szerző:
- esel -
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lassan el kéne döntenie, hogy legyőzni vagy képviselni akarja-e a kádárizmust.

Szeretnék Magyarországot messzire vinni "a fideszes rémálomtól": a Nyugat, az igazságosság és a tudás társadalma felé. Nagyon messzire szeretnék vinni Magyarországot a gyűlöletkeltés politikájától, a megosztottságtól - hangsúlyozta az MSZP és a Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltje pártja ötödik születésnapján. A gond ezzel csak az, hogy kiderült: a fideszes rémálom leváltása érdekében Karácsony Gergely két kis kommunista rémálommal lépett együttműködésre.

Ez a liezon azért nem éppen a Nyugat és a tudás társadalma  felé mutat. De még az igazságosságban sem lennénk biztosak.

Természetesen sem a Kalmár Szilárd vezette Balpárt, sem a vörös csillagot büszkén viselő, Kádár sírját látogató Vajnai Attila nevével fémjelzett Európai Baloldal (korábban: Munkáspárt-2006) nem jelent ma közvetlen és nyilvánvaló kommunista veszélyt, a Fidesz bolsevik típusú hatalomgyakorlásához képest jelenleg igencsak érdektelenek. De Karácsony Gergely valószínűleg nagyon jól tudja, milyen óriási szerepe van a választások előtti időszakban a szimbólumoknak.

Két kis kommunista párttal együttműködni - szimbólum. De mit jelképezhet ez a lépés? Aki a kádárista nyugdíjasokat akarja magának megszerezni, annak elég volna - ugyancsak mélyen elítélendő módon - a szocialista populizmus útjára lépni, és 13. havi, valamint más, nem létező hónapok utáni nyugdíjat beígérni. Hoppá, ez meg is történt. A két kis párt támogatottsága, mozgósítási potenciálja elenyésző, elijesztő hatása nem alábecsülendő. Akkor? Mi itt a deal?

Az együttműködési megállapodás kulcsmondatának az tűnik:

Karácsony Gergely vállalja: kormányra kerülve képviseli, hogy a lakhatáshoz és a szociális biztonsághoz való jog egyaránt alkotmányos alapjoggá váljon.

Ezt azonban anélkül is vállalhatta volna, hogy a hátára veszi a hazaáruló és tömeggyilkos Kádár János örökségét büszkén vállaló kis párt teljes ballasztját, de nyugodtan ide vehetjük végül is a kommunizmus áldozatait is. Ráadásul mint a "forradalmi hírportálról" kiderült, ő kereste meg a két pártot, nem fordítva: "Karácsony Gergely kérte és meg is kapta a Balpárt és az Európai Baloldal támogatását."

"Egyetlen feltételünk van, hogy a szövetség ne a múltat építse, hanem a jövőt, nem a 2010 előtti világot szeretnénk visszahozni" - állította Karácsony Gergely a szülinapi rendezvényen. Ahogy a Népszava olvasóit is arról biztosította, hogy

ennek a társadalomnak mindig megvolt az egészséges túlélési ösztöne, levetette magáról Rákosit, kibekkelte Kádárt.

Ő azonban most éppen azokkal lépett szövetségre, akik nem kibekkelték Kádárt, hanem szerették, és erre még büszkék is. A helyzet az, hogy el kéne döntenie lassan az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének, hogy mi az álláspontja dolgokról, meddig hajlandó elmenni a kompromisszumokban, és azt is, hogy legyőzni vagy képviselni akarja-e a kádárizmust.

Nem a múltat akarja építeni? A szocialista társadalom egyértelműen a magyar múlt, a "2010 előtti világ" része. Nagyon jó lenne, ha ez így is maradna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Tim Cook: A szabadpiaci működés megbukott, a kormányoknak kell rendet tenniük

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát – érdekesebb, mint gondolná

Megfejtették a vombatok kocka alakú ürülékének titkát – érdekesebb, mint gondolná

Szeviép-ügy: Botkának ez kínos lesz

Szeviép-ügy: Botkának ez kínos lesz

Valamilyen kütyüt venne karácsonyra? Várjon még, a Mozilla megnézte, melyiket nem szabad

Valamilyen kütyüt venne karácsonyra? Várjon még, a Mozilla megnézte, melyiket nem szabad

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!

Nézni is rossz! Ilyen a laptopok pokla!