Ceglédi Zoltán
Ceglédi Zoltán

Nem. És nem is akar. Ne dőljön be senki megint ugyanannak a trükknek!

Van egy bevett metódus: amikor ütemet vét a Fidesz, rögvest kiosztják a jelszót a propagandistáiknak, illetve „kiszivárogtatják” (értsd: lediktálják az újságírónak az egyeztetett kommunikációs üzenetet), hogy mindjárt jön a konszolidáció. Mint 2012-ben, amikor a Fidesz támogatottsága bezuhant, az MSZP-é meg minden összefogócska nélkül (sőt, pont azért) nőtt. Végül alig 3% volt köztük a különbség! Ezért olvashatták a „Most a konstruktív, européer, finomhangoló Orbán következik” című cikkben, hogy az "orbáni konszolidáció" éve lesz 2012, meg hogy rendezik a viszonyt az ellenzékkel, és egyáltalán, purrogó kismacska lesz az üvöltő sakálokból. Ilyen emlékük van ebből az időszakból? Européer Orbán? Emberszabású Fidesz?

Aligha, hiszen maga Navracsics Tibor közölte a rákövetkező évben, hogy oké, akkor inkább 2013 lesz a konszolidáció éve. Itt dögöljek meg, de mintha az az év se a konszolidációról szólt volna. Navracsics miniszter 2014-ben ott tartott, hogy jó, de „elindultunk” a konszolidáció útján. Mondjuk megkérdezném Navracsics Tibort, hogy aktuálisan milyen szerinte ez a konszolidáció, de azóta ő indult el konszolidáció helyett, úgyhogy már messze innen, egy normális európai helyen él és dolgozik, ahol például nem kereskednek baltás gyilkosokkal. De ettől még 2014-re is belengették, hogy no, immár tényleg konszolidálódik a Fidesz. Erre leginkább Schiffer Grumpy Cat András reagált megfelelően (és magához mérten kicsit sem meglepően):

Jaj hagyjuk már!

Jaj hagyjuk már! - Coub - GIFs with sound by Benyó Rita

A túl sok konfliktus 2014 végére, 2015 első felére aztán megint megbosszulta magát: a kitiltási ügy, a netadós balhé, illetve az elindult háborúskodás Simicskával nehéz helyzetbe hozta a Fideszt. Mi szokott ilyenkor történni? „Kiszivárog”, hogy mindjárt jön a konszolidáció. 2015: „a bevándorlóellenes kampány után jöhet az orbáni konszolidáció, amire a miniszterelnök két hete tett ígéretet”.  SPOILER: még 2018-ban is ugyanaz a kampány megy, nem a konszolidáció. Azóta volt már elbukott bevándorlóellenes népszavazás, tucatnyi nemzeti konzultáció, plakátból plakátba ér minden közterület (de csak a kormánynak tercelve), gyalulják a civileket, kinyírták vagy prostituálták a sajtó jelentős részét, konszolidációnak meg nyoma sincs.

Most Hódmezővásárhelyen kaptak egy óriási és váratlan pofont. Mi az első reakció? Azt hazudni és „kiszivárogtatni” (értsük jól tehát: a propagandaminisztériumban egyeztetett szöveget lediktálni), hogy jön a konszolidáció. Oké, hibáztunk, de mostantól már kon leszünk szolidálva, tényleg.

El ne higgyük már, emberek.

Egyrészt teljesen világos, hogy ez nyolc éve csak egy eszköz, kommunikációs blöff. A vonaton csinálják így pofátlanabb polgártársaink: másodosztályú jeggyel felszállnak az első osztályra, a kalauz a jegyet megnézve mondja nekik, hogy kérem, fáradjon át a másodosztályra, jó, fáradok, mondja. És nem fárad. Kalauz jön visszafelé egy félóra múlva, kérem, fáradjon át, persze, fáradok, mondja. És nem fárad. Orbán ugyanígy konszolidálódik: egy centit sem, csak mindig bemondja. A balfék EU is elhiszi neki, meg a magyar közvélemény egy része is.

Holott, és ez a másik fontos elem, a Fidesz már nem is tudna konszolidálódni. Nyolc éve egy irányba tart, egyre erőszakosabb, butább és szélsőségesebb a párt; politikusai már a Kurucinfó cikkeit mondják fel a sajtótájékoztatókon. Tényleg azt gondoljuk, hogy lehet onnan váltani, amikor már nyíltan vallják, hogy a bőrszín és a (vélt, oktrojált) vallás határozza meg az ember minőségét? Létezik olyan konszolidált álláspont, amibe belefér Bayer Zsolt, aki az erdőben ásná el a Fidesz ellenfeleit, meg a medencébe orrot fújó zsidóról polemizál? Konszolidáltan lesz majd Bayernál az üvöltve, klaviatúrát rugdosva írt cikkeiben féreggé, aki nem az ő Viktor és Putyin szerelmespárjáért rajong? Most komolyan: milyen egy konszolidált Németh Szilárd? Miként, hova tudjuk „visszahozni” még Kósa Lajost? Milyen feladatot tud ellátni Budai Gyula, ha mostantól a nagyon bután vagdalkozást kivesszük a munkaköri leírásából, tudva azt, hogy portás már van a minisztériumban? Konszolidált Békemenet, hadd lám!

Abban a világban, ahol Kövér László minden bajuszrángásával a Soros György finanszírozásával működő, illuminátus szabadkőműves háttérhatalom homoszexuális mesterkedésével Európára szabadított millió iszlám terroristával harcol, akiket Merkel és Macron együtt akar az európai faj (igen, barátaim, a fideszesek FAJELMÉLETI alapon politizálnak) kipusztítására behívni, na, hadd lám ott a konszolidáció erejét és esélyét! Ne áltassuk magunkat hülyeségekkel. A Fidesz nem akar, nem tud, így nem is fog konszolidálódni. Nem tudnak „megjavulni”, mert a politikájuk tartalma száz százalékban, kizárólag az, amit egy konszolidáció (azaz a békés és felelős kormányzás) kizárna. A Fidesz politikája tartalmilag egy közepesen frusztrált, közepesnél műveletlenebb és részegebb Facebook-kommentelő szintjén van: ezt hogyan lehet konszolidálni? Nyolc éve ülnek ebben a székben,  ezer szállal kötözték magukat hozzá, Putyin, Paks, felpiszkált és a Fidesz hivatalos politikájának fundamentumává tett rasszizmus, cselédsajtó, családi korrupció… hol lenne itt helye és ereje a konszolidációnak?

A Fidesz nem fog megjavulni. A Fidesz az és csak az, amit mutat. Titokban sem több. Ne várjuk az „emberarcú fideszeseket”, és ne dőljünk be a „kiszivárogtatásoknak” meg a magukat kaseroló „én is tudom ám, hogy ez csúnya dolog” mondatoknak. Ez a Fidesz a saját döntése alapján soha nem is lesz normálisabb. Tudják, mikor fog csak konszolidálódni?

Amikor Orbán eltűnik a politikából.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!