szerző:
hvg.hu

A Független Diákparlament molinóval, hangosbeszélővel, mécsesekkel és nagyjából 30 diákkal készült az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartandó sajtótájékoztatóra.

Több ezer diák követelte január 19-én a Parlament előtt, hogy az oktatási rendszerre vonatkozó 12+1 pontját fogadja el a kormány. A megmozduláson az is elhangzott, a követeléseiket maradéktalanul el akarják fogadtatni, az arra adott határidő pedig január 31-én jár le. Erre az alkalomra a tüntetést szervező Független Diákparlament sajtótájékoztató hívott össze.

©

Az Emmi bejárata előtt két rendőr alkot kordont, de további rendőrök is biztosítják a sajtótájékoztatót, ahol a szervezők ismét felolvasták 12+1 pontos követelésüket.

A diákok 18 óráig várták, kapnak-e a választ a minisztériumtól, nem érkezett reakció: nem kezdődnek egyeztetések tehát a diákok pontjairól. Válasz híján a szervezők jelezték, hogy Orbán Viktorhoz fordulnak, nyilvános vitára hívják, amire február 7-ig kell választ adnia. Ha nem áll ki, február 23-án újabb, nagy demonstráció lesz Budapesten.

©

A diákok azt mondták a hvg.hu-nak, olyan vitát képzelnek Orbánnal, aminek az időpontját ő választhatná meg, az oktatásról szólna és sajtónyilvános lenne. Erről a levelet ma küldik el a miniszterelnöknek.

Az esetleges tüntetés pedig úgy lenne nagyobb szabású, hogy más szervezetek is beállhatnának mögé, civilek, nem csak oktatási profilúak, de pártok nem.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

"A diákokat 12 év szigorított fegyházra ítélik": ezrek tüntettek a Kossuth térnél

A mostani oktatási rendszer szorongó felnőtteket nevel a diákokból, az oktatásban elmaradt a rendszerváltás, a tanulók túlterheltek, sokszor felesleges ismereteket is el kell sajátítaniuk – hangzott el a pénteki délután diáktüntetésen Budapesten. A szervezők szerint követeléseik azonnaliak, ha január végéig a kormány nem reagál azokra, újabb tüntetések jöhetnek.