szerző:
hvg.hu

Több más szervezethez hasonlóan a Város Mindenkié csoport aktivistái is kikérték ezeket a számokat, de nem kapták meg, ezért közérdekű adatigénylési pert indítottak.

Az MSZP korábban pontos adatokat kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy hányan fagytak halálra. Rétvári Bence 2016-ban írásban válaszolt a kérdésre, az Országos Rendőrfőkapitányság adataira hivatkozva azt írta, hogy az adott évben 30-an, 2015-ben pedig 32-en hűltek ki az utcán. Most a Város Mindenkié aktivistái is szerették volna kikérni ezeket a számokat, a tavalyi adatokat viszont már nem kapták meg. A csoport ezért közérdekű adatigénylési pert indított - hangzott el a szerda esti RTL Híradóban.

"Az adatgiénylés megtagadásakor arról tájékoztattak minket, hogy semmilyen jogszabály nem kötelezi őket arra, hogy ezeket az adatokat kezeljék, ez azonban így, ilyen formában nem igaz. Hiszen a korábbi években kiadták ezeket az adatokat más szervezeteknek is, illetve van olyan ORFK utasítás is, amely ezen adatok kezeléséről szól" - mondta Molnár Noémi jogász, az Utcajogász Egyesület tagja.

A műsorban elhangzott, a tárgyalást a bíróság áprilisra halasztotta. A Híradó ennek ellenére megkereste az Országos Rendőrfőkapitányságot, onnan azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányították őket, de a kérdésükre az adás kezdetéig végül ők sem kaptak választ.

A hétvégén kemény fagyok jönnek, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ezért mindenkit arra figyelmeztet, hogy próbáljon meg segíteni az utcán fekvő embereknek, legalább egy telefonhívással.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!