szerző:
hvg.hu

Az 58 éves férfi fél napig küzdött az életéért, de nem kapott időben megfelelő ellátást.

A férfit 2017 augusztusában diagnosztizálták hasnyámirigy-daganattal, ráadásul cukorbeteg is volt. Négy kezelésen volt túl, amikor október 23-án súlyos hasi fájdalmakra ébredt. A család kihívta az ügyeletes orvost, aki azt mondta nekik, menjenek be vele a kórházba, mert a mentő kiérkezéséig akár két órát is várhatnak.

A beteg lánya, Garai Ivett egyeztetett a férfi onkológusával, apjánt ez után beutalták a Honvédkórházba - az orvos azt javasolta, agyors ügymenet érdekében a betegfelvételnél hivatkozzanak rá.

A férfi a kórházba érkezéskor már annyira rosszul volt, hogy kerekesszékben kellett szállítani. A betegfelvétel fél órán át tartott, az első vizsgálatra az érkezést követően két órával került sor, írja a 24.hu cikke.

Fél 4-kor már vért hányt, de nem kapott fájdalomcsillapítót, ahogy infúziót sem, miközben sem ételt, sem italt nem volt képes elfogyasztani. A nő este 7-ig tartotta magát - azt mondja, a nővérek addig keresztülnéztek rajtuk, semmilyen kérésüket nem teljesítették - akkor kezdett el kiabálni a kórházi személyzettel, hogy foglalkozzanak az édesapjával.

"Estére sikerült elérni, hogy megvizsgálják őt. 7 és 8 óra között CT-re vitték, ekkor derült ki, hogy a hasi artériája elzáródott, vérrög keletkezett, a vékonybél egy része elhalt. Zacher Gábor körülbelül ezzel egy időben érkezett meg a kórházba. Erre egy kicsit felpörögtek az események. ő hívta össze az orvosi konzíliumot. Édesapám infúziót kapott, végül 22 óra 45 perckor bevitték a műtőbe. Felnyitották és rájöttek, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni" - nyilatkozta Garai Ivett.

A nővel közölték, a műtét nem sikerült, édesapja meg fog halni. És így is történt: a férfi, miután a családtagok elbúcsúztak tőle másnap 11 órakor elhunyt.

Garai Ivett panaszt tett a Honvédkórháznál - az intézmény illetékese (Dr. Muzsaly Ildikó, az Egészségügyi Szervezési Intézet igazgatója a távollévő orvosigazgató nevében) azzal védekezett, hogy a felvétel idején 29 beteg vizsglatai zajlottak, a vizsgálatok során pedig újabb 68 beteg felvételére került sor. A válaszban azt is írták, a férfi áttétes daganatos állapota miatt menthetetlen volt, azaz - így a kórház - a korábban elvégzett műtéti beavatkozás sem eredményezhette volna életének szignifikáns meghosszabbítását.

"A betegkezelés a szakmai szabályai szerint történt" - ez a mondat is szerepel a válaszban.

Garai Ivett megszerezte Zacher Gábor elérhetőségét is, de ő nem reagált a panaszára. A 24.hu megkereste a Honvédkórházat, de a betegjogokra való tekintettel nem nyújthattak információkat az esettel kapcsolatban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Plagizált pályázattal jelentkező iskolaigazgató-jelöltet támogatnak a fideszesek Szigetszentmiklóson

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Sólyom László: „A független oldalak ma a szabadság kis körei”

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

A megölt és bebörtönzött újságírók lettek az év emberei a Time-nál

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül

Ez a cég teljesen fejre állhat, ha nincs egyezség a Brexitről, nincs egyedül