Windisch Judit
Windisch Judit

Az Együtt elnöke a Spinoza házban jelentette be, lezárult a gyermekelhelyezési pere volt élettársával, beszélt az ügy következményeiről és arról is, hogyan lett politikus és miért utálja Gyurcsány Ferencet.

Mosolyogva érkezett Juhász Péter, az Együtt elnöke kedd este a Spinoza házba: ott jelentette be, lezárult a gyermekelhelyezési per, amely volt élettársával zajlott. Az ügy részletei nyilvánosságra kerültek: az iratok szerint a volt élettárs azt állította, Juhász bántalmazta őt, és két napig fogva tartotta. Juhász ezt cáfolta, azt elismerte, hogy dulakodtak, de azt mondta, ő soha nem üt meg senkit. Védekezésképp ő is elég sok mindent nyilvánosságra hozott magánéletükről. (Az ügyről részletesen ebben a cikkünkben olvashat.)

Juhász este annyit mondott, a helyzet megoldódott, közös megállapodással zárult a per, de ennek részleteit nem közölte. "Nem nyilatkozom többet családi dolgokról."

Bár rövidre akarta zárni, a kérdező, Rangos Katalin nem hagyta annyiban, többször visszakérdezett arra, miért lett ennek ekkora súlya, illetve milyen következményei lehetnek az ügynek. Juhász szerint a Rogán, illetve Orbán elleni munkája miatt őt személyében, és az Együtt-et is támadták. Szerinte ő "levette Rogánt a térképről".

 

©

De honnan? – hangzott a visszakérdés, mire Juhász azt magyarázta, a jelöltek listájáról. "Az Orbán nevű maffiózó bárkit kinevezhet miniszterré. Ott van még a Németh Szilárd nevű vaddisznó is, aki szintén nem politikus, hanem báb" – mondta Juhász, a közönségnek pedig a vaddisznózás különösen tetszett.

Juhász szerint Rogán megszűnt önálló entitás lenni, Orbán tartja lélegeztetőgépen, holott korábban ő volt az egyik legnépszerűbb politikus, és arról cikkeztek, ő vagy Lázár lehet Orbán utódja. Ma már erről szó sincs – állapította meg.

A botrány ártott neki és a pártjának is, a nettó fideszes szavazóbázishoz nyilván csak az jutott el, ami az Origóban, a Tényekben vagy az Echo Tv-ben megjelent, a saját szavazótábort viszont feltüzelhette az ügy, mert elegük lehet abból, hogy Juhászt ezzel próbálják "kicsinálni".

"Nekünk ez segített is. Személyesen iszonyú rosszat tesz, Vásárosnaményban majd szemen köpnek, mert csak a kormányoldali médiát hallják."

 

©

Azt mondja, a karaktergyilkosság nemcsak az ellenfél megsemmisítésére jó, hanem arra is, hogy elvonja idejét a valós politikusi munkáról.

"Ha lekötik a másik energiáját, akkor nyernek. Ha egyesével kivesznek embereket, azzal megkönnyítik a saját kampányukat."

Juhász bevallotta, az elmúlt másfél évben a gyerekeiért küzdött, az vitte el az energiáit, emiatt foglalkozott kevesebbet közéleti ügyekkel.

Újabb kínos pont: sajtófigyelés Portiknak

Hogyan lehetett bevállalni a sajtófigyelést a 15 évre elítélt Portik Tamás számára? – kérdezte Rangos Juhászt, mire a politikus arról beszélt, Portik titkárnője ígért neki egy képet, amelyen Rogán Portikkal látható, cserébe kérte, hogy a per sajtóvisszhangját gyűjtsék össze. Miután amúgy is kapnak sajtófigyelést, ezt a paksamétát adta át Juhász a nőnek a képért cserébe. "Ezt legközelebb is megtenném."

Korábban nem pont így fogalmazott, de a lényeg, a sajtófigyelés elvégzését elismerte. Azt viszont tagadta, hogy pénzt kapott volna Portiktól. A kedd esti beszélgetésen is azzal kezdte a választ, épp most nyert meg két sajtópert a róla megjelent cikkek miatt.

 

©

Itt is elmondta, a Pesti Srácok állításával szemben nem új autója van, egy 8 éves kocsit vett, 1 millió forintért. "Ezek nem olyan irreális összegek, mint amik helikopteren repkednek", majd megemlítette a csíkhúzást is, és jelezte, sem a helikopter, sem a csík nem volt véletlen utalás.

Miért utálja Gyurcsányt

Beszélt a civil szektorban végzett munkájáról, a Kendermag Egyesületről, a TASZ-nál végett roma programról – a romák elleni támadássorozatkor részszervezője volt annak, hogy az egyik temetés tüntetéssé váljon – és elmondta, a Hollán Ernő utcai robbantás miatti tüntetést ő szervezte, szintén civilként.

"Akkor utáltam meg Ferit, mikor ráült egy civil ügyre."

Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként 2008-ban részt vett a demonstráción, és újságírói kérdésre mondott is néhány mondatot, annak viszont nem találtuk nyomát, ami miatt Juhász kiakadt rá. Az esten úgy fogalmazott: "más, ha odajön a rendezvényre, és más, ha fölhekkelteti magát a színpadra."

Az MTI tudósításokat végignézve az épp Budapesten lévő Gerhard Schröder volt német kancellár mondott pár szót. Amúgy azt mondja, jóban van Gyurcsánnyal, bár politikailag nem feltétlen értenek egyet.

Arról is beszélt, hogyan lett politikus. A Millát véletlenül alapította: egy férfi megkereste a Tilos Rádiót és a TASZ-t is, hogy segísenek tüntetést szervezni a sajtótörvény ellen, mire mindkét helyen Juhászt ajánlották azzal, hogy ők szervezetileg nem tudnak segíteni, de "itt ez az elmebeteg Juhász, aki mindenben segít".

 

©

Az első tüntetésen csalódására 1500 ember vett részt, majd megalapította az Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoportot, ami már jóval nagyobb tömegeket mozgatott meg és mozgalommá vált. Ő nem volt előtérben. Majd megérkezett Bajnai Gordon, aki kérte, csatlakozzon hozzá, hozzanak létre egy civil ernyőszervezetet. Ez végül bebukott, innentől jött a pártalapítás, tudta, ha kiszáll, az lesz a hír, hogy a Milla otthagyta Bajnait. (A Millából többen távoztak, mikor párttá vált.)

"Anyám úgy nevelt, hogy ne legyek párttag. Ezt úgy teljesítettem, hogy nem léptem be pártba, hanem alapítottam egyet Bajnai Gordonnal közösen."

A 2014-es összefogásnak nem örült, megértette, hogy szervezetileg nem szállhat ki, de a közös listáról lehúzatta magát.

Hollik legyőzhető?

A beszélgetés jó részét a nettó pártpolitika vitte el, Juhász ismét beszélt a koordináció fontosságáról – szerinte úgy legyőzhetó az első választókerületben induló Hollik István –, arról, hogy amit az MSZP és a DK csinált, az miért nem valódi visszalépés, és ütötte a többi kis ellenzéki pártot, amelyeknek vidéken nincsenek ismert emberei. Szerinte az Együttnek vannak, 15-20 helyen ők a legjobbak.

Továbbra is arra számít, lesz megállapodás az ellenzéki oldalon, "nem új pólus, nem közös lista", hanem koordináció az egyéni körzetekben. Bangóné nevét a beszélgetés alatt többször majdnem eltévesztették, kis híján Bangó Margit lett belőle.

A minimál cél az, hogy önálló frakciójuk lesz a parlamentben. Ehhez öt százalék kell, a közvélemény-kutatási adatok szerint ennek a közelében sincsenek. Juhász mindenesetre bizakodó: a magánéletét megoldotta, megoldja a politikai életét is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Csak egy szakadt fotója volt édesapja katonakorából, aztán feltöltötte az internetre

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót

Zsidóktól elrabolt kincsek változtatták meg a náci bírót