szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A "konszolidációt" alapozhatja meg Orbán Viktor évértékelő beszéde kedden délután – vélik a hvg.hu által megkérdezett fideszes képviselők. Így várhatóan kap pár konstruktív kommunikációs gesztust az EU, kapnak a gazdaság szereplői, és még az ellenzék is – nem mintha utóbbitól bármilyen változást is várna egyik forrásunk a parlamenti munkában.

Az "orbáni konszolidáció" éve lesz 2012 – legalábbis a kormányfő szándékai szerint, erről maga a miniszterelnök is többször beszélt már, és a Fidesz frakcióvezetője, Lázár János szintén erre a retorikára erősített rá, amikor például a Népszabadságnak adott interjújában arról beszélt, ötpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzékkel több fontos ügyben, mint például a kampányfinanszírozás. Más kérdés, hogy a hvg.hu által megkérdezett ellenzéki politikusok alig bíznak ennek sikerében.

Lázár János a berlini magyar nagykövetségen még korábbi mondanivalójára is ráerősített, amikor egyenesen arról beszélt: a következő két év "a hibák kijavításának ideje lesz, így számos törvény módosul már heteken belül". "A konszolidáció nyilván arról szól, hogy kialakítottuk a kereteket, már nem kell nagy konfliktusokat vállalnunk, eljött a finomhangolás kora, ez fog visszatükröződni szerintem Orbán Viktor évértékelőjében is" – mondta egy a Fidesz jogalkotását általában közelről figyelő forrásunk.

Nem hisznek a sikerben

A képviselő szerint ennek szerves része, hogy a Fidesz megpróbálja ismét rendezni kapcsolatait az ellenzékkel – bár, mint mondta, ő személy szerint nem hisz ennek sikerében. "Egyszerűen azáltal, hogy már nem kell akkora törvénykezési tempót diktálni, több idő lesz a konzultációra, amitől másképp néz majd ki a parlamenti munka. Lesznek olyan javaslataink is, amelyek simán elfogadhatóak lennének az ellenzéknek, de mivel már rég abnormális politikai kultúra uralkodik Magyarországon, úgysem lesz ezekből semmi" – mondta, hozzátéve, ebben pártjának is megvan a felelőssége.

Orbán Viktor tavalyi évértékelője: újítás helyett jön a reparálás?
©

Kérdésünkre, hogy mi lehetne például egy ilyen javaslat, informátorunk az Országgyűlés új munkarendjét szabályozó törvényt hozta fel, ami "semmi olyat nem tartalmaz, amiről az elmúlt húsz évben nem állította volna ugyanazt a mindenkori kormány és ellenzék: hogy a magyar parlamentben túl sok a bizottság, ellenben a szükségesnél kevesebb a szakértő, hogy a házelnöknek több fegyelmezési jogosítvány kell". Ugyanakkor "ebbe természetesen bele lehet – és bele is fogják – látni, hogy mi ’Kövér László hatalmát akarjuk megerősíteni', természetesen azért, hogy az ellenzéket vegzálja" – mondta.

"Új hozzáállás"

Visszatérve az évértékelésre: az, hogy az EU-val a lehető legtöbb vitás ügyben megegyezésre törekszünk, nem lesz újdonság, Orbán Viktor már Michael Spindelegger osztrák alkancellárral folytatott tárgyalásai után is azt mondta Budapesten, a magyar kormány olyan jogszabályokon is kész változtatni, amit szerinte a közösségi jog egyébként nem követelne meg, és Magyarország megtarthatná az adott szabályozást, sőt egy jogvita végén szerinte a bíróság végül a magyar kormány álláspontja mellett "tenné le a voksát". Azonban mivel a "konfliktusokat nem növelni, hanem csökkenteni akarják, ilyen esetekben is készek törvényt módosítani". Sőt, mint Lázár János ezt is bejelentette, Németországba látogat Orbán Viktor kora tavasszal - "februárban-márciusban" - az új hozzáállás jegyében.

"Olyan beszéd lesz, hogy erősödni fog utána a forint" – mondta egy másik fideszes forrásunk is, aki szerint egyértelmű, hogy gesztusokat kell tenni a gazdaság felé is, márpedig ők elsősorban azt várják, hogy a kormány végre előrukkoljon a "titokkal", hogy miből lesz növekedés rövid időn belül (ma már maga a kormány is csak 0,5 százalékos GDP-bővüléssel számol, a jegybank egyenesen a recessziót jelentő 0,1 százalékkal, a Pénzügykutató pedig mínusz 0,7 százalékkal), ennek is mindenképppen helyet kell kapnia a beszédben.

A beszéd abból a szempontból is érdekes lehet, hogy a héten kihelyezett kormány- és frakcióülés is következik Egerben, nyilván ezek kereteit is megszabja majd az, amit Orbán Viktor mondani fog. Hiszen – ahogy egyik forrásunk fogalmazott – "az azért mégis abszurd lenne, hogy teljesen mást mond az évértékelőben, majd zárt ajtók mögött a frakciónak".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/Népszabadság Itthon

Rosszul felmért "magyar valóság"? Lázárnak sem tetszenek az új keretszámok

A Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy ötpárti tárgyalást kezdeményez a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben; ilyen a választási eljárási törvény, illetve a pártfinanszírozás - nyilatkozta Lázár János a Népszabadságnak adott interjújában. A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt: az oktatási államtitkárság nem biztos, hogy jól mérte fel a magyar valóságot a felsőoktatási keretszámok meghatározásakor.

hvg.hu Itthon

Lázár ajánlata: nem bízik az ellenzék a Fideszben

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a Népszabadságnak adott interjújában bejelentette: a Fidesz elnöksége úgy döntött, a hátralévő kétharmados törvények közül a legérzékenyebb kérdésekben ötpárti egyeztetést kezdeményeznek. Az ellenzéki pártok elmennek ugyan az egyeztetésre, de nem bíznak a Fideszben és abban, hogy a véleményüket figyelembe is veszik.

MTI Itthon

Lázár: kijavítjuk a hibákat, változás jön a kormányzásban

Magyarországon a kormányzásban a következő két év a hibák kijavításának ideje lesz, így már hetekben belül számos törvény módosul, Németországban pedig intenzív kampány kezdődik a Magyarországról az utóbbi időszakban kialakult kedvezőtlen kép megváltoztatására - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn a berlini magyar nagykövetségen tartott előadásában. Orbán Viktor tavalyi évértékelő beszédében 2012-t még "az elrugaszkodás évének" nevezte.

Kósa András Itthon

„Ha Orbán azt hiszi, vége, téved: még csak most kezdődik”

Az Európai Unió vezetőinél jár canossát a héten a magyar kormányfő, miután a múlt héten már jelezte, gyakorlatilag bármilyen uniós igénynek eleget tesz a vitatott hazai törvényekkel kapcsolatban. Egy brüsszeli forrásunk szerint azonban a kormány vesszőfutása még csak most kezdődik: a következő hónapokban folyamatos lesz a nyomás Orbán Viktoron.

Szájmaszk, tégla, műbőr és kozmetikum is lehet abból, amit kidobunk a szemétbe

Szájmaszk, tégla, műbőr és kozmetikum is lehet abból, amit kidobunk a szemétbe

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Ingyen és automatikusan megkaphatjuk az új jogosítványunkat a lejárt helyett

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple

Gombok nélküli iPhone-on dolgozik az Apple