szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A súlytalan Fodor Gábor indul az erős szocialista helyett abban a körzetben, ahol a Jobbik elnöke az egyik ellenfél. A változásnak Vona Gábor biztosan örül.

A szövetségesi politika érvényesítése jegyében muszáj volt valamilyen helyet találni Fodor Gábornak, a szabad szemmel alig látható Liberálisok Pártja elnökének, ha már a meg nem erősített hírek szerint Molnár Gyula MSZP-s pártelnök javaslatát az elnökség leszavazta, így Fodornak nem néz ki befutó hely a Karácsony Gergely vezette listán.

Fodor a listás helyét minden bizonnyal elbukja, és egy egyéni körzettel vigasztalódhat. A város szülöttjeként Gyöngyösön indulhat a politikus, ahol kedden könnyes szemmel lépett vissza a versenytől Hiesz György polgármester, aki ezzel az MSZP-től is búcsút vett.

Vona Gábor Jobbik-elnök örülhet: Hiesz erős embere volt a helyi ellenzéknek, míg Fodor egy ideje inkább a budapesti XII. kerületben fordul elő. Az esélyeket a korábbi meccsek is mutathatják. Fodor Gábor ugyanis legutóbb 1994-ben – a nagy szocialista földindulás idején – nyert mandátumot egyéniben Gyöngyösön. Hiesz Györgyöt győzte le a második fordulóban, de nem sokkal: Fodor 42, Hiesz 37,8 százalékot szerzett. Négy évre rá a baloldal elbukta a körzetet, Fodor pedig nagyon lemaradt: a fideszes Mánya Kristóf 45,2 százalékkal győzött, Hiesz 41,9, míg Fodor csak 12,8 százalékot ért el.

Többet Fodor nem vállalt egyéni megmérettetést, listán került be a parlamentbe, 2010-ben pártjával együtt kiesett, majd 2014-ben az Összefogás országos listájának negyedik helyét kapta meg, így tért vissza a parlamentbe.

A gyöngyösi körzetben először 2010-ben indult el Vona Gábor, akkor harmadik lett 20 százalékkal a fideszes Balázs József és a szocialista Magda Sándor mögött. 2010-ben a körzetet a Fidesz vitte, ahogy 2014-ben is, Vona Gábor viszont már alig maradt le a mandátumról: Horváth László 37 százalékot ért el, a Jobbik elnöke pedig 35,7-et, szavazatszámban 639 volt kettejük között a különbség. A szocialista jelölt, Sós Tamás hozzájuk képest jócskán lemaradva, 22 százalékot ért el.

Hiesz György a hivatalban lévő polgármester Gyöngyösön, és nagyon népszerűnek tűnik: 2014-ben 31,5 százalékkal nyert, a fideszes és jobbikos polgármesterjelölt 24 illetve 27 százalékot kapott úgy, hogy a képviselő-testületben rajta kívül 5 baloldali, 6 jobbikos és 3 fideszes ül.

Vona Gábor tehát egy erős ellenfél helyett kapott egy gyenge kihívót Fodor Gábor személyében, ráadásul Hiesz gyöngyösi szimpatizánsai jó eséllyel vándorolnak szép számmal hozzá, a kedveltjüket kifúró Fodor helyett. Így az is lehet, hogy a Jobbik elnöke egyéniben nyerni tud. Ez hatalmas eredmény lenne a Jobbiknak: eddig csak a tapolcai időközi választáson tudtak egyéni mandátumot szerezni, ahol Rig Lajos indult. Különösen értékes lehet egy győzelem Vonának, aki a néppártosodással hatalmas kockázatot vállalt, és a kormánysajtó jó ideje építi fel a Jobbik párton belüli ellenzékét, hogy a választások után leszámoljanak elnökükkel. Nem mindegy tehát, személyesen milyen eredményt tud majd felmutatni.

Vona visszafogottan örül: a Magyar Nemzetnek azt mondta, Horváth leváltására készül, Fodor Gáborral nincs dolga. Hiesz György visszalépését pozitívan értékelte, szerinte egyéniben nem sok esélye volt, a város működése szempontjából pedig jó, ha az önkormányzati választásra koncentrál, a polgármesternek ugyanis egy fideszes és egy jobbikos alpolgármestere is van.

A baloldali pártok hivatalosan azt kommunikálják, hogy a Jobbikkal nincs semmiféle együttműködés, a háttérben viszont már megengedőbbek, egy magas rangú forrásunk például azt valószínűsítette, azokban a körzetekben, ahol a Jobbik erős, nem lesz túl combos az ő kampányuk, de ennél bátrabb együttműködési formákról is hallani elméleti síkon. Az biztos, hogy sem a DK, sem az MSZP nem fog sok erőt belefektetni a liberálisok egyéni kerületébe, és a helyi alapszervezetek lelkesedése is visszafogott lehet.

A Jobbik információink szerint 50 körzetre koncentrál kiemelten, és ők sem fognak erőforrást pazarolni ott, ahol a baloldalnak van egyértelmű esélye a Fideszt megfogni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márki-Zay szerint lényegében zsarolással vesznek rá polgármestereket a Fidesz támogatására

Márki-Zay szerint lényegében zsarolással vesznek rá polgármestereket a Fidesz támogatására

Hamarabb a vártnál: a Microsoft bejelentette a Surface Duo androidos telefont

Hamarabb a vártnál: a Microsoft bejelentette a Surface Duo androidos telefont

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége