szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kezdődik az Országgyűlés tavaszi szezonja, a ciklus utolsó felvonása. Ilyenkor a kormányfő szokott számot adni ügyeink állásáról, de mivel az ügy most az OLAF-jelentés volna veje viselt dolgairól, így inkább Szófiában védi a határt. Mi azért követjük az eseményeket.

1 2 3
Sorrend megfordítása

Ezzel lezárulnak az írásbeli kérdések

Lezárjuk percről percre tudósításunkat.

Tóth Bertalan fékezhetetlen: most az MNB-t kérdezi

Nagy Márton jegybanki alelnök válaszol neki. Tóth felrója azokat a szabálytalanságokat, amelyek huzamosabb ideig zajlottak, és mostanában derült rájuk fény. Tudatosan ügyetlenkedés zajlik vagy alkalmatlan a jegybank a pénzügyi szektor ellenőrzésre?

Nagy Márton kiáll Windisch László felügyeleti jegybanki vezető munkája mellett. Tóth technikai kérdésekből vezet le félrevezető állításokat. A Kúria félreértette a törvényt, ezért az Alkotmánybírsághoz fordul az MNB, illetve a NGM-hez és IM-hoz is a hatósági jogkörökről szóló kúriai ítélet miatt.

Hadházy most kérdezhet...

...mert visszajött Horváth István államtitkár, és el is fogadja őt válaszadónak Hadházy. Az LMP-s képviselő az OLAF-féle ügyekről kérdez.

Horváth István azt mondja, "kicsit tanácstalan vagyok", nem kérdést kapott Kósa miniszter, hanem Hadházy folytatja közéleti ámokfutását, "reménytelen helyzetben lévő párt" tagjaként – Horváth ezért inkább PR-adatokat mond.

Hadházy nem fogadja el a válaszát, "Ön még kezdő lehet", a kérdés az, hogy Horváth honnan hallott először a LED-lámpás lehetőségekről, honnan tudta meg az Elios-munkatársak telefonszámát fél évvel a tender kiírása előtt.

Horváth szerint Hadházy csak a maga érdekét nézi, a "Ron Werber-i és simicskai gyűlöletből nem kérünk".

Miért nem segíti a kormány a külföldi magyarok szavazását?

Kérdezi Szávay István a Jobbikból Szijjártó Pétert. A magyarországi állandó lakcímmel rendelkező állampolgárok nem szavazhatnak levélben.

Szijjártó Péter válaszol, szerinte próbáljuk növelni a konzuli irodák számát, javítani a hozzáférés lehetőségét.

Szávay szerint a levélszavazás kiterjesztése lenne a megoldás, sok magyar nem tud gyakorlatilag szavazni, a kormány az elmúlt években "százezreket telepített ki".

Szijjártó szerint ezt az utolsó mondatot "nem gondolhatta komolyan" Szávay.

Kósa Lajost kérdezné Hadházy Ákos, de...

...Kósa mellett a kijelölt válaszadó Horváth István államtitkár sincs az ülésteremben, ezért halasztódik a válaszadás.

Azonnali kérdések jönnek, Tóth Bertalan kérdez ismét

Polt Pétertől kérdezne, de beéri a helyettesével is. "A vő-ügy", így hívja az MSZP az ELIOS-botrányt, amelyben Tiborcz István, Orbán veje is érintett, és amelyben üzemszerűen, bűnszövetkezetben követték el a csalásokat a hírek és az OLAF-jelentés szerint. "Mi kell még ahhoz, hogy az ügyészség végre lépjen?" – kérdezi a Legfőbb Ügyészséget Tóth.

Lajtár István legfőbbügyész-helyettes veszi át a szót, aki ismerteti az EU-s intézmény kompetenciáit és az ügyészségi protokollt. A nyomozást elrendelték, a Készenléti Nyomozóiroda nyomoz. Az ügyészégnek teljes bizalma van az OLAF iránt – ez némileg különbözik a kormány álláspontjától.

Tóth válaszára Lajtár kijelenti, nem védik senkinek az érdekét.

Kontrát Károly: Kérjen bocsánatot Vona Gábor a nyugdíjasoktól!

Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár azt állítja, a kormány mindig is különbséget tett menedékkérő és gazdasági migráns között. Mi mindig segítettük a rászorulókat, a magyaroknak van szíve – Kontrát szóról szóra ismétli a korábban a szintén jobbikos Staudt Gábornak elmondott, napirend előtt elmondott válaszát. Betartjuk a kötelezettségeinket, mondja Kontrát, bár az ENSZ ezt máshogy látja.

Mirkóczki nem fogadja el a választ, és emlékeztet, a kormány hétszer szavazta le azt a jobbikos törvényjavaslatot, amely bezárta volna a kiskaput a betelepedési kötvények előtt is. A Parlament elfogadja Kontrát Károly válaszát.

Mirkóczki Ádám: Bocsánatot kért-e Orbán Viktor?

Mi a különbség a kvótás afgán, szír, iraki vagy az oltalmazott szír, iraki afgán között? A kormány három évig hazudozott migránsügyben, a plakátok, a népszavazási ívek, konzultációs ívek sosem tettek különbséget a menekütek és migránsok között, azokat összemosták. A probléma nem a nemzetközi egyezmények betartásával van, hanem a hazugsággal. Kérjen a kormány bocsánatot.

Fónagy: Elmúltnyolcév

Fónag yJános államtitkár először dicshimnuszokat zeng a rezsicsökkentésről, majd rákezd az elmúltnyolcévre, mit tettek és nem tettek a szocialista kormányok. "Kérem a magyar családokat, hogy nézzék meg a vilany- és gázszámlájukat!", követeli határozottan. Úgy látja, az EU-ban még most is a legjutányosabbak között van a magyar gáz- és villanyár. Az E.ON pedig csak a nagyfelhasználóknak tud (Németh Szilárd szerint politikai) kedvezményt adni a gázárból.

Tóth válaszában azt állítja, nem cáfolta Fónagy, hogy 2013 óta olcsóbb a gáz, mint a rezsicsökkentett ár, és 2010 után még többször emelkedtek az árak. Nem fogadja el a választ, a Parlament igen.  

Az MSZP-s Tóth Bertalan is interpellál

A mai egyetlen MSZP-s képviselő azt szeretné tudni, a rezsicsökkentés blöffjéről kérdez, Fónagy János fog neki válaszolni. Tóth szerint 14 ezer forinttal lehetett volna olcsóbb a gázár, ha a piaci árakon vette volna az állam a gázt, nem a rezsicsökkentett árfolyamon kellett volna fizetni az embereknek. A kormány közben kitömte a MET gázszolgáltatót, amely Garancsi Istváné. Tóth sajnálja, hogy Németh Szilárd rezsibiztos időközben elhagyta az üléstermet.
1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!