szerző:
hvg.hu

Biztos, ami biztos, megkérdezték írásban a nemzeti fejlesztési minisztert is az Elios-ügyhöz kapcsolódó OLAF-jelentésről. Fónagy János, a tárca parlamenti államtitkára válaszolt az elmúlt napok kormányzati kommunikációjából megismert panelekkel.

Sneider Tamás jobbikos képviselő arra volt kíváncsi, mit tesz a kormány azért, hogy ne ússzák meg a felelősségre vonást az Elios-ügy felelősei, illetve megtérítsék az okozott kárt. „Együttműködik Magyarország Kormánya az Európai Csalás Elleni Hivatallal (OLAF), vagy esetleg a Habony–Rogán-páros dolgozik egy újabb kampányon, amelyben az OLAF-tól védjük meg a közpénzeket?” – olvasható az ellenzéki politikus írásbeli kérdésében.

Fónagy János, az NFM parlamenti államtitkára válaszolt, de nagyrészt nem a feltett kérdésekre. Ráadásul a válaszából ismert fordulatok ismerősek lehetnek más kormánypárti politikusok korábbi nyilatkozataiból.

„Magyarországon 2004 óta van lehetőség a közvilágítás fejlesztésére uniós forrásból. Az OLAF vizsgálata a Bajnai-kormány idején elindított, és később is folytatott közvilágítási program pályázati felhívásait érinti. Ezeket a magyar hatóságok a z OLAF felvetéseit is figyelembe véve, 2015-16-ban egyszer már vizsgálták. Most az OLAF újabb vizsgálatot kér. Ahogy a korábbi, úgy a mostani vizsgálatot is – ideértve az érintett önkormányzatok véleményének meghallgatását is – támogatjuk. Az a helyes, ha a magyar hatóságok az OLAF minden felvetését kivizsgálják. A pályázati konstrukciót hasznosnak tartjuk, mert több vidéki településen is lehetővé tette a közvilágítás korszerűsítését. Az OLAF jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba. 2014-ben is a választások előttre időzítették az ezzel kapcsolatos híreket, most ugyanezt teszik. Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos” – fogalmazott Fónagy János.

A Magyar Nemzet múlt héten írta meg: sorvezetőt kaptak a politikusok, hogy mit kell mondaniuk akkor, ha valaki az Eliosról és az OLAF-jelentésről kérdezi őket.

Az erről szóló levelet Gulyás Gergely frakcióvezető küldte szét. Arra figyelmezteti a politikusokat, különösen az egyéni választókerületekben induló képviselőjelölteket, hogy minden esetben ott megfogalmazott üzenetekhez tartsák magukat. Eszerint azt kell mondaniuk, hogy

– az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba.

– 2014-ben is a választások előttre időzítették az ezzel kapcsolatos híreket, most ugyanezt teszik. Ezt az ügyet egyszer már kivizsgálták, most csak megismétlik a vádaskodásokat.

– Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos.

Ha pedig valaki tovább kérdezget, azt kell mondani, hogy:

Még egyszer megismétlem, a vizsgált időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt az Elios többségi tulajdonosa. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!