Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

El tudják képzelni, ahogy enyhe undorral megkóstolja az első magyar a paradicsomot? Ne vessük el azonnal az étkezési rovarokat. Egyelőre egzotikus élelmiszer, de komoly lehetőségeket rejt a magyar cégeknek, és sok szempontból kíméli Földünket.

Nézem a kezemben a szárított sáskát, majd rájövök, hogy rossz taktikát választottam, nem szabad nézni, hanem be kell kapni. Növényi, tengeri algára emlékeztető íz. Nem mondanám finomnak, de nem is kellemetlen. A szárított selyemhernyónak erősebb íze van, meg valamelyest chipsszerűbb.

©

Az I. Rovaripari Konferencián járt a hvg.hu, amit Fazekas Sándor gerillamarketinges megoldása harangozott be igazán – a sorosisták által propagált, a nemzeti jelleg elvesztését szolgáló rovarevés miniszteri ideológiája elég példa nélküli, hiszen saját szakági magyar cégek helyzetét rontja, olyan, mintha Balog Zoltán kikelne az arab költészet és zene ellen.

Nem csak én hezitálok, a körülöttem állók is zavartan mosolyognak, mielőtt megkóstolnák a szárított rovarokat – de mégis a jó kétszázas érményi szarvasbogár fogy el legelőször.

©

A rovarok valóban távol állnak a magyar hagyományos ízléstől, és az ízeltlábúak forgalmazása sem egyszerű, de, ahogy egy kóstoltató mondja, a paradicsom és a krumpli is idegen étel volt egykoron, mégis egész jól hozzászoktunk.

Mindazonáltal a porral őrült rovarliszt gazdag aminasavakban, rostban, kiváló fehérjeforrás. A gazdálkodási szempontból is jótékony a hatása, mert nem kell a rovartenyésztéshez annyi föld, minimális a vízfelhasználás, azaz kevesebb tőkéből is el lehet kezdeni – Fazekas tehát a mobilitás egyik lehetséges útját vágja el sorosista hevületében. A környezetvédő aspektusokról nem is beszélve – a mezőgazdasági miniszter a rovariparág kárhoztatásával nem segít a Föld pusztítását lassítani.

A gluténérzékenyeknek kifejezetten áldás egy rovarlisztből készült tészta, és érzékszervi tesztek azt mutatják, a selyemhernyólisztből készült tészta illata szinte teljesen egyezik a hagyományoséval.

©

Készültek szemkamerás vizsgálatok is, amelyekben különböző ételeket mutogattak embereknek, és az arcukon mutatkozó érzelmeket rögzítették. Az emberekből pizza váltotta ki a legkevésbé negatív érzelmeket, a rovaros és egyéb ételek közül pedig melyik váltotta ki a legtöbb undort? A homár. Az összes étel láttán pedig a szomorúság volt a legerősebb érzelem.

(Disclaimer: mivel a hvg.hu cikkeit tetvek és férgek írják, ezért némi empátia a rovarok irányában előfordulhat.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!