelyet tartanak számon – olvasható a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!