Windisch Judit
Windisch Judit

Lévai Katalin felfüggeszti tagságát a szavazásra buzdító V18 csoportban, mert van egy kis ellentmondás az indulása és a csoport elvei között.

A volt szocialista miniszter és EP-képviselő egy furcsa hátterű újságban debütált, majd árulta el múlt héten a hvg.hu-nak, hogy Zuglóban elindul az országgyűlési választásokon, abban a körzetben, ahol a szocialista Tóth Csaba nyert 2014-ben. Lévai Katalin a sajtótájékoztatón bejelentette, felfüggeszti tagságát a választásra buzdító V18-csoportban, amely elég közel volt Karácsony Gergely szocialista-párbeszédes miniszterelnök-jelölthöz, a csoport több tagja ott van Karácsony mögött is.

Most vált hivatalossá Móricz Eszter volt szocialista politlikus indulása is. Móricz Eszter 2014-ben még az MSZP tagjaként, az Összefogás színeiben indult, és 277 szavazattal maradt el a fideszes győztes, László Tamás mögött. Most az MSZP és DK alkuja alapján itt a DK állíthat jelöltet. Gyurcsányék döntése értelmében a polgármester, Hajdu László indul a mandátumért. Kerületében múlt héten Móriczról is megjelent egy ugyanolyan lap, mint Lévairól, ám ő hétvégén még nem akarta megerősíteni indulását.

©

Most arról beszélt, "meghallotta a kerületiek hangját", többen kapacitálták az indulásra, az pedig "egybeesés, hogy a Lendülettel Magyarországért párt megkereste." Szerinte a baloldali pártok csak az osztozkodással vannak elfoglalva. Móricz vitatta azt az értelmezést, hogy ők baloldali jelöltek ellen indulva a Fidesz érdekét segítik.

Nem indulunk senki ellen, esélyt szeretnénk adni a választóknak. Legyen elég az acsarkodásból, azzal nem lehet előre jutni.

Móriczot az MSZP tavaly nyáron kizárta a pártból – Móricz a döntés után fellebbezett ugyan, ám weboldalán 2017 novemberében már azt közölte, hogy független képviselőként folytatja, a végső döntést a párt kongresszusának kell meghozni. Móricz volt az, aki a kvótanépszavazás kapcsán a kormány mellett állt ki, illetve több kérdésben együtt mozgott a Fidesszel Hajdu László DK-s polgármester ellen. Utóbbi miatt kapott fegyelmit, és indult el kizárása. Móricz viszont párttagsága megfosztása után a Magyar Időknek arról beszélt, azért állították félre, hogy megágyazzák a terepet Gyurcsány Ferencnek, aki az akkori pletykák szerint ott indulhatott volna egyéniben.

©

Kunhalmi Ágnes szocialista politikus is izgulhat: a 18. kerületben Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke indul. Ott Kunhalmi 4 éve kevesebb mint 60 szavazattal maradt le a fideszes győztes mögött. Kunhalmi ráadásul csak beugrott Simon Gábor helyett, akit a választási kampány közepén helyeztek előzetes letartóztatásba eltitkolt osztrák bankszámlája miatt.

Lévai Katalin azt ígérte, ha kiderül, hogy nem a Lendületben jelöltjei a legesélyesebbek a körzetben, visszalépnek. Azt mondja, nagyjából egy hónap múlva mérnének az esélyesebb körzetekben, ezt a párt finanszírozza. A kutatásokat egyfajta előválasztásnak tartják. Kérdésünkre, hogy miből, mikor a nagyobb pártok is azt állítják, nincs rá pénzük, Lévai azt mondta, reméli, a kampánytámogatásból jut erre is. Móriczhoz hasonlóan Lévai sem gondolja, hogy ők vernék szét a baloldalt, ő sem látja, hogy összefogás lenne.

Miért feltételezzük, hogy akikről eddig tudni, hogy indulnak, azok lennének az esélyesek?

Ha az látszik, 10-15 százalékkal vannak lemaradva a baloldali jelölt mögött, visszalépnek. Lévai szerint a Jobbikkal nem foglalkoznak. A kampánytámogatási szabályok miatt ha a párt nem éri el az 1 százalékot, a jelölt pedig a kettőt, vissza kell fizetni az állami támogatást. Erre azt mondta, tisztában vannak ezzel, de bízik benne, hogy elérik az egy százalékot.

Most öt jelöltet mutattak be, a többit akkor fogják, mikor már összeszedték az aláírásokat. Felvetésünkre, hogy ha nem mondják meg, ki a jelölt, honnan fogják tudni helyben, hogy kinek kell aláírni, Fölvényi György azt mondta, helyben azért ezt tudni fogják.

©

Lévai egyébként továbbra sem tud arról, milyen lapnak nyilatkozott, felvetésünkre, hogy van, akit a Szabad Zugló a fideszes kerületi lap Zuglói Korzóra emlékeztet, nem tudott érdemben reagálni, "nem tudom, mire hajaz", azt mondta, őt megkeresték a laptól, a pártjáról kérdezték, és a szöveget, amit mondott, változtatás nélkül lehozták.

Emlékeztet ez valamire

A fővárosi eset – vagyis baloldali veteránt indítani a baloldal által támogatott jelölt ellen – emlékeztet arra, ami Hódmezővásárhelyen zajlik. Ott a szocialisták és a Jobbik által egyaránt támogatott jelölttel, Márki-Zay Péterrel szemben elindult az időközi polgármester-választáson Hernádi Gyula szocialista politikus – akit azóta kizártak a pártból. Helyben gyanúsnak tartják, hogy Hernádi szóróanyaga villám gyorsan elkészült, illetve azt is, hogy szórólapját a fideszes önkormányzat anyagával, nem egyszer a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán reklámanyagával együtt dobták be a postaládába.

Az esetről a 444.hu számolt be januárban, de többen megerősítették a hvg.hu-nak is. Helyben emlegetik Lázár Jánossal való kapcsolatát is, a teniszklubon keresztül, melynek ő az elnöke. Hernádi élénk piros szórólappal kampányol, azt hirdeti, ő az igazi baloldali jelölt, mail-címe alapján a vásárhelyi baloldal jelöltjeként láttatja magát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Lázár János mezítláb és hegymenetben kezdi a napot – fotók

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Három kávézót is nyit a Starbucks, ebből az egyiket vidéken

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett