Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

"Nyolc év telt el a kormányváltás után, de még mindig dőlnek ki a csontvázak a 2010 előtti balliberális országvezetés időszakának szekrényéből. (...) Nem végzett alapos munkát, vagy az akkor elképzeltnél is sokkal szerteágazóbb és mélyebb gyökerű volt az MSZP–SZDSZ korrupciós hálózata?" Jurák Kata a maga nemében páratlan kérdéskomplexumával indul a Magyar Időkben az Facebookon remek marketinggel beharangozott Budai Gyula-interjúja az időszak szekrényének csontvázától a kissé sugallt eldöntendő kérdésig.

Az egykori elszámolóbiztos Budai elmagyarázza, hogy "alapos munkát végeztem", és ő csak jelentéstevő volt, azt továbbküldte az ügyészségnek vagy rendőrségnek, és onnantól már nem nála pattogott a labda. Nem volt könnyű dolga, a "baloldali újságok" folyamatosan jelzőkkel illették, horribile dictu "még az is előfordult, hogy tehetségtelen embernek neveztek", de az elszámolóbiztos nem ingott meg.

Budai elmagyarázza, ő csak összerakta az információkat, de "azok a tények, amiket feltártunk, nem mindig voltak elegendőek ahhoz, hogy korrupciógyanús visszaélés miatt büntetőeljárást kezdeményezzünk". Ez némileg árnyalja a Budai-féle "alapos munkát végeztünk" kijelentést. Vagy a következő mondatát vágja ketté: "a szocialisták alatt a korrupció kormányzati szinten volt jelen".

"Az én szívfájdalmam, hogy Gyurcsány Ferenc nincs börtönben"

enged bepillantást Budai a személyes érzelmi életébe. És hogy miért nincs ott? Az ügyészség nem emelt vádat ellene, mondja Budai, ennyi. Egyébként Budai azt, hogy Gyurcsány Ferenc szabadlábon van, a legnagyobb kudarcának látja.

A gond egyébként ott van, hogy "a bíróságok, ha politikus érintett, nem mernek olyan döntést hozni, mintha egy átlagos emberről lenne szó". A baj persze a médiával van: rátelepszik a dologra, tudósít róla (!), ezért "elbizonytalanodnak a bíróságok". "A bíróságokon nem volt meg a rendszerváltás", mondja el korábbi, "minden bíró komcsi" állítását kissé módosítva Budai.

Az ellenzék pedig csak vádaskodik, amikor korrupcióval vádolja a kormányt, mondja Budai, holott "bizonyítékokkal alá kell támasztani a kijelentéseket". Az OLAF-jelentésekről mégsem érkezik kérdés, amelyekben elég sok bizonyíték található. Budai úgy látja, a liberális média koordinálja az ellenzéki politizálást.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gifeket, videókat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!