szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az 58 éves férfi fél napig küzdött az életéért, de nem kapott időben megfelelő ellátást.

A férfit 2017 augusztusában diagnosztizálták hasnyámirigy-daganattal, ráadásul cukorbeteg is volt. Négy kezelésen volt túl, amikor október 23-án súlyos hasi fájdalmakra ébredt. A család kihívta az ügyeletes orvost, aki azt mondta nekik, menjenek be vele a kórházba, mert a mentő kiérkezéséig akár két órát is várhatnak.

A beteg lánya, Garai Ivett egyeztetett a férfi onkológusával, apjánt ez után beutalták a Honvédkórházba - az orvos azt javasolta, agyors ügymenet érdekében a betegfelvételnél hivatkozzanak rá.

A férfi a kórházba érkezéskor már annyira rosszul volt, hogy kerekesszékben kellett szállítani. A betegfelvétel fél órán át tartott, az első vizsgálatra az érkezést követően két órával került sor, írja a 24.hu cikke.

Fél 4-kor már vért hányt, de nem kapott fájdalomcsillapítót, ahogy infúziót sem, miközben sem ételt, sem italt nem volt képes elfogyasztani. A nő este 7-ig tartotta magát - azt mondja, a nővérek addig keresztülnéztek rajtuk, semmilyen kérésüket nem teljesítették - akkor kezdett el kiabálni a kórházi személyzettel, hogy foglalkozzanak az édesapjával.

"Estére sikerült elérni, hogy megvizsgálják őt. 7 és 8 óra között CT-re vitték, ekkor derült ki, hogy a hasi artériája elzáródott, vérrög keletkezett, a vékonybél egy része elhalt. Zacher Gábor körülbelül ezzel egy időben érkezett meg a kórházba. Erre egy kicsit felpörögtek az események. ő hívta össze az orvosi konzíliumot. Édesapám infúziót kapott, végül 22 óra 45 perckor bevitték a műtőbe. Felnyitották és rájöttek, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni" - nyilatkozta Garai Ivett.

A nővel közölték, a műtét nem sikerült, édesapja meg fog halni. És így is történt: a férfi, miután a családtagok elbúcsúztak tőle másnap 11 órakor elhunyt.

Garai Ivett panaszt tett a Honvédkórháznál - az intézmény illetékese (Dr. Muzsaly Ildikó, az Egészségügyi Szervezési Intézet igazgatója a távollévő orvosigazgató nevében) azzal védekezett, hogy a felvétel idején 29 beteg vizsglatai zajlottak, a vizsgálatok során pedig újabb 68 beteg felvételére került sor. A válaszban azt is írták, a férfi áttétes daganatos állapota miatt menthetetlen volt, azaz - így a kórház - a korábban elvégzett műtéti beavatkozás sem eredményezhette volna életének szignifikáns meghosszabbítását.

"A betegkezelés a szakmai szabályai szerint történt" - ez a mondat is szerepel a válaszban.

Garai Ivett megszerezte Zacher Gábor elérhetőségét is, de ő nem reagált a panaszára. A 24.hu megkereste a Honvédkórházat, de a betegjogokra való tekintettel nem nyújthattak információkat az esettel kapcsolatban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak

Borúlátó Budapest: kevesen hiszik, hogy a járvány után több pénze lehet a fővárosnak

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában

Kiveszik az AstraZeneca-vakcinát az oltási programból Dániában