szerző:
hvg.hu

Több dolgozónak is csak januárban utalták a novemberi és a decemberi béreket, mostanra kiderült az is, hogy miért.

A novemberi fizetést január 10-én, a decemberit január 15-én kapták meg a nyilván boldog karácsonyt elkönyvelő dolgozók. A kifizetésekhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztosított forrást a költségvetés tartalékából, írtuk január közepén a 24.hu adataira hivatkozva.

Most a portál azt is megírta, hogy miután kikérték a két említett tárca szerződését, kiderült, mire kért pénzt az AJTK, azaz mire hivatkozva nem jutott pénz a fizetésekre. A humántárcától Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, illetve az AJTK oldaláról az azt vezető Antall Péter, illetve a kuratórium elnöke, a kormány kedvenc biztonságpolitikai szakértője, Nógrádi György írt alá szerződést. Az Emmi „a Tudásközpontban felmerült rendkívüli kiadásokra (pl. költözködés)” csoportosított át a költségvetés „felsőoktatás speciális feladatai” sorból 69,6 millió forintot, ez ennek a költségvetési sornak a 10 százaléka.

Az AJTK-nak azért kellett költöznie, mert a korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen bérelt irodáit a Matolcsy György által nyomott MNB-tanszék kapta meg. A tudásközpontnak így az egyetemmel szomszédos irodaházba kellett költöznie, amely a szerződés szerint üres volt, így be is kellett rendezni. Tételesen:

  • Irodabérlet: 26.708.414 forint
  • Üzemeltetési költség: 13.068.750 forint
  • 41 munkaállomás kialakítása: 6.132.257 forint
  • Irattartó szekrények: 958.205 forint
  • Tárgyaló: 1.155.000 forint
  • Konyha: 253.216 forint.
  • Ezen felül bérköltségre összesen 21,3 millió forintot kapott még az Emmitől az AJTK.

Antall január 10-én azt írta a munkatársainak, hogy „végre megérkezett az összeg az Emmitől. A mai napon elutalásra kerülnek a novemberi fizetések. Pénteken pedig megtérítjük a bérletek költségeit. […] A KKM-től a támogatásra még várunk, de az is hamarosan megérkezik. A decemberi fizetések kifizetését is igyekszünk minél hamarabb megtenni.”

A legutolsó adatok alapján 43-an dolgoznak a Tudásközpontnál, de azt a portálnak nem árulták el, mekkora ott a havi bértömeg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!