szerző:
Gergely Zsófia

Látványos reakciókat vált ki cikkünk, miszerint az MNB-nek közel egy évig nem tűnt fel, hogy a Kulcsár-ügyben elítélt bűnöző irányít egy tőzsdei céget. A tőzsde felügyeletét ellátó jegybank támadássorozattal vádolta a hvg.hu-t, most pedig az érintett milliárdos cég állítja a tőzsdei honlapon, hogy cikkünkkel árfolyam-befolyásolást, sőt, bűncselekményt követhettünk el. De azért villámgyorsan lecserélték a leleplezett elnököt, így már nem a Kulcsár-ügyben elítélt Kerék Csaba áll az Kartonpack igazgatóságának élén.

24 órán belül eltüntették az igazgatóság elnöki posztjáról a Kulcsár-ügyben elítélt Kerék Csabát, miután szerdán megírtuk, hogy a tavaly márciusban hozott, jogerős bírósági ítélet ellenére még mindig ő a Kartonpack Nyrt. elsőszámú vezetője. Annak ellenére, hogy a Kulcsár-ügy másodrendű vádlottjaként nemcsak három év szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélték, de a cégvezetéstől is eltiltották.

A milliárdos csomagolóanyag-gyártó részvényeiről tájékoztató hivatalos, tőzsdei adatlapon most már Bencze Bálint András szerepel, mint megbízott elnök. Kerék továbbra is ott van az igazgatóság tagjai közt, de ezek szerint az elnöki posztot villámgyorsan másra testálták:

Ilyen volt - ilyen lett
©

A több mint egy évtizeden át húzódó Kulcsár-ügyben született ítéletről a média széles körben beszámolt, Kerék szerepe általánosan ismert volt, az MNB-nek viszont közel egy éve így sem tűnt fel, hogy egy elítélt cégvezető ténykedik a tőzsdén. Pedig a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) információi szerint egy magánszemély tavaly nyáron még bejelentést is tett a Kartonpackkal kapcsolatban a felügyeletnél. Az is érdekes, hogy a cégbíróság március óta miért nem törölte Kerék Csabát a cégjegyzékből, illetve miért nem vette fel azoknak a nyilvántartott listájára, akiket a cégvezetéstől eltiltottak. Így aztán az elítélt cégvezető simán ott felejtette magát a társaság élén cikkünk megjelenéséig.

Ellenük és szegény MNB elleni támadás a cikkünk

A gyors vezetőváltás úgy tűnhet, mint egy beismerés, ehhez képest a tőzsdei cég cikkünk megjelenésének napján közzétett egy rendkívüli tájékoztatást a BÉT honlapján a „részvényeseknek és a tőkepiac szereplőinek”. Ebben kifejezetten hivatkoznak lapunkra, illetve a cikkre, de  azzal, hogy ennek „sugalmazásával ellentétben a Kartonpack Nyrt. és annak igazgatósága jogszerűen, a törvények betartásával működik, a cég stabil és jogszerű működése biztosított”.

Az egészet nemtelen támadásnak tartják méghozzá nemcsak saját maguk ellen, de a felügyeletet ellátó MNB ellen is. Sőt, egyenesen azt állítják nyilvános közleményükben, hogy "valótlanságokat tartalmazó" cikkünk "a valós állításokkal összemosva és a Kartonpack árfolyamának közelmúltbeli mozgásával összefüggésben

alkalmas lehet tisztességtelen árfolyam-befolyásolásra, adott esetben akár bűncselekmény elkövetésére is”.

Ezért „haladéktalanul megteszik a szükséges bejelentéseket az illetékes hatóságok felé” – közölték.

Az MNB is vagdalkozással válaszolt

A pikáns módon védelmükbe vett MNB szintén vádaskodással reagált: azt állították, hogy „szakmaiatlan támadást intéztünk” ellenük, és rajtuk kérjük számon a bírósági ítéletet. Pedig nem az ítélet végrehajtására kérdeztünk rá náluk, hanem azt firtattuk, hogy erre köteles felügyeletként miért nem vizsgálják ezt a kérdést, illetve miért nem tesznek lépéseket.

Annak ellenére, hogy a vagdalkozó sajtóközleményt gyorsan meg tudták írni, a szakmai kérdéseinkre azóta sem sikerült válaszolniuk. Azt elismerték, hogy tudtak a Kulcsár-perben született ítéletről, és végül törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményeztek az illetékes cégbíróságnál, azonban utóbbi részleteiről már hallgattak.

