szerző:
hvg.hu

Észszerűtlen és átgondolatlan döntés a MMIA-s, EU-s pénzekről döntő, évtizedek óta működő alapok pályázati kiírásának visszavonása, értékelt az egyik érintett szervezet vezetője. Szerinte észszerű, hazafias célok mennek a levesbe az őrült politikai kampány miatt, amelyben a sajtó és az ellenzéki pártok is ludasak.

Öngyilkos, átgondolatlan döntés az állam részéről az idáig 20 éve működő migrációs és menekültügyi alapok befagyasztása, mondta a hvg.hu-nak Szántó Diána, az Artemisszió Alapítvány vezetője. A szervezet egyebek közt menekültek, migránsok, harmadik országbeliek integrációjával foglalkozik, ami

elemi érdeke minden országnak, ahol migráció van

 – és nem azért, mert azt gonosz erők kívülről megszervezik. Hiszen mindenkinek jobb, ha egy külföldről érkező ember hamarabb illeszkedik be egy társadalomba, hamarabb lesz annak hasznos tagja. De most nem ezek a szempontok.

A kormány a Stop Soros törvénytervezet után nem véletlenül vonta vissza ezeket a már kiírt pályázatokat, mondja Szántó, és hozta nehéz helyzetbe azokat a civileket, akik az átvállalt állami feladatukat EU-s forrásokból is végezték. Az Artemisszió tevékenységét a legutóbbi pályázati körben, ami 3 évre szól, 88 millió forinttal támogatta az EU, adminisztratíve a Belügyminisztérium, és amikor az ellenzéki pártok és a sajtó erre felhívta a figyelmet, akkor a kormány nem a normális, európai viselkedését tartotta fenn (ami lehetett akármilyen kis mértékű is), hanem a megszüntetés mellett döntött. Ezt Szántó az ellenzéki pártok és a sajtó együttes stratégiai hibájának tartja, akik gumicsontot csináltak a kérdésből.

©

Korábban, 2015-16-ban volt már szünet a MMIA-pályázatok kiírásában, de akkor technikai jellegű volt a szünet oka. Most politikai. Az Artemisszió vezetője hozzáteszi, a tevékenységüket akkor is át kellett volna strukturálni, ha a kormány nem vonja vissza a pályázatokat, mert a visszavont kiírásban meg sem jelent az integráció (itt olvasható, milyen területekről vontak vissza pályázatokat a lakhatástól a sérülékeny csoportok kezelésén át az oktatásig).

Az Artemissziót nem is sikerül ezzel megállítani, mondja Szántó, a szervezet folytatja a tevékenységét, a kifutó projektek véget érnek, majd a hozzájuk kapcsolódó tevékenység szünetelni fog, amíg a szervezet nem tud más működésre átállni. Ez a kormányzati lépés nagyon rosszul érinti a szervezetet, nő a civilek kiszolgáltatottsága, összegzi Szántó Diána.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!