Csak formális a vezetőcsere?

A részvénytársaság Kerék elnöksége alatt, decemberben összehívott egy közgyűlést, ahol beszavazták az elítélt cégvezető testvérét, Kerék Lászlót az igazgatóságba. Ráadásul olyan részvényekkel szavazták ezt meg, amire nézve a Kulcsár-perben jogerősen vagyonelkobzást rendeltek el, így elvileg már a Magyar Állam birtokában vannak. Emiatt a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) bíróságon támadta meg a határozatot, kérve annak hatályon kívül helyezését.

Kerék Csaba beszél a Fővárosi Bíróságon a Kulcsár-ügy tárgyalásán 2008 augusztusában
©

A szervezet vezetője, Dióslaki Gábor szerint hiába hajtottak végre gyorsan a vezetőcserét, látszik, hogy Kerék nem akarja elengedni az egyik legfontosabb testületet. „A jogerős ítélet miatt a társaság igazgatóságának meg kellene állapítania, hogy Kerék posztja megszűnt, de akár ő is lemondhatna. Viszont láthatóan nem akarja elhagyni az igazgatóságot, csak formailag más lett az elnök – magyarázta.

Még mindig lenne mit korrigálni, ha már tőzsdei cég?

A Tebész vezetője szerint azonban még mindig helytelen adatok szerepelnek a tőzsdei cég hivatalos adatlapján, ezért csütörtökön a BÉT elnökéhez fordultak. Nem stimmel ugyanis a cég tulajdonosai közül a legnagyobb és a második legnagyobb részvénytulajdonos neve és tulajdoni hányada.

A bíróság ugyanis teljes vagyonelkobzást rendelt el a Kerék érdekeltségébe tartozó Britton Capital and Consulting Kft.-re, illetve az amerikai Britton Llc.-re. Az ítéletben információnk szerint kifejezetten szerepel, hogy a cégek vagyonának – a kártérítés érdekében való – elkobzása kiterjed a két cég Kartonpack Nyrt.-ben lévő részvényeire is. A BÉT honlapján elérhető hivatalos adatok alapján jelenleg, közel egy évvel a jogerős ítélet még mindig a két Britton-cég a legnagyobb részvényes.

„A jogerős vagyonelkobzási rendelkezés miatt a jogfosztott személyek tulajdonosként való feltüntetése jogsértő és félrevezető, ráadásul sérti a BÉT vonatkozó szabályzatát is” – tájékoztatták a tőzsde vezetőségét. Kérik, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket „a Budapesti Értéktőzsde hitelének fenntartása érdekében”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gergely Zsófia Itthon

Matolcsyéknak nem tűnt fel: elítélt bűnöző irányít egy tőzsdei céget

Még mindig egy Kulcsár-ügyben jogerősen elítélt, a cégvezetéstől ráadásul eltiltott bűnöző irányít egy milliárdos tőzsdei céget, de ezt valamiért a felügyeletet ellátó MNB tavaly március óta nem vette észre. Azt azért elismerték, hogy hallottak már a 12 éven át nyúló ügyről.

Gergely Zsófia Itthon

Matolcsyék vagdalkoznak: támadássorozattal vádolják a HVG-t

Szakmai kérdéseinkre azóta sem válaszolt, de vádaskodó sajtóközleményt gyorsan ki tudott adni az MNB, miután megírtuk, hogy közel egy éve nem vesznek észre egy elítélt bűnözőt egy tőzsdei cég vezetői posztján. Ebben erősen csúsztatva azt állítják, hogy rajtuk kértünk számon egy bírósági ítéletet, pedig pont azt firtattuk, tőzsdei felügyeletként miért nem tesznek lépéseket.

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Macron fog tárgyalni Iránnal a G7 nevében

Félbeszakadt a Savaria Karnevál a vihar miatt

Félbeszakadt a Savaria Karnevál a vihar miatt

Leállt az egyik hajtómű, mégis folytatta útját Prága felé egy Boeing

Leállt az egyik hajtómű, mégis folytatta útját Prága felé egy Boeing

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Újabb fontos pozícióba kerülhet az uniós bankfelügyelet magyar főigazgatója

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Lecsitítják a Jaguart: egyre nagyobb divat az oldtimerek villanyosítása

Izraeli drónok zuhantak Bejrútban a Hezbollah-központra

Izraeli drónok zuhantak Bejrútban a Hezbollah-központra